Ψύχραιμη αντίδραση του ΧΑ και νέα άνοδος -παρά το εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό

20:46 19/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Εξαιρετικά αντέδρασε το ΧΑ την Παρασκευή υποβοηθούμενο και από τα Παράγωγα στο ΧΠΑ, με τα συμβόλαια Απριλίου στο δείκτη FTSE που είχαν σκουπίσει οι ανοδικοί παίκτες πριν 4 συνεδριάσεις να συμβάλλουν μοχλεύοντας ανοδικά. Επιμέρους ρόλο στην επιτυχία αυτή, έπαιξε και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων περίπου 65%-70% είχε ρολάρει για το συμβόλαιο που λήγει το Μάιο.

Αλλά αυτά είναι επιμέρους τεχνικά στοιχεία, που έδωσαν την τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, με τη βασική εικόνα να αποτελείται από τον καμβά των εξελίξεων

στη Μέση Ανατολή και την τιμή του αργού πετρελαίου που επηρεάζει όλες τις οικονομίες. Παρά τις εντάσεις και το κακό νέο της απότομης ανόδου της τιμής, η πολύ γρήγορη νέα κάθοδος, άλλαξε τα δεδομένα.

Το ΧΑ με καλή ενημέρωση στην οποία συνέβαλε και το business voice από την πρώτη στιγμή, διάβασε πολύ γρήγορα την εξέλιξη, ταχύτερα από τις άλλες αγορές που έπαιξαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το παιχνίδι της εξαπάτησης και των συνεχόμενων εναλλαγών στις τάσεις. Ένα παιχνίδι που φαίνεται ότι μπορεί να συνεχισθεί, καθώς διαφορετικά συμφέροντα συγκρούονται σε όλα τα μέτωπα, σμιλεύοντας ιστορικές εξελίξεις, που έχουν φόντο και σημαντικές εκλογές στον πλανήτη, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μέχρι την Ινδία (εκλογές σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου).

Έτσι το ΧΑ έκανε μία πολύ σύντομη και γρήγορη καθοδική βόλτα με τους αγοραστές να περνούν τις τιμές σε θετικό έδαφος πριν τις 12.30 και τις αγορές στην Ευρώπη να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση να γυρίσουν ανοδικά επίσης, αλλά όχι και με το ίδιο αποτέλεσμα. Υποχώρησαν αρχικά περισσότερο στην Ευρώπη, αντέδρασαν αργότερα και τελικά δεν κατάφεραν να επιτύχουν όλοι ένα ανοδικό κλείσιμο.

Επιπλέον όμως οι αγορές στην Ευρώπη έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερο ράλι και είναι ακόμα κοντά σε επίπεδα ιστορικών υψηλών, ενώ στη Wall Street για την οποία ισχύουν αυτά ακόμα περισσότερο, έχουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του πληθωρισμού που λόγω και ισχυρότερης ανάπτυξης ήδη προεξοφλείται ότι παρέπεμψε για μετά τον Ιούνιο την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ΧΑ αντέδρασε την Παρασκευή καλύτερα από όλες τις αγορές κι έδειξε ότι μπορεί να κρατάει μία λογική απόσταση μια και μιλάμε για μία άλλη οικονομία με τις δικές της ιδιαιτερότητες, αδυναμίες αλλά και τα δικά της ισχυρά στοιχεία.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 12.30 κινήθηκε μόνιμα ανοδικά και ήδη μέχρι τις 15.00 βρέθηκε κοντά στο επίπεδο του τελικού κλεισίματος στο οποίο με μερικές διακυμάνσεις συσσωρεύτηκε για να κλείσει κοντά στα υψηλά της ημέρας, έχοντας πιάσει την πρώτο βραχυχρόνιο στόχο του να κλείσει πάνω από τις 1.392 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1392,62 μονάδες με άνοδο 0,84%.

Οι συναλλαγές ήταν καλύτερες του αναμενομένου, στα 127,35 εκατ. ευρώ, μαζί με πακέτα αξίας 4,9 εκατ. ευρώ, από τα μεγαλύτερα στην Πειραιώς, στο Μυτιληναίο και στην Εθνική Τράπεζα.

Ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο 0,81% στις 3.378,85 μονάδες και ο δείκτης FTSEM σημείωσε άνοδο 1,36% στις 2.259,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης τέλος, σημείωσε άνοδο 0,5% στις 1.179,67 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 0,57% και ο δείκτης FTSE είχε εβδομαδιαίες απώλειες 0,5% έναντι οριακής υποχώρησης του FTSEM κατά 0,09%.
Οι τιμές πρόλαβαν να κάνουν ένα V μέσα στην εβδομάδα. Την Παρασκευή με πρωταγωνιστές τις μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λιγότερο τις τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, και κυρίως Alpha Bank, αλλά και τις Mytilineos και Jumbo, τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και τη LAMDA για δεύτερη μέρα, η αγορά είχε μία θετική συνεδρίαση.

Ανοδική η συνεδρίαση με τους κερδισμένους της ημέρας να υπερτερούν με 89 μετοχές ανοδικές και 29 πτωτικές μετοχές.

Keywords
Αναζητήσεις
psychraimi-antidrasi-tou-cha-kai-nea-anodos---para-to-efthrafsto-geopolitiko-skiniko.htm
Τυχαία Θέματα