Ρούβλι: Το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο φέτος

17:17 6/6/2025 - Πηγή: Emea.gr

Εν μέσω ενός μακροχρόνιου πολέμου, πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αυστηρών κυρώσεων και μιας οικονομίας που βρίσκεται σε καθοδική πορεία, το ρούβλι της Ρωσίας… έχει αυξηθεί, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Στην πραγματικότητα, είναι το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την Bank of America, με κέρδη άνω του 40%. Η εκπληκτική άνοδος του ρουβλιού το 2025 σηματοδοτεί

μια απότομη αντιστροφή από τα τελευταία δύο χρόνια, όταν το νόμισμα είχε υποτιμηθεί δραματικά.

Τι τροφοδοτεί το ρωσικό νόμισμα;

Η ισχύς του ρουβλιού έχει λιγότερο να κάνει με μια ξαφνική αύξηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και περισσότερο με τους ελέγχους κεφαλαίου και τη σύσφιξη της πολιτικής, δήλωσαν στο CNBC παρατηρητές της αγοράς. Η αδυναμία του δολαρίου έρχεται ως πρόσθετο πλεονέκτημα.

Ο Brendan McKenna, διεθνής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Wells Fargo, απαριθμεί τρεις λόγους για την άνοδο του ρουβλιού. «Η κεντρική τράπεζα επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σχετικά υψηλά, οι έλεγχοι κεφαλαίου και άλλοι περιορισμοί στις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν γίνει λίγο αυστηρότεροι και [έχει σημειωθεί] κάποια πρόοδος ή προσπάθεια προόδου στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει διατηρήσει περιοριστική στάση για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό , διατηρώντας τα εγχώρια επιτόκια υψηλά στο 21% και περιορίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα. Το υψηλό κόστος δανεισμού αποτρέπει τις τοπικές επιχειρήσεις από την εισαγωγή αγαθών, μειώνοντας με τη σειρά του τη ζήτηση για ξένο νόμισμα μεταξύ των ρωσικών επιχειρήσεων και καταναλωτών, δήλωσαν παρατηρητές του κλάδου.

Έχει σημειωθεί μείωση στη ζήτηση ξένου συναλλάγματος από τους τοπικούς εισαγωγείς, δεδομένης της χαμηλής κατανάλωσης και της επαρκούς προσφοράς ρουβλιού, δήλωσε ο Αντρέι Μελατσένκο, οικονομολόγος στην Renaissance Capital. Αυτή η πτώση έχει δώσει ώθηση στο ρούβλι, καθώς οι τράπεζες δεν χρειάζεται να πουλήσουν ρούβλια για να αγοράσουν δολάριο ή γιουάν.

Οι Ρώσοι εξαγωγείς πρέπει να πληρώνονται σε ρούβλια ή τουλάχιστον να μετατρέπουν τις πληρωμές σε δολάρια σε ρούβλια, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση. Οι εισαγωγείς, από την άλλη πλευρά, έχουν σταματήσει να αγοράζουν ξένα αγαθά και έτσι δεν χρειάζεται να πουλήσουν ρούβλια για να πληρώσουν σε δολάρια.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, υπήρξε «υπερφόρτωση» σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αυτοκίνητα και φορτηγά, τα οποία εισήχθησαν ενεργά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους εν αναμονή της αύξησης των εισαγωγικών δασμών, δήλωσε ο οικονομολόγος με έδρα τη Μόσχα. Η μείωση της καταναλωτικής δραστηριότητας αφορούσε κυρίως τον τομέα των διαρκών αγαθών, ο οποίος αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών της Ρωσίας , δήλωσε ο Μελατσένκο.

Ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο το ρωσικό ρούβλι έχει ενισχυθεί φέτος είναι ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς, ιδίως η πετρελαϊκή βιομηχανία, έχουν μετατρέψει τα ξένα κέρδη τους σε ρούβλια, ανέφεραν οι αναλυτές. Η ρωσική κυβέρνηση απαιτεί από τους μεγάλους εξαγωγείς να φέρουν ένα μέρος των ξένων κερδών τους πίσω στη χώρα και να το ανταλλάξουν με ρούβλια στην τοπική αγορά, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, οι πωλήσεις ξένων νομισμάτων από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CBR. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 6% σε σύγκριση με τους τέσσερις μήνες πριν από τον Ιανουάριο.

Η συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (CBR) στηρίζει επίσης το ρούβλι, δήλωσε ο Steve Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένης οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τον Αύγουστο του 2023, ο ρυθμός αύξησης του χρήματος που δημιουργήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (CBR) εκτοξεύτηκε στο 23,9% ετησίως, είπε. Αυτό το ποσοστό έχει γίνει αρνητικό από τον Ιανουάριο — επί του παρόντος συρρικνώνεται με ρυθμό -1,19% ετησίως, δήλωσε ο Hanke.

Επιπλέον, οι ελπίδες για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν επίσης πυροδοτήσει κάποια αισιοδοξία, δήλωσε ο McKenna της Wells Fargo. Οι προσδοκίες για την επανένταξη της Ρωσίας στην οικονομία είχαν προκαλέσει ορισμένες ροές κεφαλαίων πίσω σε περιουσιακά στοιχεία σε ρούβλια, παρά τους ελέγχους κεφαλαίου, οι οποίοι έχουν στηρίξει την ισχύ του νομίσματος σε κάποιο βαθμό.

Είναι βιώσιμο το ράλι;

Παρά την τρέχουσα ισχύ του ρουβλιού, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη. Οι τιμές του πετρελαίου – ένας σημαντικός πυλώνας της εξαγωγικής οικονομίας της Ρωσίας – έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εισροές συναλλάγματος.

«Πιστεύουμε ότι το ρούβλι βρίσκεται κοντά στο μέγιστο και μπορεί να αρχίσει να αποδυναμώνεται στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Μελατσένκο. «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σημαντικά, κάτι που θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη μείωση των εσόδων από εξαγωγές και στην πώληση του συνολικού του συναλλάγματος», πρόσθεσε.

Ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρόσφατα δεν έχουν οδηγήσει σε καμία συγκεκριμένη εξέλιξη, ο McKenna σημείωσε επίσης ότι μια συγκεκριμένη ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να διαβρώσει την ισχύ του ρουβλιού, καθώς οι έλεγχοι, όπως οι συναλλαγματικοί περιορισμοί, που έχουν στηρίξει το νόμισμα ενδέχεται να αρθούν.

«Το ρούβλι μπορεί να υποχωρήσει αρκετά γρήγορα στο μέλλον, ειδικά εάν επιτευχθεί ειρήνη ή κατάπαυση του πυρός», είπε.

«Σε αυτό το σενάριο, οι έλεγχοι κεφαλαίου πιθανότατα θα αρθούν πλήρως και η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε.

Τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι εξαγωγείς βλέπουν επίσης μικρότερα περιθώρια κέρδους, σημείωσαν οι αναλυτές του κλάδου, ιδίως ο πετρελαϊκός τομέας της χώρας στο πλαίσιο της πτώσης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Η κυβέρνηση, επίσης, αισθάνεται την πίεση – οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με το ισχυρότερο ρούβλι διαβρώνουν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Τα οικονομικά της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις διακυμάνσεις των τιμών του αργού πετρελαίου , με τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αποτελούν περίπου το 30% των ομοσπονδιακών εσόδων το 2024, σύμφωνα με τον Heli Simola, ανώτερο οικονομολόγο στην Τράπεζα της Φινλανδίας.

«Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναγκαστεί να βασιστεί περισσότερο στο Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας για την κάλυψη των δαπανών», δήλωσε ο Μελατσένκο. «Και μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μη προτεραιότητες εάν συνεχιστεί αυτή η τάση».

Ωστόσο, εκτός από το εμπόριο πετρελαίου, η Ρωσία έχει ως επί το πλείστον απομονωθεί από την παγκόσμια αγορά. «Αυτό σημαίνει ότι ένα ασθενέστερο RUB δεν προσθέτει πολλά στην εμπορική ανταγωνιστικότητα της Ρωσίας», δήλωσε ο McKenna.

Keywords
Αναζητήσεις
rouvli-to-nomisma-me-tin-kalyteri-apodosi-ston-kosmo-fetos.htm
Τυχαία Θέματα