Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «χάριζε» την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς – Τα τρένα «παλιοσίδερα» και η φιέστα Τσίπρα από την Κέρκυρα

07:01 4/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Την ώρα που η χώρα θρηνεί τους νεκρούς συμπολίτες μας από την τραγική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, το emea.gr θυμάται την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι ευτελούς τιμήματος, τις προειδοποιήσεις των Ελβετών για τα τρένα ETR 470 και τις φιέστες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα

από την Κέρκυρα για τη συμφωνία με την ιταλική εταιρεία.

Ήταν 18 Ιανουαρίου του 2017 όταν υπεγράφη, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSI), η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε στην FSI, έναντι συνολικού τιμήματος ευρώ 45 εκατ. ευρώ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στην FSI και εντάχθηκε στον ιταλικό όμιλο.

Την συμφωνία υπέγραψε φυσικά και ο τότε υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μάλιστα όταν ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ είχε σταθεί απέναντι στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, που είχε χαρακτηρίσει «ξεπούλημα» την πώληση των ελληνικών σιδηροδρόμων έναντι 300 εκατ. ευρώ, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, και τελικά όταν ανέβηκε στην κυβέρνηση… κατάφερε να τον πουλήσει για 45 εκατ. ευρώ.

«Ήταν καλύτερα να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση παρά να φάει ο ελληνικός λαός στο κεφάλι ενάμιση μνημόνιο!», είχε δηλώσει το 2018 ο Χρήστος Σπίρτζης.

Στις αιτιάσεις του κ. Σπίρτζη ότι έβαλε την υπογραφή του επειδή… αναγκάστηκε, είχε απαντήσει τότε με δεικτικό τρόπο ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος είχε δηλώσει: «Δεν ξέρω ως πρόεδρος του ΤΕΕ τι έλεγε για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά ως υπουργός αρμόδιος την πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με 200 εκατ. ευρώ προίκα, για να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση».

Ενδεικτική της αντίστασης που είχε επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ευκολίας με την οποία τελικά την παραχώρησε για λιγότερο από το 1/6 του τιμήματος, είναι και η δήλωση του τότε αρμόδιου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη. Τότε, ο κ. Χατζηδάκης, είχε αναρωτηθεί αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, υπέγραψαν τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «με χαρά ή δάκρυα στα μάτια», καθώς και οι δύο «δεν ήταν μόνο αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ως αντιπολίτευση, αλλά έκαναν και ό,τι μπορούσαν επί μια διετία για να καθυστερήσουν μια σχεδόν ολοκληρωμένη διαδικασία από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Η φιέστα στην Κέρκυρα

Ιδιαίτερη αξία έχει να σταθούμε και στη στάση του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2017, είχε βρεθεί στην Κέρκυρα μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, με τους δύο άνδρες να «γιορτάζουν» την υπογραφή της συμφωνίας.

Με απλά λόγια, από το 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να πουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 300 εκατ. ευρώ, φτάσαμε να γιορτάζεται μετά από μερικά χρόνια, στην Κέρκυρα, η παραχώρηση της εταιρείας έναντι μόλις 45 εκατ.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή της εταιρείας, και σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης της Κομισιόν, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών προχώρησαν στη διαγραφή των χρεών συνολικού ύψους 692.161.809,27 ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ.

Οι δραματικές προειδοποιήσεις των Ελβετών

Αξίζει να αναλύσουμε ποια είναι τα τρένα που η ιταλική εταιρεία παρουσίασε ως το μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά είναι όσα σημειώνει η δημοσιογράφος Ευρυδίκη Μπερσή, στις μελέτες του Investigate Europe και Reports United που έχουν ως θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική για τους σιδηροδρόμους.

«Καθυστερήσεις, βλάβες, ακυρώσεις… Για χρόνια, τα τρένα ETR 470 αποτελούσαν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των ελβετικών σιδηροδρόμων. Στο τέλος, οι Ελβετοί τα έστειλαν για παλιοσίδερα. Όμως οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι – που διαχειρίζονται όλα τα ελληνικά επιβατικά τρένα από το 2017 – παρουσίασαν τα ίδια ακριβώς τρένα ως υπερσύγχρονα. «Μείνετε μακριά από αυτά τα τρένα», προειδοποιούσαν στελέχη που τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι.

Μάλιστα, πριν από είκοσι χρόνια, ο ελβετικός Τύπος ονόμασε το τρένο ETR 470, το οποίο έκανε το δρομολόγιο Μιλάνο-Ελβετία, με το όνομα “Pannenzug”, δηλαδή «τρένο των βλαβών». Ακόμα πιο δεικτική ήταν η ιστοσελίδα που κατέγραφε τα προβλήματά του και στα ιταλικά λεγόταν CessoAlpino, δηλαδή, σε κομψή μετάφραση, «αλπική τουαλέτα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα δήλωσαν δύο πρώην αξιωματούχοι που γνώριζαν το τρένο αυτό, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους με την ομάδα του Investigate Europe και Reporters United. Όπως σημειώνεται στην έρευνα, τους ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψουν ότι τα πέντε εναπομείναντα ETR 470 που δεν στάλθηκαν στο σκουπιδότοπο, είχαν ξαφνικά «βαφτιστεί» το… μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

«Η συμβουλή από την Ελβετία: Μείνετε μακριά από αυτά τα τρένα», είχε προειδοποιήσει ο Walter Finkbohner, πρώην γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Cisalpino AG, της θυγατρικής των ιταλικών και ελβετικών σιδηροδρόμων που αγόρασε τα ETR 470 από την κατασκευάστρια εταιρεία Fiat Ferroviaria τη δεκαετία του 1990.

«Αγοράστε δοκιμασμένα τρένα ή καινούργια. Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν στη ζωή», σημείωνε. Δυστυχώς η χώρα μας δε μπορούσε να επιλέξει τα τρένα που θα ήταν υπεύθυνα για την μεταφορά εκατομμυρίων ανθρωπίνων ζωών, αφού ο σιδηρόδρομος είχε περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Το προφίλ της εταιρείας

Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία στην ιστοσελίδα της «Στις 18 Ιανουαρίου 2017 υπεγράφη, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSI), η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε στην FSI, έναντι συνολικού τιμήματος ευρώ 45 εκατ. ευρώ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στην FSI και εντάχθηκε στον ιταλικό όμιλο.

Η εταιρεία, πλέον υπό την επωνυμία HELLENIC TRAIN, διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

O όμιλος FSI αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται ήδη στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία. Ο όμιλος FSI απασχολεί πάνω από 75.000 εργαζόμενους. Σε ετήσια βάση εξυπηρετούνται 830 εκ. επιβάτες και μεταφέρονται 50 εκ. τόνοι εμπορευμάτων.

Η HELLENIC TRAIN είναι ο βασικός πάροχος (μέχρι και σήμερα ο μοναδικός) σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Η Εταιρεία παρέχει τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το δίκτυο και την εν γένει σιδηροδρομική υποδομή η οποία ανήκει στον ΟΣΕ (καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη πρόσβασης δικτύου).

Η HELLENIC TRAIN πραγματοποιεί 342 δρομολόγια (επιβατικά και εμπορικά τραίνα) την ημέρα. Το 2016 μετέφερε συνολικά 15,6 εκ. επιβάτες, από τους οποίους 10,1 εκ. μετακινήθηκαν με τις Προαστιακές γραμμές και 5,5 εκ. στο εθνικό δίκτυο. Επίσης, μετέφερε 1,1 εκ. τόνους εμπορευμάτων. Το 2016 τα συνολικά έσοδα της εταιρείας από το επιβατικό και εμπορικό έργο έφτασαν τα 120 εκ. ευρώ και τα κέρδη τα 3,3 εκ. ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα