Παπαστράτος: Νέα εποχή για τη θρυλική καπνοβιομηχανία

20:31 4/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ήταν καλοκαίρι του 1895, όταν ο Ευάγγελος Παπαστράτος κάπνισε το πρώτο του τσιγάρο στην πλατεία Αγρινίου, σε ηλικία μόλις 12 ετών. Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία για τη θρυλική καπνοβιομηχανία. Το 1906 ιδρύθηκε η εταιρεία «Αυγερινού – Παπαστράτου Ο.Ε.» ενώ τρία χρόνια αργότερα, ήρθε και η πρώτη καπνοβιομηχανία της οικογένειας, «Αφοί Παπαστράτου Ο.Ε.».

Ένα όνομα, μία ιστορία
Το 1930 και ενώ το χρηματιστηριακό κραχ χειροτέρευσε την ήδη εύθραυστη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο διορατικός επιχειρηματίας ιδρύει την «Παπαστράτος Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων» στον Πειραιά. Αξιοσημείωτο είναι πως στα εγκαίνια παρέστη ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος εγκαινίασε με πανηγυρικό τρόπο το εργοστάσιο καπνικών. Τρία χρόνια αργότερα, το 1933, άνοιξε ένα δεύτερο εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στο Βερολίνο, το 1937 στο Κάιρο, τα οποία όμως έκλεισαν και τα δύο, το 1936 και το 1955 αντίστοιχα.

Το 1975 ξεκίνησε η συνεργασία της εταιρείας με τη Philip Morris, από την οποία εξαγοράστηκε το 2003. Το 2009, εγκαινιάστηκε ένα νέο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, επένδυση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και είχε τη δυνατότητα παραγωγής 20 δισεκατομμυρίων τσιγάρων ετησίως.

Τον Μάρτιο του 2017, έσκασε σαν βόμβα η είδηση πως η «Παπαστράτος», 86 χρόνια μετά την ίδρυσή της, σταματά να είναι καπνοβιομηχανία με την παραδοσιακή της μορφή. Με την εγκατάσταση των μηχανημάτων για την παραγωγή των ράβδων καπνού σιγά – σιγά άρχισε να μειώνει την παραγωγή των τσιγάρων, περνώντας, πλέον, στην εποχή ΙQOS, επένδυση που δυσαρέστησε αρκετούς, ωστόσο απώτερος σκοπός ήταν η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας.

Νέες θέσεις εργασίας
Η «Παπαστράτος» συνεχίζει το μεγάλο ταξίδι της για ένα μέλλον προς το καλύτερο με νέα, μεγάλη επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία οδηγεί στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας και ενισχύει το εξαγωγικό έργο της εταιρείας, φτάνοντας σε συνολική αξία εξαγωγών 300 εκατ. ευρώ. Με τη νέα ανακοίνωση, το σύνολο των επενδύσεων της Philip Morris International στην Ελλάδα, φτάνει πλέον τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης στην «Παπαστράτος», η οποία θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο με 4 νέες γραμμές παραγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr