Στα €17,3 εκατ. οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για την κακοκαιρία “Elias”

15:01 19/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ για την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κακοκαιρία Elias: βροχοπτώσεις – πλημμύρες) που επικράτησαν στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη ένταση κυρίως σε Θεσσαλία και Εύβοια, την περίοδο 25 – 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετέχουν στη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ

αναφέρθηκαν συνολικά 1.277 ζημιές και το ύψος των αποζημιώσεων για αυτές εκτιμάται συνολικά σε €17,3 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία Elias ήταν η δεύτερη μεγάλη καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την κακοκαιρία Daniel.

Από αυτές, 895 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €16,5 εκατ.), 380 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €0,7 εκατ.) και 2 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση €7,5 χιλ.).

Η έρευνα της ΕΑΕΕ είναι διαθέσιμη εδώ και το αντίστοιχο infographic εδώ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων, Ερρίκος Μοάτσος δήλωσε σχετικά: «Ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα το 2023 ήταν αρκετά βαρύς. Είχαμε 3 περιστατικά βροχοπτώσεων – πλημμυρών και 2 δασικών πυρκαγιών ιδιαίτερης έντασης, με 9.242 συνολικά ζημιές να δηλώνονται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρόβλεψη αποζημιώσεων για αυτές προσεγγίζει συνολικά τα €440 εκατ. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα καταστροφικά περιστατικά οφειλόμενα στην κλιματική κρίση είναι πλέον πολλά, συχνά και εντονότερα».

Keywords
Αναζητήσεις
sta-173-ekat-oi-apozimioseis-ton-asfalistikon-etaireion-gia-tin-kakokairia-elias.htm
Τυχαία Θέματα