Πέντε πόλεις της Πολωνίας που αξίζει να επισκεφτείς

06:31 24/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Δύο μήνες έμειναν και το καλοκαίρι του 2023, έφτασε! Ενδεχομένως να έχετε ήδη… τρομοκρατηθεί με την πιθανότητα να μην βρείτε διαθέσιμο κατάλυμα σε κάποιο ελληνικό νησί, δεδομένου πως η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει και οι προβλέψεις λένε πως η χώρα θα βουλιάξει φέτος από τουρίστες… Η πλειοψηφία ψηφίζει ελληνικό νησί, σμαραγδένια νερά και παραδοσιακά ταβερνάκια, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που δεν αντέχουν την πολυκοσμία, την αναμονή για εύρεση ξαπλώστρας ή τραπεζιού και επιλέγουν να ταξιδέψουν σε κάποια πόλη του

εξωτερικού, όπου δεν θα ταλαιπωρηθούν στην αναζήτηση εισιτηρίων και καταλύματος και μπορούν να περάσουν μερικές μέρες ξέγνοιαστα και, κυρίως, οικονομικά.

Το emea.gr προτείνει την Πολωνία ως έναν εναλλακτικό προορισμό για φέτος το καλοκαίρι και οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά, τα (πάντοτε) οικονομικά εισιτήρια, στη συνέχεια τα μαγευτικά τοπία και, τέλος, ο καιρός, που τον χειμώνα την καθιστά απλησίαστη. Στο παρακάτω αφιέρωμα, προτείνουμε πέντε πόλεις της Πολωνίας που αξίζει να επισκεφτείτε και που, σίγουρα, θα σας μείνουν αξέχαστες!

1.Βρότσλαβ (Wroclaw)     

Δικαίως ονομάζεται «η παραμυθούπολη της Πολωνίας», καθώς παντού τριγύρω του ο ταξιδιώτης αντικρύζει γοτθικά κτήρια, εντυπωσιακά αρχοντικά και μεγάλα πάρκα. Το ξεχωριστό στην πόλη αυτή, είναι τα αγάλματα των μικρών νάνων τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη και σύμφωνα με τον μύθο, αποτελούν τους προστάτες του Βρότσλαβ. Αξίζει να περπατήσετε στην κεντρική πλατεία Rynek, να θαυμάσετε το παλιό δημαρχείο και την εκκλησία της Αγίας Βασιλικής. Ο εντυπωσιακός καθεδρικός ενδείκνυται για να απολαύσετε το Βρότσλαβ από ψηλά, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε το δημαρχείο της πόλης, όπου στεγάζονται ένα μουσείο τέχνης και ένα θησαυροφυλάκιο. Για το βράδυ, υπάρχει πληθώρα από παραδοσιακές παμπ για να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά εδέσματα εάν και πριν καθίσετε, αξίζει να περπατήσετε στην πόλη τη νύχτα και να θαυμάσετε τα φωτισμένα κτήρια. Με τις απευθείας πτήσεις της Ryanair από Αθήνα προς Βρότσλαβ, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα!

2.Γκντανσκ (Gdańsk)

Στη βόρεια Πολωνία, δεσπόζει το «διαμάντι» της Βαλτικής, που, από ψαροχώρι του 9ου αιώνα, κατάφερε να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του και την ολοκληρωτική ισοπέδωσή του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να εξελιχθεί σε μία από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Πολωνίας. Πλακόστρωτοι δρόμοι, μαγαζιά για φαγητό και καφέ, πλανόδιοι μουσικοί, ζωγράφοι, πωλητές δίνουν μια όμορφη νότα στο ήδη μαγευτικό τοπίο και σε μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή. Το πλωτό μουσείο Soldek και ο πολυφωτογραφημένος γερανός (Crane) αποτελούν τα πιο διάσημα μουσεία της πόλης και τμήματα του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου. Περπατώντας κατά μήκος στον ποταμό Μοτλάβα θα δείτε από την άλλη πλευρά τη ρόδα του Γκντανσκ, AmberSky Wheel, στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να ανεβείτε και να τραβήξετε τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς Γκντανσκ, θα προσγειωθείτε στη Βαρσοβία και από εκεί, θα κινηθείτε με λεωφορείο ή τρένο προς Γκντανσκ.

3.Σόποτ (Sopot)

Εάν ποτέ βρεθείτε στο Γκντανσκ, αξίζει να κάνετε μία βόλτα προς Σόποτ, το οποίο βρίσκεται σχεδόν μία ώρα μακριά. Πρόκειται για το κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο θέρετρο της Πολωνίας, όπου υπάρχει μια απέραντη αμμώδης παραλία και τους θερινούς μήνες θα αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε στην Ελλάδα! Στην πόλη αυτή θα συναντήσετε και το περίφημο «στραβό σπίτι» (Krzywy Domek), που δικαιολογημένα ονομάζεται το πιο παράξενο κτήριο της Ευρώπης. Το Σόποτ είναι επίσης γνωστό για  το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του. Ένας αρκετά ρομαντικός προορισμός που ενδείκνυται για ηλιοθεραπεία και χαλάρωση.

4.Πόζναν

Η πολύχρωμη φοιτητούπολη της Πολωνίας, σίγουρα θα σας συναρπάσει με τον αέρα της και την αύρα της. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και η επίσκεψή του μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με μια εξόρμηση στο Βερολίνο ή στη Βαρσοβία, καθώς απέχει μόνο τρεις ώρες με τρένο και από τους δύο προορισμούς. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι σίγουρα η παλιά πόλη του Πόζναν, με τα πολύχρωμα κτήρια και τα έντονα χρώματα. Λίγο πριν τις 12, είναι πολύ πιθανό να δεις κόσμο μαζεμένο μπροστά στο δημαρχείο, καθώς από το ρολόι του βγαίνουν ακριβώς την ώρα εκείνη δύο μεταλλικές κατσίκες, οι οποίες διασταυρώνουν τα κέρατά τους, σαν να τσακώνονται, ενώ ταυτόχρονα χτυπούν οι καμπάνες. Αξίζει επίσης να επισκεφτείς τη μπαρόκ εκκλησία Fara Poznanska, μία από τις ομορφότερες της Πολωνίας και φυσικά να δοκιμάσεις το περίφημο τοπικό κρουασάν του Αγίου Μαρτίνου. Στο Πόζναν μπορείτε να φτάσετε με τρένο από τη Βαρσοβία.

5.Κρακοβία

Για το τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει το στολίδι της Πολωνίας, η μοναδική Κρακοβία με τα αμέτρητα αξιοθέατα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, αποτελεί μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις της χώρας, δεδομένου ότι δεν υπέστη πολλές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τα αλατωρυχεία της Wieliczka, που έχουν ιστορία 700 ετών και περισσότερα από 300 χιλιόμετρα στοών και προσεγγίζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το κάστρο της Βαβέλ (Zamec Wawel) πρέπει σίγουρα να μπει στο πρόγραμμά σας, καθώς βρίσκεται χτισμένο επί του ομώνυμου λόφου, από όπου και μπορείτε να θαυμάσετε την ασύγκριτη θέα της Κρακοβίας. Το μουσείο του κάστρου αποτελείται από πέντε επιμέρους τμήματα μεταξύ των οποίων οι αίθουσες του παλατιού, τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του βασιλέα, το θησαυροφυλάκιο και το οπλοστάσιο και η έκθεση ασιατικής τέχνης. Από το κάστρο της Βαβέλ μπορεί κανείς εύκολα να περπατήσει έως την εβραϊκή συνοικία Κάζιμιερτς, η οποία παρά τα έντονα σημάδια φθοράς, είναι ιδιαίτερα ζωντανή, γοητευτική και με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Από την Αθήνα υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τη Ryanair.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα