Πριν το Πάσχα θα κατατεθεί το επίδομα γέννησης

21:41 24/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε ότι «πριν το Πάσχα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των μητέρων το επίδομα γέννησης».

Όπως διευκρίνισε, δεν χρειάζεται να γίνουν αιτήσεις από τις μητέρες. Στο ποσό προστέθηκαν 400 ευρώ για το πρώτο παιδί, στο δεύτερο 300 ευρώ και για τα δίδυμα η δικαιούχος παίρνει διπλό ή τριπλό ποσό.

«Είναι ενίσχυση στα πρώτα έξοδα. Οι νονοί και οι νονές ξέρουν πόσο σημαντικά

είναι τα έξοδα που έχουν οι γονείς» δήλωσε και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμός» για την αύξηση του ποσού. Όπως ανέφερε η Σ. Ζαχαράκη, το επίδομα παιδιού θα δίνεται (μισό) με προπληρωμένη κάρτα και μισό κανονικά. «Δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη μεταρρύθμιση το επίδομα για τους αναπήρους και δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα στέγασης. Αυτά, όμως, θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο»

Όπως τόνισε η υπουργός όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Παράλληλα, στάθηκε στις παροχές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι μητέρες που θα μείνουν εκτός εργασίας θα έχουν μία ενίσχυση. «Το μήνυμα που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι στηρίζει την οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σ. Ζαχαράκη.

Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος γέννησης, λαμβάνεται υπόψιν πλέον ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου και το ποσό καταβάλλεται ως εξής:

2.400 ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,2.700 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,3.000 ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

Μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης το επίδομα γέννησης καταβάλλεται πλέον ως εξής:

Δύο ισόποσες δόσεις των 1.200 ευρώ εκάστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,Δύο ισόποσες δόσεις των 1.350 ευρώ εκάστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,Δύο ισόποσες δόσεις των 1.500 ευρώ εκάστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο καιΔύο ισόποσες δόσεις των 1.750 ευρώ εκάστη για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.Αναδρομική αύξηση του Επιδόματος Γέννησης

Η αναδρομική αύξηση του επιδόματος γέννησης, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καταβάλλεται στα πρόσωπα που κατέστησαν δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης από 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά, δηλαδή στα πρόσωπα εκείνα των οποίων τα τέκνα γεννήθηκαν από αυτή την ημερομηνία και μετά και η αίτηση τους έχει εγκριθεί.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στους δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ως εξής:

Στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο 2024,Στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.
Keywords
Αναζητήσεις
prin-to-pascha-tha-katatethei-to-epidoma-gennisis.htm
Τυχαία Θέματα