«Ψυχρός πόλεμος» ΕΕ – Ρωσίας σε ουκρανικό φόντο

07:37 14/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ανοικτές οι απειλές πλέον ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση της τελευταίας να προχωρήσει σε δέσμευση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, προκειμένου να τα διαθέσει μελλοντικά για την αναστήλωση της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian , τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση και κανονισμό που διευκρινίζει τις υποχρεώσεις των Κεντρικών Αποθετηρίων Τίτλων (CSD) που διατηρούν περιουσιακά

στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) που έχουν παγώσει ως συνέπεια των κυρώσεων της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (2022), η G7 (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς) αποφάσισε να απαγορεύσει οποιεσδήποτε συναλλαγές έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των αποθεματικών καθώς και των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Με τον τρόπο αυτό τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν ρωσικές τράπεζες στα κράτη μέλη της ΕΕ «πάγωσαν». Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται σε 260 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην αντεπίθεση η Ρωσία

Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας, καθώς λίγες ώρες μετά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι αν οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι πολύ σκληρή. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Ζαχάροβα δήλωσε πως θα απαντήσουν όπως αρμόζει σε κλέφτες.

«Πρόκειται για καθαρή κλεψιά, θέλουν να πάρουν κάτι που δεν τους ανήκει. Όντως είμαστε μάρτυρες διαφορετικών μεθόδων από την πλευρά τους. ίσως και αυτοί οι ίδιοι να μην κατανοούν το πόσο σκληρή θα είναι η απάντηση μας. 

Όταν το κατανοήσουν, αν τελικά αρχίσουν να καταλαβαίνουν το πόσο λάθος κρίνουν και πόσο άδικο είναι κάτι τέτοιο, ίσως έχουν τη στοιχειώδη λογική να το σταματήσουν. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, εμείς δεν πρόκειται να αρκεστούμε σε “κρυφτούλι” και ημίμετρα ή απλές απειλές. Δεν θα τους αντιμετωπίσουμε ως κοινούς πολιτικούς απατεώνες. Θα τους αντιμετωπίσουμε όπως τους αξίζει. Θα τους αντιμετωπίσουμε ως κλέφτες που τους αξίζει σκληρή αντιμετώπιση».

Keywords
Αναζητήσεις
psychros-polemos-ee--rosias-se-oukraniko-fonto.htm
Τυχαία Θέματα