Οριστικά αθώος ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος

14:12 16/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Την οριστική παύση της ποινικής δίωξης σε συνέχεια της αθώωσής τους και σε απόσυρση των ευρωπαϊκών και Βρετανικών ενταλμάτων σύλληψης του Κωνσταντίνου Παπαδημητρακόπουλου και Δημήτρη Γρυπάρη, πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου και Οικονομικού Διευθυντή, αντίστοιχα, τηςGLOBO plc., προχώρησε το Financial Conduct Authority(FCA – Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς). Το τελευταίο, αποτελεί τον ρυθμιστικό φορέα σε ότι αφορά στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο

Βασίλειο, ο οποίος λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκεί κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από συνδρομές των μελών του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο ρόλος του περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων και- την προστασία των καταναλωτών, τη διατήρηση της σταθερότητας του κλάδου και την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα, η FCA συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Financial Conduct Authority, τον Φεβρουάριο του 2019, έλαβαν εγχώρια και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τα δύο πρώην στελέχη της GLOBO, επιχειρώντας στη συνέχεια να τους εκδώσει από την Ελλάδα στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές κατηγορίες για απάτη και παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την αξία των μετοχών της GLOBO, πριν από την παύση της λειτουργίας της, τον Νοέμβριο του 2015.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η GLOBO, ήδη από το 2007 είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με αποτέλεσμα η λειτουργία της να υπόκειται και στη Βρετανική νομοθεσία και δη σε ότι αφορά στα χρηματοοικονομικά δεδομένα και τις επιχειρηματικές της κινήσεις, καθώς σχετίζονταν άμεσα τόσο με την πορεία εξέλιξης της τιμής της μετοχής της, όπως διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο της Βρετανικής πρωτεύουσας, όσο και με το επενδυτικό κοινό που προέβαινε σε χρηματιστηριακές πράξεις σε σχέση με την μετοχή της εταιρείας.

Στην πορεία εξέλιξης της υπόθεσης, Ελληνικό Εφετείο απέρριψε τα αιτήματα έκδοσης των κ.κ. Παπαδημητρακόπουλου και Γρυπάρη στη Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα οι ίδιες οι ελληνικές αρχές να κινήσουν σχετικές ποινικές διαδικασίες, οι οποίες ήταν -ουσιαστικά- πανομοιότηπες με τα αδικήματα που διώκονταν από το Financial Conduct Authority.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και τις δηλώσεις του Κωστή Παπαδημητρακόπουλου αποκλειστικά στο https://startupper.gr/

Keywords
Αναζητήσεις
oristika-athoos-o-kostis-papadimitrakopoulos.htm
Τυχαία Θέματα