Στην Αθήνα η 9η Διεθνής Διάσκεψη «Our Ocean Conference» 16-17 Απριλίου

15:33 5/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με αφορμή τη διοργάνωση και φιλοξενία της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference 2024» από την Ελλάδα, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 12:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών Συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχουν: ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι υπουργοί

θα αναφερθούν στους στόχους της Ελλάδας από τη διοργάνωση, στις 16-17 Απριλίου, της Διάσκεψης «Our Ocean Conference 2024», καθώς και της συνάντησης «Youth Leadership Summit», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου και εστιάζει στη συμμετοχή των νέων σε πρωτοβουλίες για τη διάσωση των ωκεανών. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά της Διάσκεψης, η σημασία της για την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα και οι σημαντικές δεσμεύσεις κρατών και μη κρατικών φορεών για την προστασία των ωκεανών.

Απώτερος στόχος της Διάσκεψης είναι να προκύψουν απτές δεσμεύσεις από τους συμμετέχοντες για τους ωκεανούς και την προστασία τους, την υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αξίζει να επισημανθεί πως μέχρι και το 2023, η Διάσκεψη έχει διασφαλίσει περισσότερες από 2.161 δεσμεύσεις, αξίας άνω των 130 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, για την προστασία των ωκεανών.

Φιλοξενώντας τη Διάσκεψη OOC-9 η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στροφή της προς τη βιώσιμη «γαλάζια» οικονομία και παράλληλα επιδιώκει να αναδείξει τις διεθνείς προκλήσεις για τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, καθώς και την αλληλένδετη σύνδεση του κλίματος με τους ωκεανούς.

Οι ωκεανοί είναι το θεμέλιο της ζωής στον πλανήτη μας και το φυσικό περιβάλλον μιας πλούσιας θαλάσσιας βιοποικιλότητας, απαραίτητης για την επισιτιστική ασφάλεια και την αειφόρο ανάπτυξη. Η συμβολή τους είναι καθοριστική στη ρύθμιση του κλίματος, καθώς λειτουργούν ως «παγίδες» άνθρακα και ως κύρια πηγή του οξυγόνου που αναπνέουμε. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο ευάλωτα και επιβαρυμένα οικοσυστήματα.

Είναι γεγονός ότι η υγεία των ωκεανών συμβάλλει στη συνολική υγεία του πλανήτη μας και είναι υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε την οικολογική ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, κρατώντας τα υγιή και ανθεκτικά. Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η δυναμική σχέση μεταξύ κλίματος και ωκεανών, αφού ένα σταθερό κλίμα διατηρεί την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η αδιατάρακτη λειτουργία των ωκεανών εξασφαλίζει τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος.

Πέραν, όμως, από την οικολογική τους αξία, υπάρχει και η οικονομική διάσταση, καθώς οι ωκεανοί στηρίζουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομία. Από τον τουρισμό μέχρι την αλιεία και τη ναυτιλία, οι οικονομίες σε όλα τα επίπεδα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην οικολογική ισορροπία και τη ζωτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ανερχόμενες βιομηχανίες, όπως οι νέες μορφές υπεράκτιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. υπεράκτια αιολικά πάρκα), η θαλάσσια βιοτεχνολογία, αλλά και η σταδιακή μετεξέλιξη και ένταξη της ναυτιλίας στην κυκλική οικονομία, υποδηλώνουν, έντονα, ότι το κοινό μέλλον μας έχει τη βάση του στη μπλε, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία, που βασίζεται στους ωκεανούς.

Η Ελλάδα θα δώσει, παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι προαναφερθείσες θεματικές της Διάσκεψης OOC:

Βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά για την επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων. Ο βιώσιμος τουρισμός, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.Πράσινη ναυτιλία, στο πλαίσιο της οποίας θα ενθαρρύνεται ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικά φιλικών δράσεων για τον έλεγχο της ρύπανσης, την προώθηση της απανθρακοποίησης και τη στροφή προς βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης, που αποσκοπούν στον περιορισμό του αντικτύπου της ναυτιλίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.Μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά. Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία -μέσω της τροφικής αλυσίδας.Πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο, μια θάλασσα που συνδέει τρεις ηπείρους και λειτουργεί ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον στη Μεσόγειο και «ξεκλειδώνοντας» οφέλη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 9η Διάσκεψη OOC θα είναι η πρώτη Διάσκεψη μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας για τη Διατήρηση και Αειφόρο Χρήση της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας, Περιοχών Πέραν της Εθνικής Δικαιοδοσίας, βάσει της Συμφωνίας του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, γνωστή ως Συνθήκη για την Ανοιχτή Θάλασσα (Συνθήκη «BBNJ»), που καλύπτει περισσότερα από τα δύο τρίτα των ωκεανών.

Keywords
Αναζητήσεις
stin-athina-i-9i-diethnis-diaskepsi-our-ocean-conference-16-17-apriliou.htm
Τυχαία Θέματα