Παλαιοπωλείο «Περασμένες Αγάπες»: Ένα ταξίδι στον χρόνο στο κέντρο του Πειραιά

10:16 24/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε μια πόλη που «χάνεται» στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της και σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη, υπάρχουν μέρη που έχουν αιχμαλωτίσει το χρόνο, ξυπνώντας αναμνήσεις και βιώματα.

Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 6, βρίσκεται το παλαιοπωλείο «Περασμένες Αγάπες», ένας «θησαυρός» στο κέντρο του Πειραιά. Οι «Περασμένες αγάπες» είναι ένα ταξίδι στο χρόνο και στις αναμνήσεις. Αναμνήσεις φερμένες

από μία ρομαντική εποχή, που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να είχαμε ζήσει.

Ο νεαρός ιδιοκτήτης του παλαιοπωλείου, Γιώργος Φλαμπούρης, είναι τρίτης γενιάς παλαιοπώλης και διατηρεί το δικό του κατάστημα τα τελευταία 7 χρόνια. Είναι αξιοθαύμαστο πως ένας νέος άνθρωπος κρύβει τόση αγάπη για το μακρινό παρελθόν. Η αγάπη του για τα vintage αντικείμενα ξεκίνησε ήδη από την ηλικία των 12 ετών. Έχοντας μπαμπά και παππού παλαιοπώλες ήταν σχεδόν απίθανο να χαράξει διαφορετική πορεία.

«Ακριβώς επειδή είχα πάρει το ερέθισμα από τον πατέρα αλλά και τον παππού μου, συνέχισα κι εγώ αγοράζοντας σιγά – σιγά τα δικά μου πράγματα, δημιουργώντας το δικό μου στυλ. Ήθελα να εξελιχθώ. Ο πατέρας μου έχει το δικό του μαγαζί και ασχολείται πιο πολύ με τις αντίκες, με το κλασικό είδος», λέει ο Γιώργος.

Ο νεαρός παλαιοπώλης διατηρεί την παράδοση της οικογένειάς του, προσφέροντας στους πελάτες του μια ιδιαίτερη εμπειρία αγορών σε έναν χώρο γεμάτο με μοναδικά αντικείμενα, που έχουν αφετηρία τη δεκαετία του 1930.

https://businessvoice.gr/wp-content/uploads/2024/04/petal_20240422_145054.mp4

Μπαίνοντας στο κατάστημα βυθίζεσαι σ’ έναν άλλο κόσμο, εκεί όπου το παρελθόν συναντά το παρόν. Αντικείμενα που μετρούν δεκαετίες ζωής, ζωντανεύουν μπροστά σου, με κάθε ένα να κρύβει μια ιστορία, έναν κόσμο που χάθηκε στο χρόνο, ένα μυστικό κεφάλαιο που περιμένει να ανακαλυφθεί.

Τα vintage παιχνίδια – Η ατραξιόν του καταστήματος

Ωστόσο, ανάμεσα στα αμέτρητα αντικείμενα, ξεχωρίζουν τα vintage παιχνίδια, που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν του καταστήματος. Από τα παλιά ξύλινα παιχνίδια μέχρι τα ρετρό βιντεοπαιχνίδια, κάθε ένα από αυτά ξυπνά τη φαντασία και δημιουργεί έναν σκηνικό που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από παιδικό όνειρο.

Μεταφέρομαι νοερά σε μια εποχή αθωότητας και ξεγνοιασιάς, τότε που για τα παιδιά τα παιχνίδια ήταν η χαρά της ζωής και για αρκετά από αυτά πολυτέλεια.

Αναρωτιέμαι ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτά, ποια η προέλευσή τους και από πόσα διαφορετικά χέρια πέρασαν προτού φτάσουν εδώ. Είναι απίστευτο το πόσες ιστορίες μπορεί να αφηγηθεί το κάθε αντικείμενο και η σκέψη αυτή με γοητεύει.

