Ο Γεωργιάδης εκθειάζει τον ρόλο των ΣΔΙΤ σχετικά με την υγεία

22:05 14/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών οι Συμπράξεις Ιδιωτικού – Δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση πιστεύει πολύ σε αυτό το μοντέλο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Υγεία το οποίο πραγματοποιείται στο Abu Dhabi από τις 13 έως τις 15 Μάϊου 2024, με θέμα «Transforming the Global Health Ecosystem: From Healthcare to Health», ο υπουργός στάθηκε στις προκλήσεις που έπρεπε να διαχειριστεί η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας, αλλά και τη βοήθεια που έδωσαν οι ΣΔΙΤ ως προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Ένα από τα πρώτα προβλήματα τα οποία είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ο τρόπος παροχής υπηρεσιών στους ανασφάλιστους, διότι κατά τη διάρκεια της περίοδου της οικονομικής κρίσης, πολλοί έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και μαζί με αυτή, την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Ελλάδα, λοιπόν, ακολούθησε το δρόμο της καθολικής κάλυψης όλου του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Για να το πετύχουμε αυτό, κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις και πολλές από αυτές έγιναν μέσω ΣΔΙΤ, με τη σύμπραξη δηλαδή του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιούμε τις ικανότητες του ιδιωτικού τομέα και τις δημόσιες υποδομές με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Πιστεύουμε σε αυτό το είδος μοντέλου.

Ο πληθυσμός του δυτικού κόσμου γηράσκει με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι υγειονομικές ανάγκες. Οι νέες φαρμακευτικές ανακαλύψεις και οι νέες θεραπείες, τις οποίες καλωσορίζουμε διότι σώζουν χιλιάδες ζωές, είναι πολύ ακριβές. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε ένα τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με πιο σοφό τρόπο ώστε να παράξουμε ένα δημοσιονομικό χώρο στον οποίο μπορούμε να ανταποκριθούμε. Έτσι, λοιπόν, η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να αποτελέσει την λύση διότι θα βοηθήσει το Κράτος να εξοικονομήσει χρήματα και να προσφέρει καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες».

Σχετικά με την πρωτοβουλία Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR) ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι αφορά την υλοποίηση πολιτικών οι οποίες θα βοηθήσουν τον ελληνικό να έχει την ποιότητα των υπηρεσιών που χρειάζονται

«Στην Ελλάδα, το Νοέμβριο του 2023 ανακοινώσαμε τα 23 μέτρα τα οποία προτάθηκαν να υλοποιηθούν ώστε να έχουμε ένα νέο περιβάλλον του PHSSR στην χώρα μας. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην υλοποίησή τους. Δεν αφορά μόνο μία αναφορά, δεν αφορά μόνο μία συζήτηση εδώ στο Συνέδριο. Στο τέλος, είναι θέμα πρακτικό αφού αφορά την υλοποίηση πολιτικών οι οποίες θα βοηθήσουν το λαό μας να έχει την ποιότητα των υπηρεσιών που χρειάζονται με σεβασμό στο περιβάλλον και σεβασμό στο μέλλον των μελλοντικών γενεών, κάτι που είναι δική μας ευθύνη. Το PHSSR μάς δίνει την δυνατότητα να ζητήσουμε από τις Κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση των ειδικών με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο ώστε να ωφεληθούν οι λαοί μας και τα έθνη μας με ένα πιο υπεύθυνο τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα