Ο πληθωρισμός «βυθίζει» τη ναυαρχίδα της Ευρωζώνης

20:14 7/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, στάθηκε στο ότι η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «καταποντίζεται».

«Αυξάνονται οι ανάγκες διαρθρωτικών δαπανών της Γερμανίας, είτε αφορούν την κλιματική προστασία, την αμυντική πολιτική ή την ενεργειακή ανεξαρτησία.  Η Γερμανία βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους της. Το γερμανικό χρέος βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο», τονίζει ο οικονομολόγος». 

Το «φρένο χρέους», που εντάχθηκε το 2009 στα γερμανικά συνταγματικά κείμενα, απαγορεύει στην κυβέρνηση να δανείζεται πέραν του 0,35% του ΑΕΠ της ετησίως, με στόχο τον περιορισμό του όγκου του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, , η Γερμανία έχει ανάγκη επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ για να εφαρμόσει την κλιματική μετάβαση και την αναμόρφωση της βιομηχανίας της, που πλήττεται από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και τον αμερικανικό και κινεζικό ανταγωνισμό.

«Εάν δεν γίνουν τώρα επενδύσεις, η χώρα κινδυνεύει με αποβιομηχάνιση και μαζική απώλεια ευημερίας στο μέλλον», τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος Σεμπαστιάν Ντουλιέν, πρόεδρος του ινστιτούτου IMK του Βερολίνου.

Η γερμανική οικονομία σημείωσε μια από τις χειρότερες επιδόσεις της ευρωζώνης, με συρρίκνωση 0,3% το 2023 επιβαρυμένη από την επιβράδυνση της βιομηχανίας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Νοέμβριο με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που, στο όνομα του φρένου χρέους, απέρριψε τη χρήση επενδυτικών πιστώσεων ύψους 60 δισ. ευρώ.

Στη συγκυρία αυτή, οι «σοφοί», το συμβούλιο των οικονομολόγων που διαθέτει μεγάλη επιρροή στην γερμανική κυβέρνηση, αυτή την εβδομάδα ζήτησε επίσης μεταρρύθμιση του κανόνα.

«Υπό τη σημερινή του μορφή, το φρένο χρέους είναι περισσότερο αυστηρό απ’ όσο χρειάζεται για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους» και «περιορίζει άνευ λόγου τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών για τις μελλοντικές δαπάνες»

Keywords
Τυχαία Θέματα