Σε ετοιμότητα ο στρατός του Ισραήλ για την χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ο Άριε Σαρούζ Σαλικάρ, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς λόγους που δεν έγινε η χερσαία επίθεση ήταν να επιτραπεί να διαφύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι προς νότο και όχι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η απάντηση αυτή ήρθε όταν δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ανέφερε πως η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το σαββατοκύριακο στον θύλακα, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συννεφιασμένου ουρανού που συνεπαγόταν κακή ορατότητα

για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Ο κ. Σαλικάρ μετά την διάψευση του δημοσιεύματος, κάλεσε να ασκηθεί πίεση στην Αίγυπτο για να δεχθεί παλαιστίνιους πρόσφυγες ανοίγοντας τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν μας ενδιαφέρει να βλάψουμε αθώους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μας ενδιαφέρει να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να την τιμωρήσουμε για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο».

Η εξάλειψή της είναι «μεγάλος», «δύσκολος» στόχος, αναγνώρισε. Παρέπεμψε στις ενέργειες του Ισραήλ μετά την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, διαμηνύοντας πως όλοι οι υπεύθυνοι, στην προκειμένη περίπτωση η ηγεσία της Χαμάς, θα τιμωρηθούν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χαρακτήρισε την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή απαραίτητη.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο κ. Μπάιντεν είπε ακόμη πως πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς και πρέπει να βρεθεί δρόμος προς την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης. Προειδοποίησε ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη, την στιγμή που συνεχίζονται οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος». Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απορρίπτει κατηγορηματικά την «ιδέα» οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία», δήλωσε χθες Κυριακή, εκτιμώντας πως οι κάτοικοί της πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

«Άκουσα απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ) Αμπάς και πρακτικά όλους τους άλλους ηγέτες με τους οποίους μίλησα στην περιοχή ότι η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουμε», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια που μεταδόθηκε χθες.

«Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι ο λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.

Ο ισραηλινός πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Αγιαλόν κάλεσε την Αίγυπτο να συνεργαστεί και να εγκαταστήσει καταυλισμούς με σκηνές για τους Παλαιστίνιους, καθώς υπάρχει «σχεδόν απεριόριστος χώρος» στο Σινά, αχανή περιοχή που καλύπτεται από έρημο και τελούσε άλλοτε υπό ισραηλινή κατοχή.

Το Κάιρο απέρριψε την πρόταση και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του επικεντρώθηκε σε μέσα και τρόπους να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι και κυβερνά η Χαμάς.

Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στον κ. Μπλίνκεν την Παρασκευή πως η εκδίωξη του πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας θα αποτελούσε «δεύτερη Νάκμπα» («καταστροφή» στα αραβικά), όρος ο οποίος παραπέμπει στον βίαιο εκτοπισμό και την απέλαση 760.000 και πλέον Παλαιστινίων όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, το 1948.

Keywords
Αναζητήσεις
se-etoimotita-o-stratos-tou-israil-gia-tin-chersaia-epithesi-sti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα