Ο «πόλεμος» συνεχίζεται: ΗΠΑ-Κίνα τσακώθηκαν για το TikTok

16:43 16/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Όπως ανέδειξε η Wall Street Journal και επιβεβαίωσε το BBC σε επικοινωνία με την μητρική εταιρεία, αυτή είναι η νεότερη εξέλιξη σε μια σειρά μέτρων που έχουν λάβει Αμερικανοί αξιωματούχοι, μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας εναντίον της εταιρείας ByteDance. Ο φόβος τους είναι πως τα δεδομένα περισσότερων από 100 εκατ. χρηστών μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Οι πρώτες κινήσεις είχαν έρθει από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που επιχείρησε να

απαγορεύσει την εφαρμογή το 2020, όμως εμποδίστηκε από αμερικάνικα δικαστήρια. Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια με τον Τζο Μπάιντεν στην θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Η Brooke Oberwater εκπρόσωπος της εφαρμογής, επιβεβαίωσε πως η εταιρεία ενημερώθηκε από την επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες πρέπει να πουλήσουν την εφαρμογή (μέχρι την τελευταία μετοχή), εναλλακτικά αυτή θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Με την σειρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin, δήλωσε επίσημα πως (Οι ΗΠΑ) «Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει αποδείξεις ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για θέματα ασφάλειας δεδομένων, να σταματήσουν τις αδικαιολόγητες επιθέσεις (σ.σ. Εναντίον της εφαρμογής και της μητρικής εταιρείας) και να προσφέρουν ένα εμπορικό περιβάλλον ανοικτό, δίκαιο, αμερόληπτο και χωρίς διακρίσεις».

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν έχουν απαγορεύσει στους υπαλλήλους τους την εγκατάσταση της εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα. Τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στην Γερουσία των ΗΠΑ επεξεργάζονται νομοσχέδια για την απαγόρευση της εφαρμογής. Βέβαια η επεξεργασία και οι διαβουλεύσεις ενός νομοσχεδίου σε μορφή Draft (σ.σ. Προσχέδιο που τίθεται υπό διαβούλευση για υποστήριξη – Όχι στην τελική του μορφή), στην αμερικάνικη πολιτική ζωή, απέχουν πολύ από την υπογραφή του. Η ασφαλής υπόθεση είναι πως η δημοφιλής εφαρμογή θα προσπαθήσει μέσω εκτεταμένου lobbying να εμποδίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε μια τόσο σημαντική οικονομικά αγορά.  

Να σημειωθεί πως στην αμερικάνικη αγορά το TikTok ελέγχεται από την Αμερικάνικη εταιρεία Oracle η οποία έχει την επίβλεψη του αλγόριθμου, ώστε να διασφαλίζεται πως δεν ελέγχεται ή χειραγωγείται από τις Κινεζικές Αρχές.

Στο παιχνίδι έχει μπει και η American Civil Liberties Union, δραστήρια οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων, όπου η Senior Advisor Gina Livendoff τόνισε πως μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε αυθαίρετες επιλογές όσον αφορά το ποιες εταιρείες τελικά θα μπορούν να μπλοκαριστούν με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας.

Εκπρόσωπος του TikTok που διατήρησε την ανωνυμία του δεν αμφισβήτησε/επιβεβαίωσε στο BBC τα ευρήματα της WSJ, δηλώνοντας πως υπάρχουν επαφές με την CFIUS, αλλά χωρίς επίσημο γραπτό αίτημα από την αμερικάνικη πλευρά.

Πηγές: WSJ, BBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα