Πιο φθηνός ο Άγιος Βαλεντίνος στην Ελλάδα από τη Βρετανία

15:11 13/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η γιορτή των ερωτευμένων είναι μόλις μια μέρα μακριά και οι προετοιμασίες των ανθοπωλείων έχουν ήδη ξεκινήσει. Λόγω του Αγίου Βαλεντίνου, οι ανθοπώλες έχουν παραγγείλει εδώ και μέρες χιλιάδες τριαντάφυλλα, ώστε να ικανοποιήσουν όλους τους «ερωτοχτυπημένους» πελάτες τους.
Τι γίνεται όμως με τις τιμές;

Στην Θεσσαλονίκη, τα ανθοπωλεία έχουν παραγγείλει περισσότερα από 300.000

κόκκινα τριαντάφυλλα, το σήμα κατατεθέν της γιορτής. Οι πωλητές αναφέρουν πως παρά την ζήτηση της ημέρας, το αυξημένο κόστος παραγωγής, μεταφοράς και ενέργειας δεν τους επιτρέπει μεγαλύτερες παραγγελίες, ενώ ο αριθμός των λουλουδιών παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ανθοπώλες της πόλης, ο Άγιος Βαλεντίνος θα κοστίσει όσο και πέρυσι.

Η περίπτωση της Βρετανίας

Η εταιρία Giraffe Flowers στο Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία ετοιμάζεται για την αυριανή Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά οι ανθοπώλες φοβούνται ότι τα εμπόδια στο εμπόριο λόγω του Brexit θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος και καθυστερήσεις για τη δική τους δουλειά. Η εταιρία έχει δύο καταστήματα στο κέντρο της πόλης και περιμένει ότι θα πουλήσει περίπου 7.000 τριαντάφυλλα για την αυριανή ημέρα.

Σήμερα, η εταιρία πουλά ένα μπουκέτο με κόκκινα τριαντάφυλλα για 40 λίρες (47 ευρώ), αλλά μέχρι την επόμενη χρονιά αναμένει ότι θα κοστίσει 50 λίρες –καθώς τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή τελωνειακές αλλαγές για την εποχή μετά το Brexit σε προϊόντα που έρχονται από την Ευρώπη, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. 

Το ρυθμιστικό βάρος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν στις 30 Απριλίου ενώ θα ακολουθήσει η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών ασφαλείας από τις 31 Οκτωβρίου.

Η Άννα Μολίτσκα, επικεφαλής ανθοπώλης στην Giraffe Flowers, δήλωσε ότι αναμένει πως οι τιμές των λουλουδιών θα αυξηθούν έως και 20%.

«Δεν νομίζω ότι τα σύνορα είναι έτοιμα για αυτό –ίσως δύο ημέρες καθυστερήσεων εξαιτίας αυτού. Αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα των λουλουδιών… δεν θα μας έρθουν τόσο φρέσκα όσο τις άλλες φορές», δήλωσε. Ερωτηθείσα για τις προοπτικές για τις πωλήσεις της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου μέσα σε ένα χρόνο, η Μολίτσκα δήλωσε: «οι πελάτες απλά θα αγοράζουν λιγότερο».

Η ολλανδική βιομηχανία εξαγωγής ανθέων έχει αντιταχθεί στην εισαγωγή συνοριακών ελέγχων και οι βρετανικές επιχειρήσεις ανησυχούν αλλά η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι εργάζεται για να διασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή των ελέγχων.

Keywords
Αναζητήσεις
pio-fthinos-o-agios-valentinos-stin-ellada-apo-ti-vretania.htm
Τυχαία Θέματα