Τα ράφια του καταστήματος φιλοξενούν μια μεγάλη ποικιλία από κόμικς, βιβλία, περιοδικά αλλά και εφημερίδες του 1970. Όλα φυλαγμένα με μεγάλη προσοχή, όπως αρμόζει σε τέτοιους «θησαυρούς». Κούκλες και λούτρινα του 1960, «Ευχούληδες», μινιατούρες αυτοκινήτων και ηρώων, κερματοφόρα παιχνίδια, pedal scooters της δεκαετίας του ’70 και παιδικά ποδήλατα της δεκαετία του ‘60 , δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και νοσταλγίας.

Στις «Περασμένες Αγάπες» θα βρεις το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής τηλεόρασης της δεκαετίας του ‘60, Τον Κλούβιο και τη Σουβλίτσα, τη «μικρή Παταπούφα», αλλά και σπάνια μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως τον IBM 5170.

Τι άλλο θα βρεις πέρα από παιχνίδια

Καθώς περιηγούμαι στο χώρο βρίσκομαι περικυκλωμένη από ράφια και έπιπλα γεμάτα με αντικείμενα, που απευθύνονται σε κάθε ηλικία και γούστο.

Όλοι οι τοίχοι από άκρη σε άκρη είναι στολισμένοι με vintage διαφημίσεις φωτιζόμενες ταμπέλες του ’90, πίνακες ζωγραφικής περασμένων δεκαετιών αλλά και ρολόγια. Δίσκοι βινυλίου του ‘60, Walkman, κασετόφωνα και γραμμόφωνα, όλα τακτοποιημένα με μεγάλη φροντίδα και χειρουργική ακρίβεια.

Πέρα από αυτά εδώ θα βρεις έπιπλα του 1930, σετ σερβιρίσματος του ’80, επιτραπέζια φωτιστικά αλλά και δερμάτινες vintage βαλίτσες.

Αντίκες τηλεφώνων, γραμμόφωνα, γραφομηχανές, juke box, τηλεοράσεις και φωτογραφικές μηχανές του ’50 πλαισιώνουν τον χώρο, δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό που προσκαλεί τον επισκέπτη να το ανακαλύψει.

Με κάθε βήμα προς τα εμπρός, ανακαλύπτεις ένα νέο αντικείμενο, που αντανακλά την πλούσια ιστορία του παρελθόντος.

Tα κριτήρια επιλογής των αντικειμένων – Τα ερεθίσματα

Όσον αφορά στα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγει ο νεαρός παλαιοπώλης τα αντικείμενα της συλλογής του απαντά ότι «εξαρτάται από τις τάσεις κάθε περιόδου, τι βλέπω κι εγώ στην αγορά, τι έχει μεγαλύτερη ζήτηση, τι έχει λείψει στον κόσμο ή τι έχει θυμηθεί από την παιδική του ηλικία. Κυρίως αυτό είναι το ερέθισμά μου».

Ο Γιώργος με ξεναγεί και μου δείχνει ένα προς ένα τα αντικείμενα που στολίζουν το μαγαζί του. Αντικείμενα που έχει συλλέξει με πολύ κόπο και για πολλά χρόνια, ξοδεύοντας προσωπικό χρόνο αλλά και χρήματα. Για εκείνον είναι όλα ξεχωριστά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογής του.

Το πιο σπάνιο αντικείμενο του καταστήματος

Ποιο είναι, όμως, το πιο σπάνιο αντικείμενο, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κατάστημά του; Αυτό με σιγουριά θα μου απαντήσει ότι είναι «ένα pedal car της δεκαετίας του ’40. Είναι από τα πιο σπάνια σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για το μοντέλο J40 της αγγλικής εταιρείας Austin. Tα συγκεκριμένα στην Αγγλία ξεκινούν από τις 4.500 και φτάνουν έως τα 8.000 ευρώ. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μόνο εγώ το έχω στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στο πως αυτό έφτασε στα χέρια του μου εξηγεί: «Το βρήκα από έναν συλλέκτη, που ‘’έσπασε’’ τη συλλογή του και πουλούσε τα πράγματά του».

«Αυτό το αμάξι, ιδιαίτερα εκείνη την εποχή, μόνο πλούσιες οικογένειες θα μπορούσαν να το πάρουν, πόσο μάλλον από το εξωτερικό. Ήταν δύσκολο έως απίθανο να φέρεις κάτι τόσο μεγάλο και βαρύ στην Ελλάδα», μου εξηγεί ο νεαρός παλαιοπώλης.

Το πιο ακριβό αντικείμενο

Όσον αφορά στο πιο ακριβό αντικείμενο αυτό δεν είναι άλλο από ένα τεράστιο διακοσμητικό με τον Έλβις Πρίσλεϊ, που βρίσκεται τοποθετημένο στο πιο ψηλό σημείο του μαγαζιού. «Πρόκειται για ένα αντικείμενο πολυεστερικού υλικού, μιας αμερικανικής εταιρείας που φτιάχνει props, αγάλματα και διακοσμητικά, τα οποία συνήθως τοποθετούνται σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία στην Αμερική. Το συγκεκριμένο διατίθεται μόνο προς ενοικίαση και κοστολογείται γύρω στα 4.500 χιλιάρικα. Το έχω βρει και αυτό από συλλέκτη».

Σχετικά με το που βρίσκει όλα αυτά τα αντικείμενα και αν τα έχει αγοράσει ο Γιώργος ξεκαθαρίζει ότι έχει πληρώσει τα πάντα. «Είτε από άλλους συλλέκτες που σπάνε τις συλλογές τους, είτε από ιδιώτες που πουλάνε διάφορα πράγματα που δε χρειάζονται ή πράγματα συγγενών τους που έχουν πεθάνει. Τίποτα δε μας χαρίζεται», συμπληρώνει.

Οι προκλήσεις ενός παλαιοπωλείου εν έτει 2024

Μία τέτοια επιχείρηση, όμως, εν έτει 2024 είναι κερδοφόρα; O νεαρός επιχειρηματίας τονίζει ότι «θα υπάρξει και διάστημα το οποίο μπορεί να πάει αρκετά καλά και υπάρχουν και διαστήματα, τα οποία πραγματικά είναι νεκρά».

«Ο Έλληνας συλλέκτης είναι ή του ύψους ή του βάθους. Θα βρεις ελάχιστους, οι οποίοι θα εκτιμήσουν αυτό που τους προσφέρεις απλόχερα. Δε λαμβάνουν υπόψη τους, για παράδειγμα, ότι αν το προϊόν έχει έρθει απ’ έξω, υπάρχει χρέωση εκτελωνισμού, η οποία είναι πανάκριβη. Όλα αυτά είναι ασύμφορα».

«Έχω από τις χαμηλότερες τιμές στην παγκόσμια αγορά και αυτό, δυστυχώς, δεν εκτιμάται στη χώρα μας. Σήμερα είναι σχεδόν απίθανο, δυστυχώς, να περιμένεις μόνο από τους πελάτες που επισκέπτονται το φυσικό κατάστημα. Πλέον είμαστε η γενιά του ίντερνετ», εξηγεί.

«Γι’ αυτό και δουλεύω με ελάχιστους Έλληνες. Δουλεύω περισσότερο στο εξωτερικό μέσα από πλατφόρμες όπως είναι τo Etsy και το Ebay», συνεχίζει.

Πέρα από αυτό, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο νεαρός παλαιοπώλης είναι η καθημερινότητα. «Τα έξοδα για κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα είναι αβάσταχτα. Είμαστε σχεδόν συνέταιροι με το κράτος, καθώς η φορολόγηση είναι δυσβάσταχτη».

Οι πελάτες του Γιώργου είναι ως επί το πλείστον σταθεροί όλα αυτά τα χρόνια.«Υπάρχουν και άτομα που έχουν σταματήσει πλέον να αγοράζουν λόγω της κατάστασης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αλλά έχουμε παραμείνει φίλοι, έρχονται από εδώ και τα λέμε», σημειώνει.

«Από την άλλη, καταλαβαίνω και τον κόσμο. Όταν προσπαθούμε όλες οι οικογένειες να πληρώσουμε βασικά πράγματα διαβίωσης ίσως είναι πολυτέλεια να διαθέσεις χρήματα για να κάνεις το χόμπι σου», καταλήγει ο επιχειρηματίας.

Mία συγκινητική ιστορία

Λίγο πριν φύγω από τις «Περασμένες Αγάπες», ο Γιώργος θέλησε να μοιραστεί μαζί μου μία ιστορία, που τον συγκίνησε ιδιαίτερα. «Κάποια στιγμή μπήκε στο μαγαζί μία γυναίκα και είδε μία παλιά κούκλα της El Greco, την ‘’Παταπούφα’’ και ξεκίνησε να κλαίει.

Η κόρη της είχε ένα τροχαίο ατύχημα και είχε πέσει σε κώμα. Όταν ξύπνησε το πρώτο πράγμα που θυμήθηκε και ξεστόμισε ήταν η ‘’Παταπούφα’’. Φυσικά της την έκανα δώρο, καθώς για τέτοιους σκοπούς δε μιλάμε για χρήματα», θυμάται συγκινημένος ο επιχειρηματίας.

Τα σχέδια για το μέλλον

Όσον αφορά στα σχέδια για το μέλλον της επιχείρησης ο νεαρός παλαιοπώλης σκοπεύει να μεγαλώσει τη συλλογή του με περισσότερα μοναδικά αντικείμενα αλλά και να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό κατάστημα, ώστε να προωθήσει ακόμη περισσότερο τη συλλογή του. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προσλάβει προσωπικό καθώς αυτή τη στιγμή «τρέχει» όλες τις σελίδες στα social αλλά και το μαγαζί μόνος του.

Αποχωρώ από τις «Περασμένες Αγάπες» φορτωμένη με αναμνήσεις και ένα αίσθημα νοσταλγίας, παίρνοντας μαζί μου ένα κομμάτι από τη μαγεία του παρελθόντος. Κάθε αντικείμενο που ανακάλυψα είναι κομμάτι μιας παλιάς ιστορίας, ένα κεφάλαιο ενός παρελθόντος που ζει ακόμα στις καρδιές μας.

Με αφοσίωση στην ποιότητα και την εξυπηρέτηση, το παλαιοπωλείο του Γιώργου είναι ένας προορισμός για όσους εκτιμούν την παράδοση και την ιστορία.

Keywords
πειραιας, ταξιδι, el greco, βενιζελος, vintage, στυλ, https, ibm, walkman, σετ, juke, box, car, ελλαδα, συγκεκριμένο, ebay, αφοσίωση, βιβλια, εφημεριδες, λιτσα πατερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, νεος παπας, φωτογραφικες μηχανες, βημα, γυναικα, επιπλα, ξενοδοχεια, ονειρο, παιχνιδια, περιοδικα, ποδηλατα, ρολογια, φωτιστικα, car, ibm, αγαπη, αγορα, αμερικη, ανθρωπος, αναμνησεις, απιστευτο, ατμοσφαιρα, ατυχημα, αφοσίωση, βαλιτσες, βρισκεται, διαστημα, δυστυχως, δειχνει, δωρο, ευρω, υπαρχει, εξυπηρετηση, εξοδα, ενοικιαση, εποχη, ερχονται, εστιατορια, ετων, ζωης, ηλικια, μηχανες, κεφαλαιο, λειψει, μαγεια, μυστικο, μοντελα, ξυπνα, παντα, παιδικα, παιδια, πινακες ζωγραφικης, πινακες, πιο πολυ, ποιοτητα, πλατφορμες, ραφια, ρετρο, σελιδες, σετ, σιγουρος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, στυλ, σχεδια, φαντασια, φυσικα, φυσικο, χαθηκε, χαρα, box, ελβις, el greco, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, juke, κομματι, κομικς, καρδιες, μοιαζει, μπροστα, τηλεορασεις, τοιχοι, vintage, βιωματα, walkman, ξεκινησε, χερια, ζευγαρι
Αναζητήσεις
palaiopoleio-perasmenes-agapes-ena-taxidi-ston-chrono-sto-kentro-tou-peiraia.htm
Τυχαία Θέματα