«Μαγική» εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

21:51 24/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Μαγική εικόνα» ήταν το δήθεν πτωτικό κλείσιμο της Παρασκευής, που επιτεύχθηκε στο καμπανάκι της λήξης με «μαρκετιές» κυρίως σε τρεις –τέσσερις μετοχές που ήταν αρκετές για να μειώσουν την τιμή του Γενικού Δείκτη κατά τρεις μονάδες. Έτσι ώστε να κλείσει τάχα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάτω από τις 1.480 μονάδες, τη στιγμή κατά την οποία δεν γίνονταν πωλήσεις σε όλη τη συνεδρίαση.

Η αγορά απλά δεν θέλει να διορθώσει. Η ευκαιρία υπάρχει εδώ και 4-5 συνεδριάσεις και μόνον στη συνεδρίαση με το πακέτο του Μυτιληναίου έγιναν πωλήσεις. Αντίθετα παρατηρούμε

ότι όταν οι αγοραστές τραβιούνται χαμηλότερα, ο τζίρος σφίγγει όπως έγινε και χθες αλλά και την Παρασκευή, που περιορίστηκε ουσιαστικά σε καθαρές συναλλαγές χωρίς πακέτα στα 81 εκατ. ευρώ.

Η αγορά έκανε ένα πέρασμα μέχρι τις 1.470 μονάδες του Γενικού δείκτη νωρίτερα στα μέσα της συνεδρίασης και έμεινε εκεί για δύο ώρες μεταξύ 12:20-14:20 και απλά δεν γίνονταν πράξεις. Οριακά βελτιώθηκαν οι συναλλαγές 10 μονάδες υψηλότερα, τις οποίες η αγορά κέρδισε εύκολα μέσα σε μία ώρα και έμεινε άλλη μιάμιση ώρα στα υψηλά της ημέρας. Ο τζίρος και μόνον δείχνει την εικόνα. Αγοραστές και πωλητές απλά δεν συναντούνται σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Οι αγοραστές θέλουν να ψωνίσουν χαμηλότερα και οι πωλητές να πουλήσουν υψηλότερα. Στο καμπανάκι κυριολεκτικά, έστειλαν Εθνική, Eurobank και Μυτιληναίο, όπως και τον ΟΤΕ σε αρνητικό έδαφος και έριξαν το «φερετζέ» για να δημιουργήσουν την οπτική εντύπωση ενός αρνητικού προσήμου.

Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street την οποία οι επαγγελματίες που τα έκαναν αυτά παρακολουθούν, εκθέτει. Όλες οι ευρωπαϊκές αγορές που έχουν τη Δευτέρα αργία όπως και η Wall θα έπρεπε να υποχωρούν.

Όμως από αρνητικό έδαφος εκκινώντας και αυτές ανέβαιναν όπως και το ΧΑ για να κλείσουν τελικά οριακά θετικά ο Dax και το Μιλάνο και με οριακές απώλειες το Παρίσι. Ψαλίδισαν πολύ τις απώλειές τους επίσης οι πτωτικοί δείκτες σε Λονδίνο και Μαδρίτη. Η πορεία για όλους ήταν ανοδική. Στη Wall Street οι δείκτες είχαν ανοίξει έντονα ανοδικά επίσης, με τα πρακτικά της Fed να είναι περυσινά ξινά σταφύλια.

Η συνολική αξία συναλλαγών έφθασε τα 86,8 εκατ. ευρώ, μαζί με πακέτα αξίας 5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 1,2 εκατ. ευρώ στη Eurobank στα 2,06 ευρώ, ΟΠΑΠ 1 εκατ. ευρώ σε τιμή πάνω από το κλείσιμο στα 15,16 ευρώ, και μικρά πακέτα σε ΕΤΕ, Jumbo, Mytilineos Austria Card, όλα σε τιμές κοντά στο κλείσιμο.

Με ΕΤΕ και Eurobank να γυρίζουν στο μείον στη λήξη, ανοδικά έκλεισε μόνον η Πειραιώς από τις τράπεζες και από τα άλλα blue chips οι Helleniq Energy και ΟΠΑΠ. Τυπικά και μόνον να αναφέρουμε διότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα τις τιμές κάποιων δεικτών. Ο δείκτης FTSE έκλεισε στις 3.581.13 μονάδες με πτώση 0,24%, και ο δείκτης FTSEM στις 2.367.02 μονάδες με διόρθωση 0,53%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.304,46 μονάδες με δήθεν πτώση 0,15%. Συνολικά 39 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 66 πτωτικά.

Keywords
Αναζητήσεις
magiki-eikona-sto-chrimatistirio-athinon.htm
Τυχαία Θέματα