Παρουσίαση: Οικονομικό Πρόγραμμα Νέας Δημοκρατίας 2023-2027

12:01 15/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε μια δύσκολη και απαιτητική προεκλογική περίοδο -πιθανώς την πρώτη από μια σειρά αναμετρήσεων- που έχει χαρακτηριστεί εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια και τον υψηλό πληθωρισμό που συμπαρασύρουν προς τα πάνω προϊόντα και υπηρεσίες, σκοπεύουμε να σας παρουσιάσουμε τα προεκλογικά οικονομικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Με το σκεπτικό πως είναι τα εξής τρία κόμματα με πιθανότητες δημιουργίας Κυβέρνησης ή μπορούν να συμμετάσχουν

σε συγκυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων. Να αναφέρουμε πως πολλά από τα μέτρα των κομμάτων είτε δεν είναι κοστολογημένα ή δεν έχουμε σαφή εικόνα αν θα χρηματοδοτηθούν από αύξηση της φορολογίας σε  άλλους κλάδους (σ.σ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλες πηγές χρηματοδότησης), οπότε δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε με σαφήνεια τον αντίκτυπο στον εθνικό προϋπολογισμό..

Μισθολογικές αυξήσεις
Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά με την αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170)  που εν μέρει να ενισχυθεί από την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα €950 εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,4% από 1/1/2024. Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ απονέμονται εντός δύο μηνών. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.
Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά €1.000 για οικογένειες που έχουν παιδιά. Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
Ακόμα ανακοινώθηκε εφάπαξ επίδομα 150 ευρώ για κάθε νέο που ενηλικιώνεται, με χρήση σε πολιτισμό και μεταφορές. Το πρόγραμμα θα ονομαστεί Youth Pass με κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.  
Αυξάνονται τα επιδόματα παιδιών από 1/1/24, όπου για ένα παιδί το επίδομα θα πάει από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 και για 3 παιδιά το επίδομα θα ανέβει από τα 120 ευρώ στα 170, ενώ στα 4 παιδιά, το επίδομα θα πάει από τα 170 στα 220. Το κόστος θα είναι μισό δις € κατ’ έτος.

Ανάπτυξη με δημοσιονομική υπευθυνότητα
Συστήνεται ειδική υπηρεσία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ώστε να εξορθολογιστούν οι κτιριακές ανάγκες των υπηρεσιών του δημοσίου και να μειωθούν οι δαπάνες για  ενοίκια κτιρίων.

Φορολογία

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.
Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1/1/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο ως το τέλος του 2023. Νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Επενδύσεις, περιφερειακή ανάπτυξη, καινοτομία, μεταποίηση και εξωστρέφεια
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις επενδύσεις ξεκινά με την αύξηση επενδύσεων κατά 70% έως το 2027. Διπλασιασμός δημόσιων επενδύσεων έως το 2030. Υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης πόρων ΤΑΑ και ΕΣΠΑ. Αναφέρει την αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030 με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Στήριξη των επενδύσεων στην έρευνα και στην καινοτομία. Οι ΣΔΙΤ με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης.
Υλοποίηση προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» άνω των 2 δισ. ευρώ, με έργα υποδομής σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της χώρας.

Ανάπτυξη στην περιφέρεια
Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ, βλέπε Πτολεμαϊδα και Μεγαλόπολη λόγω κλεισίματος των λιγνιτικών εγκαταστάσεων) και αύξηση πόρων για περιφερειακά ΕΣΠΑ.
Ολοκληρωμένα αναπτυξιακά σχέδια για κάθε Περιφέρεια της χώρας με στόχο τη μείωση των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων, την άρση της απομόνωσης νησιωτικών και ορεινών περιοχών με σημαντικά κίνητρα και ενισχύσεις.

Ολοκλήρωση Εθνικού και Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Διασφαλίζεται η ιδιωτική και δημόσια περιουσία, απλοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων και η έκδοση όλων των αδειών για επενδυτικά σχέδια ανεξαρτήτως κλίμακας. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%. Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Δημιουργία 2 μεγάλων κέντρων: Πολιτεία Καινοτομίας – ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στην Θεσσαλονίκη. Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις για τη στρατηγική αυτονομία, την οργανωμένη χωροθέτηση εντός επιχειρηματικών πάρκων και την «έξυπνη μεταποίηση» της ελληνικής βιομηχανίας. Αξιοποίηση νέων εργαλείων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση
Περίπου 150.000 επιχειρήσεις ενισχύονται για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους. Πρόσβαση σε 17 δισ. ευρώ φθηνού δανεισμού με χαμηλά επιτόκια για επενδύσεις πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.
Μείωση του ιδιωτικού χρέους και στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών με προστασία της πρώτης κατοικίας. Δυνατότητα επαναγοράς της πρώτης κατοικίας μετά από 12 χρόνια..

Ασφάλειες-ΕΝΦΙΑ
Πριν περίπου μια εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Ελευσίνα την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε περίπτωση ασφάλισης σπιτιού κατά φυσικών καταστροφών. Πρόκειται για ένα μέτρο που ουσιαστικά μειώνει το κόστος ιδιωτικής ασφάλισης με ανταποδοτικό κίνητρο.

Εργασία, ασφάλιση και δεξιότητες
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει τους στόχους και έπειτα τις κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη αυτών. Η ανεργία μειώνεται κάτω από 10% το 2025 και κάτω από 8% το 2027 με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους. Διενέργεια αυστηρών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας για την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ανάρτηση εβδομαδιαίας αναφοράς με τους ελέγχους που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.
Yψηλής ποιότητας κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση. Ψηφιακή Πύλη Προγραμμάτων κατάρτισης & νέα ψηφιακή πλατφόρμα με σύγχρονες, εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους, όπως η χαρτογράφηση δεξιοτήτων και η ανάπτυξη των ατομικών λογαριασμών δεξιοτήτων.
Νέο σύστημα αξιολόγησης και Εθνικό Μητρώο Παρόχων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Υποδομές, μεταφορές, δημόσιες συγκοινωνίες
Σε εξέλιξη βρίσκονται 170 σημαντικά έργα Υποδομών, κατασκευάζονται 1.183 χλμ. νέοι δρόμοι και 719 χλμ. νέες σιδηροδρομικές γραμμές. Μόνο από αυτά τα έργα δημιουργούνται 178.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ολοκληρώνονται 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας: Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας, Μετρό Θεσσαλονίκης, Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover), Σύνδεση σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (E65), Κατασκευή επέκτασης Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον, Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής, Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το πιο σύγχρονο της Μεσογείου

Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (ανά 5 – 10 λεπτά τις ώρες αιχμής). Αύξηση συχνότητας δρομολογίων Αττικού Μετρό σε 1,5 λεπτό τις ώρες αιχμής.
Οι αυξήσεις των δρομολογίων θα γίνουν με προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 337 εκ. ευρώ. Έως το 2027 θα κυκλοφορούν 2000 αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη.
Οι χρονικές διαφορές μεταξύ λεωφορείων ή συρμών του μετρό θα είναι, 5-10 λεπτά χρονοαπόστασης στα λεωφορεία στις ώρες αιχμής & 1,5 λεπτό χρονοαπόστασης στις ώρες αιχμής στο μετρό. Μείωση 30% έως το 2025 και 50% έως το 2030 των τροχαίων ατυχημάτων.

Αγροτική παραγωγή
Αύξηση του αριθμού των κατ’επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027.
Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Εμπορία αγροτικών προϊόντων (τυποποιημένων) δια μέσω αγροτικών συλλογικών σχημάτων από το 18% στο 27% το 2027. Αύξηση γεωργικών εκτάσεων για παραγωγή βιολογικών προϊόντων από το 9,1% στο 16,4% το 2027.
Δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις για όλους τους δικαιούχους με την επικαιροποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ.
Επιστροφή ΕΦΚ στο Diesel στους αγρότες και για το 2023.
Νέα αρδευτικά έργα σε όλη την επικράτεια και εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που θα αρδεύουν περισσότερα από 1,3 εκ. στρέμματα και θα ωφελήσουν πάνω από 100.000 αγρότες.

Τουρισμός Ναυτιλία
Στόχος είναι η 12μηνη τουριστική περίοδος μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Στόχος τα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη με ολοκλήρωση ειδικού χωροταξικού πλαισίου για Τουρισμό και έργα υποδομών ύψους 230 εκ. ευρώ. Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, δημιουργία 10 τουριστικών μαρινών και αναβάθμιση λιμενικών υποδομών.
Προγράμματα κατάρτισης για τουλάχιστον 180,000 εργαζόμενους στον τουρισμό σε νέες ειδικότητες σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.
Ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού, μέσω της συνέχισης του προγράμματος Τουρισμός για Όλους. Καθιέρωση πολιτικών προσβάσιμου τουρισμού.

Αναθεώρηση και εξορθολογισμός του Συστήματος της Λιμενικής Διακυβέρνησης. Ενίσχυση νησιωτικότητας με στοχευμένες πολιτικές.

Οικονομική και κοινωνική πολιτική
Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 1/1/2024. Αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων από 1/5/2023. Πρόγραμμα GR-ECO για τα νησιά, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία.

*Οι πληροφορίες προέρχονται από τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων. Η διατύπωσή τους είναι αναλλοίωτη, οπότε δεν σημαίνει επιδοκιμασία ή αποδοχή εκ μέρους του emea.gr.

Keywords
προγραμμα, παρουσιαση, συριζα, ΠΑΣΟΚ, μισθολογιο, συμμετοχή, επιδομα, youth, επιδοματα, δις, ΦΠΑ, νέα, ταα, αεπ, σδιτ, αθηνα, θεσσαλονικη, ελλαδα, ενφια, χλμ, κρητη, βοακ, μετρο, ΟΑΣΑ, οασθ, λεωφορεια, ελγα, εφκ, diesel, σημαίνει, emea, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αυξηση φπα, τελος ακινητης περιουσιας, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικος τουρισμος, ελγα αποζημιωσεις, 600 δις, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, κομματα, αεπ, αφορολογητο, ελγα, επιθεωρηση εργασιας, ιλιον, νησια, οασθ, οικονομια, περιοδος, πυλη, σδιτ, σχολες, diesel, αγορα, αεροδρομιο, αυξηση, ανεργια, αξονας, γινονται, δυνατοτητα, δις, ευρω, εβδομαδα, ενεργεια, εν μερει, εργα, εξελιξη, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ερευνα, ετων, ετος, εφαπαξ, εφκ, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, εικονα, μηνες, μισθος, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, πιθανοτητες, πολιτεια, ποτα, προγραμματα, ρυθμοι, σειρα, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδια, ταα, τουρισμος, τρια, υψηλη, χλμ, ψηφιακη, ψηφιακο, ωρες, εφαρμογη, εξαγωγες, emea, εμφαση, εθνικο, κομματι, πακετο, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, ταξιδι, θεσεις, youth
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα