Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024

Εγκρίθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός για το 2024, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίζουν και τους υπόλοιπους βουλευτές να καταψηφίζουν.

«Ναι» στο σχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες είπαν 249 βουλευτές, ανάμεσα τους και εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι βουλευτές της «Νέας Αριστεράς» επέμειναν

στην αρνητική τους θέση για το θέμα των αμυντικών δαπανών.

Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 2,137 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μερίδιο να απορροφούν οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-2024 που κυμαίνονται στο 6,5 και «απορροφούν» από τα κρατικά ταμεία περίπου 906 εκατ. ευρώ.

Με ανάρτηση του στο Facebook το πρωί της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σταθεί στο πόσο σημαντικό είναι να ψηφιστεί από τη Βουλή ο προϋπολογισμός, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που «διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία, χωρίς να ξεφεύγει από τις ράγες της δημοσιονομικής συνέπειας».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό του 2024:

«Ελπίζω πως αυτές τις μέρες που γίνεται η συζήτηση στη Βουλή, να είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία αλλά και για τις προοπτικές της, να κρίνετε πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται αλλά και αυτές που πρόκειται να εφαρμοστούν στο μέλλον.

Σε λίγες ώρες θα εξηγήσω ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας γιατί ο νέος προϋπολογισμός ενισχύει πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τονώνει την κοινωνική συνοχή, μειώνει τις ανισότητες και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εν συντομία, αξίζει να σας πω ότι είναι ο πρώτος από το 2010 που περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, με μόνιμες φοροελαφρύνσεις για όλους που αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ ως αντίβαρο στον πληθωρισμό και επαναφέρει τις «παγωμένες» από το 2012 τριετίες των μισθωτών.

Πληροφορήθηκα μάλιστα ότι μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου με χιλιάδες υπαλλήλους ανακοίνωσε ήδη νέο πλάνο αποδοχών για τους εργαζόμενους της αναγνωρίζοντας τις τριετίες για το διάστημα 2012-2023 που οδηγεί σε αύξηση των μισθών τους κατά 5,2%.

Η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων αποτελεί την πιο αποτελεσματική απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις. Και σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνεται ότι το μέσο ωρομίσθιο στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 7,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι του ιδίου τριμήνου του 2022, μετά από αύξηση 4.8% στο δεύτερο τρίμηνο, και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Σωρευτικά από το τρίτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση είναι 20,2%. Με δυο λόγια, η ανάπτυξη της οικονομίας επιστρέφει και στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός του 2024 είναι αναπτυξιακός, διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία, χωρίς να ξεφεύγει από τις ράγες της δημοσιονομικής συνέπειας».

Ευθεία επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, που υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε πως έχει καταρρεύσει το σενάριο της αριστείας της κυβέρνησης και επισήμανε πως υπάρχει «έντονη και αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μια μοναδική εποχή ευημερίας. Η προσπάθεια αυτή έχει ένα δομικό πρόβλημα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ζουν οι πολίτες».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το βασικό πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια», καθώς «οι 6 στους 10 δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια».

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπερψήφισε το σχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, με τον τομεάρχη Άμυνας του κόμματος, Ευάγγελο Αποστολάκη, να κάνει λόγο για ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

«Ανακοινώσαμε την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ψηφίσουμε “ναι” στις αμυντικές δαπάνες, στην αποψινή ψηφοφορία. Η απόφαση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να θωρακίζεται, οι ένοπλες δυνάμεις να είναι ισχυρές, ότι πρέπει να υπάρξει υποστήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και στήριξη της αμυντικής εγχώριας βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της αμυντικής θωράκισης της χώρας, το κατά πόσον τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας στις συμβάσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν, όπως στη σύμβαση για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα, τη σύμβαση για τα έξι Rafale αλλά και τη σύμβαση για τα αμφίβια οχήματα που δεν χωρούσαν καν να μπουν στα πλοία. Ομοίως θα επιμείνουμε στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Πυρά από ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα στους νέους

O επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στάθηκε στο ότι το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 αποτελεί σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση που ψηφίστηκε προ μηνών με αυτοδυναμία στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι νέοι στη χώρα.

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα είναι ένα πραγματικό τεστ. Είναι ο πρώτος για την κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και χωρίς τη ρήτρα διαφυγής από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ο πραγματικός πήχης είναι τα προβλήματα, που εσείς δημιουργήσατε ή που δεν θέλετε να λύσετε.

Οι νέοι άνθρωποι, που ζουν σε μία εποχή χαμηλών ευκαιριών, θα πρέπει να βγουν μπροστά. Στηρίζουμε τους νέους επιστήμονες στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, με κοινωνικές κατοικίες. Έχουμε χρέος να λύσουμε αυτό το θέμα, γιατί δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις και στο δημογραφικό. Η χώρας μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ευρωζώνη.

Θέλουμε μία χώρα δίκαιη, κράτος λειτουργικό, που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, με ισχυρή παιδεία και υγεία. Δεν θέλουμε μία χώρα στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει κακοπληρωμένες δουλειές και υψηλό κόστος ζωής».

«Η οργή συσσωρεύεται» τονίζει το ΚΚΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η οργή των πολιτών συσσωρεύεται λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικρατούν και επισήμανε στην κυβέρνηση ότι δεν παίζει χωρίς αντίπαλο στην πολιτική σκακιέρα.

«Ξέρουμε ότι ο προϋπολογισμός σας θα υπερψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος αυτής της σημερινής συζήτησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Μακάρι για εσάς τα προβλήματά σας να τελείωναν εκεί.

Γιατί, η πορεία υλοποίησής του, όπως και συνολικά η πορεία υλοποίησης της αντιλαϊκής σας πολιτικής σε όλους τους τομείς, είναι υπό αίρεση. Όχι μόνο διότι και η χρονιά που έρχεται εγκυμονεί ραγδαίες εξελίξεις, τόσο στην οικονομία, όσο και στις διεθνείς σχέσεις. Αλλά πάνω από όλα, γιατί όσο συσσωρεύονται τα προβλήματα, όσο συσσωρεύεται η οργή, όσο περισσότερο εμφατική γίνεται η αναντιστοιχία των όρων ζωής του λαού με τις ίδιες τις δυνατότητες της εποχής, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εσάς να τον χειραγωγείτε, να αποσπάτε τη συναίνεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Και μην αυταπατάστε ότι παίζετε χωρίς αντίπαλο. Άλλωστε πραγματικός, στρατηγικός αντίπαλός των κυβερνήσεων, ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια ονομαζόμενη αξιωματική αντιπολίτευση. Πραγματικός αντίπαλός σας είναι όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, που αποτελούν ήδη τα ρυάκια αντίστασης, τα οποία δεν θέλουν πολύ για να συνενωθούν και να γίνουν ορμητικό ποτάμι, που θα σαρώσει όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όσες ακόμα περισσότερες μας δώσει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια σε αυτόν ακριβώς τον σκοπό».

«Δεν υπολογίσατε την κοινωνία»

Η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απολογείται στους δανειστές και όχι στον ελληνικό λαό.

«Φέρνετε ένα προϋπολογισμό αριθμών, χωρίς έμπνευση και χωρίς όραμα για τους πολίτες και τη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται για τους πολίτες, ενώ εσείς ότι απευθύνεται στους δανειστές και στους διεθνείς οργανισμούς. Αντί να λογοδοτείτε στους πολίτες, λογοδοτείτε ως μαθητές στους δανειστές και στους εταίρους».

Keywords
Αναζητήσεις
me-tis-psifous-tis-nd-perase-apo-ti-vouli-o-proypologismos-tou-2024.htm
Τυχαία Θέματα