Προϋπολογισμός 2024: Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων
Η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, των συντάξεων και των οικογενειακών επιδομάτων, θα περιέχονται στον νέο προϋπολογισμό για το 2024. Αυτό διαφαίνεται από την εγκύκλιο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Θάνου Πετραλιά προς τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, καθώς σε αυτή προβλέπεται αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Πετραλιά, το 2024 το πλαφόν του κονδυλίου για τη Γενική Κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 72,7 δισ. ευρώ από 68,7 δισ. ευρώ που είναι το ανώτατο όριο εφέτος. Παράλληλα, το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 68,78 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται δαπάνες για τόκους 6,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του 2024, από 5,1 δισ. ευρώ εφέτος.
Τα κονδύλια για τα επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα ανέλθουν σε 8 δισ. ευρώ, ενώ 4,34 δισ. ευρώ θα δοθούν επιπλέον μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυξημένο κατά 900 εκατ. ευρώ- στα 22,6 δισ. ευρώ το 2024 από 21,7 δισ. ευρώ εφέτος- είναι το κονδύλι του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Αυτό περιλαμβάνει μισθούς, συντάξεις επιδόματα και επιδοτήσεις, ενώ αυξάνεται και η οροφή των πόρων σε Υγεία και Παιδεία κατά 400 εκατ. ευρώ (5,096 δισ. ευρώ) και 180 εκατ. ευρώ (5,935 δισ. ευρώ), αντίστοιχα.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού». Επίσης υπάρχει ιδιαίτερη επισήμανση στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση, και τονίζεται ότι η ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες είναι αυξημένης σημασίας, με το επίκεντρο να βρίσκεται στην οριζόντια δράση εξοικονομήσεων στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων». Οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.
Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης με επίκεντρο τις ευπαθείς ομάδες, σενάρια που αξιολογούνται με βάση τις προβλέψεις για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Ο στόχος για το τρέχον έτος είναι 1,1% του ΑΕΠ και αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό ενδεχόμενο ακόμη και για πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ. Εάν συμβεί αυτό, «απελευθερώνεται» δημοσιονομικός χώρος για παροχές ύψους 400 εκατ. ευρώ, με την αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης και ένα νέο σχήμα επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα, να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, τα μέτρα θα είναι οπωσδήποτε στοχευμένα και με μικρό κόστος. Διότι, το επόμενο έτος το κύριο βάρος θα δοθεί στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μέσω της μεγαλύτερης ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι, έως ότου αποσαφηνιστεί το τοπίο στην Ευρώπη με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ελλάδα κινείται με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023- 2026. Σε αυτό προβλέπεται για το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι 3% από 2,3% που εκτιμάται εφέτος. Παράλληλα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει το 2024 στο 150,8% του ΑΕΠ, ενώ θα έχει καθοδική πορεία και ο πληθωρισμός, ο οποίος αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% από 4% εφέτος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο κορονοϊός ξαναχτυπά: Ποια είναι η νέα παραλλαγή Eris
- Με υπαίθρια λειτουργία έκλεισε το παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαίας ο πάπας Φραγκίσκος στη Λισαβώνα
- Ερχεται το εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει για ωράρια, υπερωρίες, πρόστιμα, ψηφιακή κάρτα και παράλληλη απασχόληση
- Στο κόσκινο της Εφορίας όλες οι πλατφόρμες εντός και εκτός Ελλάδος
- Δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ για ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Η αισχροκέρδεια των τροφίμων πάει… διακοπές στα νησιά
- Φλούδες χρυσού
- Μάνη: Πυρκαγιά νότια του οικισμού Πάλιρος
- Μαρόκο: Λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα – 24 νεκροί
- Μία εισαγωγή, μία πολύφερνη νύφη, η μόχλευση στα μεσαία και ο συντηρητικός διαχειριστής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Προϋπολογισμός 2024: Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων
- Και με την βούλα του gov.gr ξεκινά επισήμως το love story Ελλάδας – Ελλήνων της Διασποράς
- Ο «χάρτης» των πληρωμών σε 49.650 δικαιούχους για την περίοδο 7 – 11 Αυγούστου
- Κικίλιας: Δύσκολη εβδομάδα με ισχυρούς ανέμους, η Πολιτεία δίνει έγκαιρα κονδύλια για πυροπροστασία
- Νέα e-ποχή: Ένσημα και σύνταξη στο κινητό με ένα κλικ από τον e-ΕΦΚΑ!
- Πέντε βιβλία από τη Business Voice για να σας συντροφεύσουν στο υπόλοιπο του καλοκαιριού!
- Απογειώνονται οι ελληνικές Startups: «Σήκωσαν» πάνω από 200 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023
- Οι COLDPLAY στην Αθήνα: Η μεγαλύτερη συναυλία του 2024!
- Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών: Συνεχίζει να μας κάνει υπερήφανους!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 7 – 11 Αυγούστου
- Επενδυτική βαθμίδα: Όλα τα βλέμματα στην αξιολόγηση της 8ης Σεπτεμβρίου από την DBRS - Πιθανή η ανάκτηση πριν την ΔΕΘ
- Δουλειά έως τα 74 έτη σε Δημόσιο και ΟΤΑ για άνεργους - Η διάταξη
- Ο κορονοϊός ξαναχτυπά: Ποια είναι η νέα παραλλαγή Eris
- Καλπάκης: Να μπει τέλος στην αυθαιρεσία στις παραλίες
- Παράγωγα: Η μείωση στους όγκους αδυνατίζει την πρόβλεψη μέσω των ΣΜΕ του FTSE25
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια δυναμική εξαρτώμενη από τη ροή των ειδήσεων δύσκολα προβλέψιμη
- Ιαπωνία: Θα προχωρήσει στη ρίψη στον ωκεανό ραδιενεργού νερού από τη Φουκοσίμα
- Μάχη με τις φλόγες στην Κύπρο: Απειλήθηκαν χωριά στη Λεμεσό - Η Ελλάδα στέλνει δύο Canadair
- Υψηλή ζήτηση γραφειακών χώρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη