Στερεύει η «δεξαμενή» των εξιδεικευμένων ταλέντων στην Ελλάδα

13:32 10/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η σχετική ετήσια έρευνα του ομίλου ManpowerGroup για το 2024, με την έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα να αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας, ενώ το ποσοστό εμφανίζεται κατά 7% υψηλότερο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (75%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τετράδα της σχετικής κατάταξης, με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εξέλιξη

χρόνο με τον χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων είναι σταθερά αυξητική, καθώς από 42% το 2014 το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018, για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας και ο κλάδος της βιομηχανίας & κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το 88% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Επιπλέον, το 85% των εργοδοτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

Στον κλάδο των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, το 82% των οργανισμών δεν βρίσκει το απαιτούμενο ταλέντο. Στην υγεία και στις βιοεπιστήμες, το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζει δυσκολίες ανέρχεται στο 81%. Στους τομείς των χρηματοοικονομικών και των κτηματομεσιτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 79%. Η ζήτηση για ταλέντα στην πληροφορική ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των οργανισμών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων και οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο φτάνουν στο +11%, συρρικνωμένες κατά -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά -16% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις, με αριθμό προσωπικού 250-999 ατόμων, το 87% των εργοδοτών δυσκολεύεται να βρει το προσωπικό που ζητά, ενώ  το84% των εργοδοτών επιχειρήσεων 1.000-4.999 ατόμων συναντά επίσης σοβαρές δυσκολίες. Πιο χαμηλό είναι το ποσοστό (82%) των εργοδοτών που δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα σε επιχειρήσεις με προσωπικό 5.000 ατόμων και άνω.

Keywords
Αναζητήσεις
sterevei-i-dexameni-ton-exideikevmenon-talenton-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα