Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να «ανεβάζουν» τις ελληνικές τράπεζες

Το momentum της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με «κορωνίδα» την επενδυτική βαθμίδα, δείχνει να πείθει όλο και περισσότερο τους επενδυτές και να ακολουθεί το «αφήγημα» της κυβέρνησης περί ανάπτυξης, που αναμένεται να αποφέρει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οφέλη στην ελληνική κοινωνία.

Ο οίκος αξιολόγησης Standards and Poor (S&P) αναβάθμισε τις τράπεζες Eurobank,

Εθνική, Πειραιώς και το outlook της Alpha Βank, κάνοντας λόγο για «βελτιωμένη ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Επισημαίνουν πως οι πιστωτικές απώλειες για τους τέσσερις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους μειώθηκαν στις 125 μονάδες βάσης (bps) κατά μέσο όρο το 2022, από τα υψηλά των 570 bps το 2021 και 380 bps το 2020. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% σε πραγματικούς όρους το 2023 και 2,6% την περίοδο 2024-2026, ποσοστά που υπερβαίνουν πολλές χώρες στην ευρωζώνη -με συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, που ελαχιστοποιούν τους πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων».

Παράλληλα, προβλέπουν ότι «το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα θα πέσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ έως το 2024, έναντι περίπου 107% το 2020», προσθέτοντας πως «τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να βελτιώνονται ακόμη και μετά την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους της χρηματοδότησης TLTRO από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις αρχές του έτους».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το outlook της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα), ενισχύοντας το κλίμα εμπιστοσύνης προς τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Σε ανακοίνωση του, ο οίκος αξιολόγησης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως θα ωφελήσει το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και βοηθώντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών χωρίς να επιδεινώσουν το προφίλ κινδύνου τους. 

Keywords
Αναζητήσεις
oi-diethneis-oikoi-axiologisis-synechizoun-na-anevazoun-tis-ellinikes-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα