Προς Σεπτέμβριο η μείωση επιτοκίων από τη Fed

19:14 21/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο αξιωματούχος της Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), Christopher Waller, εμφανίστηκε αρνητικός στην άμεση μείωση επιτοκίων, «σπρώχνοντας» με έμμεσο τρόπο τη διαδικασία για μετά το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του CNBC, ο Waller εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο άφησε

ανοικτό και ένα «παραθυράκι» σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει ποτέ να λένε ποτέ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν επιταχύνεται και πιστεύω ότι οι περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής είναι πιθανώς περιττές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ο Waller εμφανίστηκε ιδιαίτερα «μαζεμένος» και τόνισε ότι θα ήθελε να δει «τα αποτελέσματα μερικών ακόμα μηνών για να πειστώ ότι όλο αυτό δεν θα γυρίσει εις βάρος μας. Δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουμε για να ξεκινήσουν κάποιες μειώσεις μερικές εβδομάδες νωρίτερα».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, με τον τρόπο αυτό ο Waller πήρε θέση για σταδιακή μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο και μετά, τασσόμενος κατά των προβλέψεων που είχε κάνει η Τράπεζα τον Οκτώβριο του 2023 και προέβλεπε τη μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο.

«Η οικονομία φαίνεται τώρα να εξελίσσεται πιο κοντά σε αυτό που περιμέναμε. Παρόλα αυτά, ελλείψει σημαντικής αποδυνάμωσης στην αγορά εργασίας, πρέπει να δω αρκετούς ακόμα μήνες καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό προτού να είμαι άνετος να υποστηρίξω τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Waller που αποτελεί μόνιμο μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς.

Σημειώνεται ότι προ εβδομάδων ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι λόγω των δυσκολιών που προκαλεί ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία, το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα μέσα στον Ιούνιο είναι σενάριο που έχει απομακρυνθεί.

«Περιμένω ο πληθωρισμός να κινηθεί πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα. Θα έλεγα ότι η εμπιστοσύνη μου σε αυτό έχει κάπως υποχωρήσει. Είχαμε υψηλότερες μετρήσεις το α’ τρίμηνο και υψηλότερες απ’ ό,τι περιμέναμε. Δεν περιμέναμε να είναι ομαλή η πορεία (του πληθωρισμού), αλλά οι μετρήσεις ξεπέρασαν τις περισσότερες εκτιμήσεις. Θα πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Fed και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας λέγοντας πως «εμφανίζει καλές επιδόσεις» το τελευταίο διάστημα».

Keywords
Αναζητήσεις
pros-septemvrio-i-meiosi-epitokion-apo-ti-fed.htm
Τυχαία Θέματα