Μεγάλη διόρθωση 2% στο ΧΑ σε φόντο διεθνούς πτώσης και απουσίας καταλύτη

20:28 2/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη διόρθωση έφερε η πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου στο ΧΑ με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2% και να χάνει το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, με τις περισσότερες μετοχές να υποχωρούν καθώς μόνον μία ανοδική μετοχή έκλεισε θετικά για κάθε τέσσερις με πέντε που υποχώρησαν.

Η αγορά ουσιαστικά ήταν από την αρχή καθοδική, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οι οποίες προσπάθησαν αρχικά να μπερδέψουν ενώ ήταν σεταρισμένες για διόρθωση, όπως άλλωστε και η Wall Street με το δείκτη Dow Jones να ξεκινά με πτώση 400 μονάδων, ερχόμενος μάλιστα από πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αλλά η συνεδρίαση

ήταν για όλους πτωτική με εξαίρεση τις ασιατικές αγορές.

Στο ΧΑ βάρυνε η έλλειψη ειδήσεων που θα ανανέωναν την αγοραστική διάθεση και το χαμένο τέμπο σε συνδυασμό με τα καλά κέρδη της αγοράς που ήδη κατοχυρώνονται αρκετές ημέρες. Η πτώση των επιτοκίων αργεί ακόμα, ενώ οι αποτιμήσεις ειδικά στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί ενδιάμεσα, χωρίς να έχει ξεκινήσει ο κύκλος αποκλιμάκωσης του χρηματοοικονομικού κόστους.

Φυσικά η μείωση των επιτοκίων θα είναι πολύ ενισχυτική για όλους και για την ελληνική οικονομία.

Η αγορά αν και πτωτική από την αρχή της συνεδρίασης, επιχείρησε για λίγο να αντισταθεί και να κρατήσει τις 1.400 μονάδες, πράγμα που δεν έγινε όταν μετά τις 16.00 η πτώση βάθυνε, οπότε έσπασαν και margin για να έρθει και επιτάχυνση και κατρακύλα. Ο Γενικός Δείκτης τελικά κατέληξε στα χαμηλά της ημέρας. Έκλεισε στις 1.393,84 μονάδες με πτώση 2%.

Οι συναλλαγές έφθασαν στα 121,59 εκατ. ευρώ από τα οποία 14 εκατ. ευρώ σε πακέτα, σε ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ και ΔΑΑ. Ο δείκτης FTSE υποχώρησε στις 3.353,65 μονάδες με πτώση 1,95%, ενώ ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.318,68 μονάδες με πτώση 3,13%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,08% στις 1.170,02 μονάδες.

Το ΧΑ έχει πλησιάσει πλέον τα επίπεδα της πρώτης σοβαρής βραχυχρόνιας στήριξης και αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, θα δοκιμάσει αυτά τα επίπεδα, η ανθεκτικότητα των οποίων θα καθορίσει στη συνέχεια την βραχυχρόνια τάση.

Την Τρίτη, οι ΟΤΕ, ΔΑΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μαζί με τη μετοχή του JUMBO, ήταν οι μοναδικές από τις μετοχές με βάρος στους δείκτες οι οποίες πέτυχαν θετικό κλείσιμο και στήριξαν την αγορά. Αντίθετα υπέφεραν από τις ρευστοποιήσεις οι τράπεζες και χτυπήθηκε πολύ και η ΔΕΗ. Ανώμαλη η προσγείωση και για την Coca-Cola. Συνολικά 94 μετοχές υποχώρησαν έναντι 22 οι οποίες σημείωσαν άνοδο.

Keywords
Αναζητήσεις
megali-diorthosi-2-sto-cha-se-fonto-diethnous-ptosis-kai-apousias-katalyti.htm
Τυχαία Θέματα