Ρουμανία: Στον έλεγχο του κράτους περνά η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Blue Air

Η ρουμανική εταιρεία χαμηλού κόστους Blue Air δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμη να παραδώσει το 75% των μετοχών της στο υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας για απλήρωτο χρέος.

Στις 18 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της AAAS επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους μετόχους της εταιρείας, ζητώντας συνάντηση για να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της παράδοσης των

μετοχών, είπε η Blue Air, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η νομική διαδικασία, θα ανακοινώσει τη νέα μετοχική δομή.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναλάβει το πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας χαμηλού κόστους Blue Air, αφού ο αερομεταφορέας απέτυχε να πραγματοποιήσει πληρωμές για δάνειο 300,75 εκατομμυρίων lei (63 εκατομμύρια δολάρια/61 εκατομμύρια ευρώ) το οποίο ήταν εγγυημένο με το 75% του μετοχών της εταιρείας.

«Η ενέργεια κατέστη αναγκαία λόγω της επανειλημμένης μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής που ανέλαβε η Blue Air στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή της μη καταβολής τόκων και δόσεων κεφαλαίου που σχετίζονται με την πίστωση που συνήφθη με την κρατική εγγύηση», πρόσθεσε το υπουργείο. 

Το δάνειο χορηγήθηκε το 2020 για να βοηθήσει την εταιρεία να αποφύγει τη χρεοκοπία λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η Blue Air ανέστειλε τις πτήσεις τον Σεπτέμβριο, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος μπλόκαρε τους λογαριασμούς της. Μια μέρα αργότερα, το υπουργείο ξεμπλόκαρε τους λογαριασμούς του και η Διοίκηση του Ταμείου Περιβάλλοντος προγραμμάτισε το χρέος των 28 εκατομμυρίων λέι σε 12 μηνιαίες πληρωμές.

Ο αερομεταφορέας είχε στόχο να επανεκκινήσει τις πτήσεις στις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν το έκανε, ανακοινώνοντας ότι συζητά με πιθανούς επενδυτές, πιστωτές και τη ρουμανική κυβέρνηση για αναδιάρθρωση.

Η Blue Air είπε επίσης τότε ότι το συνολικό χρέος της ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ (238 εκατομμύρια δολάρια), ή το ήμισυ των ετήσιων εσόδων της.

Η Blue Air, η μόνη αεροπορική εταιρεία στη Ρουμανία με 100% εγχώρια κεφάλαια, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2004.

Τον Ιούλιο, η αρχή προστασίας των καταναλωτών της Ρουμανίας επέβαλε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ στην Blue Air για ακύρωση περισσότερων από 11.000 πτήσεων σε διάστημα 12 μηνών.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, η Ridgecrest, μια χρηματιστηριακή εταιρεία εισηγμένη στο AIM, τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις για την προτεινόμενη αντίστροφη εξαγορά της Blue Air. Η απόφαση ήταν συνέπεια της αδυναμίας της αεροπορικής εταιρείας να συγκεντρώσει τη χρηματοδότηση πριν από την ανάστροφη εξαγορά, η οποία ήταν η κύρια προϋπόθεση των μη δεσμευτικών αρχών συμφωνίας μεταξύ της Ridgecrest και των πωλητών της Blue Air που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, είπε τότε ο Ridgecrest.

Keywords
Τυχαία Θέματα