ΣΦΕΕ: Η εξαίρεση των φθηνών φαρμάκων από το clawback προκαλεί επιβάρυνση 100 εκατ. ευρώ

14:28 30/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) άφησε σαφέστατες αιχμές για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να εξαιρέσει από τον μηχανισμό των αυτόματων επιστροφών (clawback) τα φθηνά φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) ≤ 0,20 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συγκεκριμένη απόφαση που δημοσιεύθηκε αιφνιδιαστικά

σε ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης) στις 22 Ιανουαρίου, η αναδρομική ισχύς του μέτρου από 1 Ιανουαρίου του 2023 μετατοπίζει βάρος ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων και αναμένεται να έχει «δραματικές επιπτώσεις» για τους πολίτες.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον Α. Γεωργιάδη:

«Αιφνιδιαστικά, στις 22/01/2024, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εξαίρεση από μέρους του clawback των φθηνών φαρμάκων με ΚΗΘ ≤ 0,20 ευρώ, με εφαρμογή από 01/01/2023 για το κανάλι της Λιανικής. Αυτό συνεπάγεται, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών.

Επιπλέον, για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0-30,00 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό έως μειωμένο clawback. Αυτό σημαίνει, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα.

Τα παραπάνω ποσά αφορούν εκτιμήσεις καθώς δεν έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία, παρά τα συνεχή μας αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές. Το σύνολο αυτών των «διευκολύνσεων» για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Αυτή η στρέβλωση δεν μπορεί να γίνεται κατά συρροή, με την επιβάρυνση των υπολοίπων, απλά επειδή χαρακτηρίζονται ως “μη φθηνά”.

Θα πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους +100 εκατ. ευρώ σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες/κατηγορίες φαρμάκων, έχει δραματικές επιπτώσεις.  Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δίκαια και να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εταιρειών του κλάδου. Παραμένουμε στη διάθεση σας».

Keywords
Αναζητήσεις
sfee-i-exairesi-ton-fthinon-farmakon-apo-to-clawback-prokalei-epivarynsi-100-ekat-evro.htm
Τυχαία Θέματα