Ο Μητσοτάκης, η κυβέρνηση συνεργασίας και το «μπαλάκι» στον Ανδρουλάκη

13:06 22/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Άκρως ρεαλιστική χαρακτηρίζεται η πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν για το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους, έδωσε το στίγμα για την ημερομηνία των εκλογών και το πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά δημόσια, «πέταξε το μπαλάκι» της μετεκλογικής συνεργασίας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Σχετικά με τις εκλογές,

όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη το emea.gr, εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες, θα γίνουν στο τέλος Μαΐου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 21η Μαΐου. Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 2 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναμενόταν υπογράμμισε με έμφαση ότι βασικός στόχος της κυβερνώσας παράταξης είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές.

Μάλιστα, όπως είπε, το σενάριο της αυτοδυναμίας «παίζει» δυνατά, καθώς, παρά την δυσαρέσκεια των πολιτών μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται πάνω από 4 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ποσοστά της να προσεγγίζουν και πάλι, όσο περνά ο χρόνος, το 30%.

Αυτό σημαίνει, ότι σε δύο μήνες που θα γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ μπορεί να έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καθώς μέχρι να κλείσει η Βουλή θα συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματός της, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μείωση φόρων και ενίσχυση «χαμηλών» εισοδημάτων.

Να σημειωθεί, ότι η Βουλή αναμένεται να κλείσει το πολύ την Μεγάλη Τετάρτη οριστικά για τις εκλογές, τις οποίες θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το Πάσχα.

Η σημαντική είδηση που προέκυψε χθες, αναφορικά με την πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, κατά τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν το «άνοιγμα» που έκανε στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για πρώτη φορά δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αναφορικά με μετεκλογική συνεργασία με το πρώτο κόμμα, που αναμένεται να είναι η ΝΔ.

«Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, τόνισε, ότι «δεν είναι δυνατόν να έχω καλέσει δύο φορές τον Νίκο Ανδρουλάκης να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και να μην έχει αποδεχθεί την πρόσκληση».

Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά δημόσια, ζητεί διαύλους επικοινωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς το σενάριο να μην υπάρχει αυτοδυναμία ούτε στην δεύτερες κάλπες είναι υπαρκτό, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Μητσοτάκη, αυξάνει στο έπακρον την «πίεση» στον πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καθώς καλείται να αποσαφηνίσει τη θέση του.

Να σημειωθεί, ότι πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει, είτε ευθέως, είτε εμμέσως, από τον κ. Ανδρουλάκη να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το πρώτο κόμμα.

Στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά, ότι πιθανή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας, θα σημάνει αυτόματα την αναβάθμιση του κόμματος, το οποίο, τα τελευταία 10 χρόνια «παραπαίει» πολιτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα