Ο Όμιλος Eurobank και Eurolife FFH «στρώνουν» εμπράκτως τον δρόμο στις Ινδικές επενδύσεις προς την χώρα μας!

18:10 25/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ινδού Πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι στην χώρα μας, μια είδηση πέρασε στα «ψιλά». Αφορούσε τη σύσταση από μέρους της Eurobank γραφείου αντιπροσωπείας στην Ινδία, το οποίο θα λειτουργούσε ως τοπικό κέντρο για την υποστήριξη των εκεί επιχειρήσεων. Κίνηση, που εντασσόταν σε ένα ευρύτερο σκεπτικό που είχε αναπτύξει, τότε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, με βάση

το οποίο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πύλες εισόδου των Ινδικών επιχειρήσεων σε ότι αφορά την δραστηριοποίησή τους στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλήθεια είναι πως λίγοι έδωσαν τη δέουσα προσοχή και σημασία τόσο στα λόγια του ισχυρού άνδρα της Eurobank, όσο και στους σχεδιασμούς των επιτελών του σε σχέση με την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Όμιλος Eurobank έχει ένα πρόσθετο σημείο αναφοράς με την Ινδία: Την καταγωγή του βασικού μετόχου του, Πρεμ Γουάτσα, στοιχείο που ήταν -περίπου- βέβαιο πως θα συνέβαλε έτι περαιτέρω στον βαθμό αποφασιστικότητας των υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας.

Μισό χρόνο μετά, επ’ αφορμής της επίσημης επίσκεψης-ανταπόδοσης του Πρωθυπουργού της χώρας μας, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, ο κ. Καραβίας αποτέλεσε τον μοναδικό τραπεζίτη που βρίσκεται στην Ασιατική χώρα. Μαζί του και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, που εκπροσωπεί τον ασφαλιστικό βραχίωνα του Ομίλου, όπου βασικός μέτοχος είναι η Fairfax Holding του Ινδοκαναδού επενδυτή, Πρέμ Γουάτσα.

Και όχι αναίτια, καθώς ανακοίνωσαν συμφωνίες συνεργασίας με τις National Payments Corporation of India (NPCI) και LTI Mindtree, του ομίλου Larsen & Toubro (L&T) αντίστοιχα.

Το Ινδικό… IRIS instant payments

Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που συνήψαν, η Eurobank θα διασυνδεθεί με το σύστημα Unified Payments Interface (UPI) της National Payments Corporation of India (NPCI), έτσι ώστε να καταστεί δίαυλος άμεσων συναλλαγών (instant payments) μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Το UPI έχει χαρακτηριστεί ως το επαναστατικό προϊόν στο σύστημα πληρωμών, ενώ χάρη στην Υπηρεσία Άμεσης Πληρωμής (IMPS), η Ινδία έχει καταστεί ως η κορυφαία χώρα στον κόσμο σε πληρωμές σε πραγματικό χρόνο στον τομέα της λιανικής.

Αφού εξεταστούν και καθοριστούν μια σειρά από τεχνολογικής και κανονιστικής υφής ζητήματα, το UPI θα λειτουργεί μέσω της Eurobank στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τις συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, ενώ κερδισμένοι αναμένεται να είναι και οι Ινδοί τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, αλλά και οι αντίστοιχοι εργάτες που ήδη είτε πρόκειται να κατοικήσουν στην Ελλάδα, με τις συναλλαγές να πιστώνονται άμεσα.

Στην περίπτωση που σας θυμίζει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) Α.Ε. στην Ελλάδα, έχετε απόλυτο δίκιο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειωθεί πως η NPCI αποτελεί ουσιαστικά τον βραχίονα εκτέλεσης συναλλαγών στη λιανική και τον διαχειριστή ευρύτερα των συστημάτων πληρωμών στη χώρα. Κάτι αντίστοιχο με την ΔΙΑΣ Α.Ε. στην πατρίδα μας!

Βέβαια, όταν η συζήτηση φτάσει στα μεγέθη, τότε δεν υφίσταται καν μέτρο σύγκρισης, καθώς η μέθοδος άμεσης πληρωμής UPI διαθέτει περισσότερους από 380 εκατομμύρια χρήστες, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο σημείωσε περισσότερες από 12,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές, δείγμα του εντυπωσιακού εύρους και υψηλού βαθμού αποδοχής και χρήσης της. Μάλιστα, αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό instant payment σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η NPCI αποτελεί έναν οργανισμό-ομπρέλα για τη λειτουργία συστημάτων πληρωμών λιανικής και διακανονισμού στην Ινδία, και ιδρύθηκε το 2007 ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των Reserve Bank of India (RBI) και της Ένωσης Τραπεζών της Ινδίας (Indian Banks’ Association – IBA), αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας ισχυρής υποδομής πληρωμών και διακανονισμών στην εκεί χώρα.

Η εταιρεία επικεντρώνεται στην εισαγωγή καινοτομιών στα συστήματα πληρωμών λιανικής μέσω της χρήσης τεχνολογίας για την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στις λειτουργίες και τη διεύρυνση της εμβέλειας των συστημάτων πληρωμών.

Οι δέκα βασικές τράπεζες προώθησης είναι οι State Bank of India, Punjab National Bank, Canara Bank, Bank of Baroda, Union Bank of India, Bank of India, ICICI Bank Limited, HDFC Bank Limited, Citibank N. A. και HSBC.

Όραμα της Ινδίας η ελαχιστοποίηση της χρήσης μετρητών!

Παράλληλα, στην προσπάθεια που καταβάλει η Ινδία να μετατραπεί σε μια κοινωνία που θα χρησιμοποιεί λιγότερα μετρητά, έχει αναπτύξει και εισάγει στην τοπική αγορά μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογικές υπηρεσίες πληρωμών, απλοποιώντας σημαντικά την καθημερινότητα της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν το RuPay, ένα σύστημα πληρωμών σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες του Ινδού καταναλωτή, των τραπεζών και του εμπορικού οικοσυστήματος. Το RuPay υποστηρίζει την έκδοση χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών από τράπεζες στην Ινδία και έτσι υποστηρίζει την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών λιανικής στην Ινδία.

Επιπροσθέτως, το σύστημα Aadhaar Payment Bridge (APB) βοηθά την κεντρική Κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς φορείς της Ινδίας να πραγματοποιούν τις Άμεσες Μεταφορές Παροχών για διάφορα προγράμματα Κεντρικής καθώς και κρατικής χορηγίας.

Συμφωνία τεχνολογικής αιχμής Eurolife FFH και LTIMindtree

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας συνεργασίας του Ομίλου αφορά στην EurolifeFFH, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, η οποία θα αναπτύξει ένα καινοτόμο Gen AI και Digital Hub στην Αθήνα, με την LTIMindtree, καθώς επίσης και ειδικές εγκαταστάσεις στην Πολωνία και τη Βομβάη της Ινδίας. Έργο, το οποίο θα γίνει πράξη με την αρωγή και εν γένει υποστήριξη της Fairfax Digital Services.

Συγκεκριμένα, η Eurolife FFH θα δημιουργήσει στην Αθήνα ένα Generative AΙ και Digital Hub, για την ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων λύσεων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Καίριος θα είναι ο ρόλος της LTIMindtree, που με τη βαθιά της τεχνογνωσία στο αντικείμενο θα παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη για την υλοποίηση του έργου, μέσα από ειδικές εγκαταστάσεις στην Πολωνία και τη Βομβάη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ομάδα στελεχών και από τις δύο εταιρείες θα λάβει μέρος σε μια ειδικά σχεδιασμένη εκπαίδευση σε σχέση με την Generative AΙ τεχνολογία και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής, τα οποία θα ενισχύσουν τόσο την εμπειρία των πελατών, όσο και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων στον ασφαλιστικό, τραπεζικό, ναυτιλιακό και κατασκευαστικό κλάδο.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η LTIMindtree αποτελεί μια διεθνούς εμβέλειας εταιρεία παροχής συμβουλών τεχνολογίας και ψηφιακών λύσεων που επιτρέπει στις επιχειρήσεις-πελάτες της ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης, μεγέθους ή βαθμού ωριμότητας να επαναπροσδιορίσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα, να επιταχύνουν την καινοτομία και να μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξή τους, αξιοποιώντας τον πλούτο των διαθέσιμων ψηφιακών τεχνολογιών.

Σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού, η LTIMindtree διαθέτει στο πορτφόλιό της περισσότερους από 700 πελάτες, ενώ με την υποστήριξη περισσότερων από 82.000 επαγγελματιών σε κάτι παραπάνω από 30 χώρες, η LTIMindtree – μια εταιρεία του Ομίλου Larsen & Toubro – συνδυάζει τις αναγνωρισμένες από την αγορά δυνάμεις της πρώην Larsen and Toubro Infotech και της Mindtree στην επίλυση των πιο σύνθετων επιχειρηματικών προκλήσεων και τον μετασχηματισμό.

Keywords
Αναζητήσεις
o-omilos-eurobank-kai-eurolife-ffh-stronoun-ebraktos-ton-dromo-stis-indikes-ependyseis-pros-tin-chora-mas.htm
Τυχαία Θέματα