Πώς η Τράπεζα Τροφίμων «πολεμάει» την επισιτιστική ανασφάλεια
Με 150 εταιρείες τροφίμων στο πλευρό της, η Τράπεζα Τροφίμων επιχειρεί να αμβλύνει το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας που βιώνουν 1 εκατομμύριο πολίτες μόνο στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οδηγούνται στα σκουπίδια περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τόνοι φαγητού.
Κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού, ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, Δημήτρης Νέντας,
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία 10 χρόνια η Τράπεζα Τροφίμων έχει καταφέρει να διπλασιάσει σχεδόν τα τρόφιμα που διανέμει. «Το 2015 διακινήσαμε στην Αττική 850 τόνους τροφίμων. Δεν ήταν λίγοι, αλλά πέρυσι διακινήσαμε 1.540 τόνους τροφίμων, ενώ οι άλλες Τράπεζες Τροφίμων, τις οποίες σε κάποιο βαθμό βοηθάμε και εμείς, κατάφεραν να διαχειριστούν επιπλέον 630 τόνους τρόφιμα και άλλα προϊόντα στις περιοχές που δραστηριοποιούνται» επισήμανε.
Παρουσιάζοντας έναν πλήρη απολογισμό δράσεων που ανέδειξε τα βασικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών και τις προοπτικές για το μέλλον, ανέφερε: «Η κοινωνική αξία που δημιουργούμε είναι μετρήσιμη: για κάθε 1.000 ευρώ που επενδύεται στη λειτουργία μας, επιστρέφονται τουλάχιστον 5.000 ευρώ στην κοινωνία. Μέσα από την αξιοποίηση τροφίμων που διαφορετικά θα απορρίπτονταν, προσφέρουμε στήριξη σε χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα προωθούμε ένα μοντέλο υπεύθυνης και βιώσιμης κοινωνικής προσφοράς».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αιμιλία Δούκα, Project Manager του HIGGS, ανέδειξε τη σημασία του κοινωνικού αντικτύπου του έργου της Τράπεζας Τροφίμων. Μόνο το 2024, η Τράπεζα Τροφίμων υποστήριξε περισσότερους από 160 φορείς, μέσω των οποίων ωφελήθηκαν πάνω από 60.000 συνάνθρωποί μας στην Αττική.
Συγχρόνως, τα περιβαλλοντικά οφέλη της μείωσης της σπατάλης τροφίμων είναι εξίσου σημαντικά: οι δράσεις του Οργανισμού συνέβαλαν στην αποτροπή εκπομπών 3,41 κιλών CO₂ ανά κιλό τροφίμου, σύμφωνα με μελέτη του Κωνσταντίνου Αμπελιώτη, Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Στο πλευρό της Τράπεζας Τροφίμων βρίσκονται όλες οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, όπως οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, MyMarket, Κρητικός, Lidl και Μασούτης, ωστόσο ο οργανισμός συνεχίζει να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτοδιοίκητα.
Μεγάλος Χορηγός της επετειακής εκδήλωσης ήταν η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία στηρίζει σταθερά την Τράπεζα Τροφίμων από την ίδρυσή της έως σήμερα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μουσείου Μπενάκη και των εταιρειών Coca Cola 3E, Foodrinco, Melissos, Nestle, PepsiCo, Septem, Polichromo, Valuecom.
Η πρόκληση των logisticsΟυσιαστικά, στο επίκεντρο της λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων βρίσκονται τα logistics, αφού το έργο της είναι να συλλέγει τα τρόφιμα και να τα διανείμει στα σημεία ενδιαφέροντος. Σε ερώτηση του BV για το πώς η εξέλιξη του κλάδου έχει επηρεάσει το έργο του οργανισμού, ο κ. Νέντας απάντησε πως «η εξέλιξη του κλάδου των logistics μας βοηθάει όλο και περισσότερο, καθώς οι συνεργαζόμενες εταιρείας μπορούν να εντοπίσουν πιο αποτελεσματικά το πλεόνασμα στα τρόφιμα. Έτσι με τη σειρά της, η Τράπεζα Τροφίμων μπορεί να το διαχειριστεί εγκαίρως».
Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων πρόσθεσε πως η εξέλιξη των logistics, σε συνδυασμό πάντα με την αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από την επισιτιστική ανασφάλεια, έχει οδηγήσει τις συνεργαζόμενες εταιρείες στο να δωρίζουν περισσότερη ποσότητα τροφίμων ανά τα χρόνια.
Να σημειωθεί πως το έργο της Τράπεζας Τροφίμων διευκολύνεται με μια νέα πρωτοβουλία, η οποία βασίζεται σε εθελοντές που μεταφέρουν τοπικά τα τρόφιμα και οργανώνονται μέσω της εφαρμογής CTC. Το εν λόγω σύστημα επιτρέπει στους εθελοντές να παραλάβουν μια ποσότητα τροφίμων και να τη μεταφέρουν στο σημείο (πχ συσσίτιο) που θα τους ανατεθεί, διευκολύνοντας έτσι το έργο logistics.
Η επισιτιστική κρίση στην ΕλλάδαΜε βάση έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πέρυσι και βασίστηκε σε στοιχεία της Eurostat, το 2020 στην Ελλάδα οδηγήθηκαν στα σκουπίδια περισσότεροι από 2 εκατ. τόνοι φαγητού.
Η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων ανήλθε στα 191 κιλά, εκ των οποίων τα 87 πετάχτηκαν από τα ελληνικά νοικοκυριά, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στη σχετική λίστα.
Το όραμα και η διαδρομή της Τράπεζας ΤροφίμωνΗ Τράπεζα Τροφίμων ιδρύθηκε το 1995 από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο, εμπνευστή μιας πρωτοβουλίας με βαθιά πίστη στη δύναμη της προσφοράς. Οι αξίες και η φιλοσοφία του παραμένουν έως σήμερα ο θεμέλιος λίθος του Οργανισμού. Από τότε έως σήμερα, η Τράπεζα Τροφίμων συλλέγει και διανέμει τρόφιμα που παραμένουν κατάλληλα για κατανάλωση, προσφέροντάς τα σε φορείς που υποστηρίζουν άτομα σε ανάγκη.
Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Τράπεζα Τροφίμων παραμένει πιστή στο όραμά της: να προσφέρει, να αξιοποιεί υπεύθυνα τους διαθέσιμους πόρους και να και να προάγει την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές
- Μπαίνει και η Βουλγαρία στη ζώνη του ευρώ
- Απομακρύνονται από την Ελευσίνα το επικίνδυνο καταμαράν «ΔΙΟΝ» και ακόμη 7 επιβλαβή πλοία και ναυάγια
- ΚΕΠΕ: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ η συνολική ετήσια επίπτωση στο ΑΕΠ από την οπτικοακουστική πειρατεία
- Παύλος Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα θεωρείται η «Τράπεζα της Ενέργειας» στην Ελλάδα
- Η νέα Mercedes GLC Iconic συνδυάζει κομψότητα με πολυτέλεια
- Μητσοτάκης: Έρχεται παρέμβαση για άδειες δόμησης-Τι είπε για την αξιολόγηση του Δημοσίου
- Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής: "Νέα εποχή ενεργειακής ασφάλειας"
- Αθήνα: Επόμενος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας AI της Microsoft
- Ιούνιο του 2026 η παράδοση 50 νέων αρθρωτών ηλεκτρικών λεωφορείων στον ΟΑΣΘ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Πώς η Τράπεζα Τροφίμων «πολεμάει» την επισιτιστική ανασφάλεια
- Ισραήλ: Σε ιστορικό υψηλό οι αμυντικές εξαγωγές το 2024
- Περιφέρεια Αττικής: Ενισχύει με 120 εκατ. ευρώ μικρές επιχειρήσεις
- Δίκη για το Μάτι: Στη φυλακή Καπάκης, Τερζούδης, Ματθαιόπουλος και Φωστιέρης
- ΚΕΠΕ: Η πειρατεία κοστίζει πάνω από 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο στη χώρα
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Πώς η Τράπεζα Τροφίμων «πολεμάει» την επισιτιστική ανασφάλεια
- Περιφέρεια Αττικής: Ενισχύει με 120 εκατ. ευρώ μικρές επιχειρήσεις
- Ισραήλ: Σε ιστορικό υψηλό οι αμυντικές εξαγωγές το 2024
- ΚΕΠΕ: Η πειρατεία κοστίζει πάνω από 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο στη χώρα
- Δίκη για το Μάτι: Στη φυλακή Καπάκης, Τερζούδης, Ματθαιόπουλος και Φωστιέρης
- Μητσοτάκης: «Όσοι αρνούνται την αξιολόγηση, αρνούνται να λογοδοτήσουν στους πολίτες»
- ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητο το επιτόκιο των νέων καταθέσεων τον Απρίλιο
- Συνεργασία Visa Europe και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
- Δούκας: «Θέλουμε να σπάσει η πιάτσα ναρκωτικών στο κέντρο – Είναι υγειονομική βόμβα»
- Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Απογοητευτικά τα στοιχεία για την απασχόληση – Έξαλλος ο Τραμπ ζητά από τον Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια
- Εθνική Τράπεζα: Λανσάρει το Energy Baseload Swap – Στόχος η στήριξη των ΑΠΕ σε περιβάλλον αστάθειας τιμών
- Κομισιόν: "Πράσινο φως" για να υιοθετήσει η Βουλγαρία το ευρώ από το 2026
- Κομισιόν: Συγχαρητήρια, Βουλγαρία, για το ευρώ!
- Μ. Ρούτε: Ο όρος για να παραμείνει «πλήρως δεσμευμένη» στο ΝΑΤΟ η Ουάσινγκτον
- Ο αριθμός των πλουσίων δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος – Έδωσαν χρήμα τα χρηματιστήρια και η τεχνητή νοημοσύνη
- ΤτΕ: Ανοδικά τα επιτόκια στα νέα δάνεια τον Απρίλιο – Η εικόνα στις καταθέσεις
- ΗΠΑ: Κατάρρευση των προσλήψεων στο ιδιωτικό τομέα τον Μάιο - Σε χαμηλό άνω της διετίας
- Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Συνεργασία με την Carbon Upcycling για την ανάπτυξη δομικών υλικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα
- Theon: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το placement των μετοχών