Οι ομοιότητες Ελλάδας – Ινδίας και οι σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη

21:52 21/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Ινδίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είμαστε το φυσικό σας κατώφλι προς την Ευρώπη και παραπέρα». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ευκαιρία των δύο χωρών να συνεργαστούν σε ευρύτερο επίπεδο και να αποκομίσουν οφέλη η μια από την άλλη. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 9η διάσκεψη «Raisina Dialogue» της Ινδίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο της Ινδίας, χαρακτηρίζοντας

την μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, που ταυτόχρονα αποτελεί κορυφαίο παίκτη παγκοσμίως στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ινδία είναι μία μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, ένας σημαντικός σύμμαχος στην επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας, μια ανερχόμενη δύναμη στην καρδιά της G20 και ένας κορυφαίος παίκτης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η θέση της Ινδίας αντικατοπτρίζεται στις στρατηγικές σχέσεις που διατηρεί η ΕΕ με την Ινδία. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen βρέθηκε σε αυτό το βήμα, στη διάσκεψη «Raisina Dialogue», πριν από δύο χρόνια και είπε: “Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενίσχυση και τόνωση της εταιρικής σχέσης με την Ινδία αποτελεί προτεραιότητα για την επερχόμενη δεκαετία”.

Θα τολμούσα, Πρωθυπουργέ Modi, να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα: η ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης με την Ινδία -και μιλώ για την Ευρώπη- θα πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης. Και αυτό οπωσδήποτε ισχύει για τη χώρα μου».

Η προώθηση της ειρήνης και το «IMEC»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέους επενδυτικούς διαδρόμους και στάθηκε ιδιαίτερα στο «IMEC» που αποτελεί την «εμπορική σπονδυλική στήλη» στο διάδρομο «Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης».

«Οι Έλληνες πλοιοκτήτες -κάτι που είναι καίριας σημασίας και για την Ινδία- ελέγχουν τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων στον κόσμο. Και, πέρα από τη μεταφορά αγαθών, επιδιώκουμε νέους “διαδρόμους” όσον αφορά τα δεδομένα και την ενέργεια.

Η εμφάνιση εγχειρημάτων που αλλάζουν τα δεδομένα, όπως το “IMEC”, ο Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, υπόσχεται πολλά για τη ραγδαία ενίσχυση της συνδεσιμότητας μεταξύ της Ινδίας, των αναπτυσσόμενων οικονομιών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης Κοιτάζοντας τον χάρτη, θα δει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο αυτού του νέου διαδρόμου. Και στους φίλους μας στην Ινδία λέω: είμαστε το φυσικό σας κατώφλι προς την Ευρώπη και παραπέρα.

Ο πόλεμος στη Γάζα και η αναταραχή στη Μέση Ανατολή προκαλούν αναμφίβολα αποσταθεροποίηση, αλλά δεν υπονομεύουν τη βαθιά, ισχυρή συλλογιστική πίσω από το project “IMEC”, ούτε πρέπει να αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε ακούραστα για την υλοποίησή του. Αντίθετα, θα έλεγα μας δίνει ακόμα περισσότερους λόγους για να προάγουμε την ειρήνη, δεδομένου ότι το «IMEC», στον πυρήνα του, είναι και ένα σχέδιο ειρήνης, που μπορεί να φέρει σταθερότητα και ευημερία σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό. Οι χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο δεν έχουν εμπορικές σχέσεις.

Η πολιτική της ΕΕ εστιάζει ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα στις Βρυξέλλες, στο τρίτο Υπουργικό Φόρουμ ΕΕ Ινδο-Ειρηνικού, λάβαμε μια σειρά μέτρων με στόχο την εντατικοποίηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού.

Οι δύο περιοχές συνδέονται όλο και περισσότερο επειδή αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις, αλλά μοιραζόμαστε και τα ίδια συμφέροντα: προώθηση της ειρήνης, ευημερία, σταθερότητα και βέβαια κλιματική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια προς την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, και η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια».

Keywords
Αναζητήσεις
oi-omoiotites-elladas--indias-kai-oi-simantikes-prooptikes-synergasias-sto-epikentro-tis-omilias-mitsotaki.htm
Τυχαία Θέματα