Κυρ. Μητσοτάκης: «Κάνουμε το τελικό βήμα για την παράδοση του Μέτρο Θεσσαλονίκης εντός του 2024»

19:07 4/10/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του έργου ως το σημαντικότερο βήμα προς την τελική παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης στους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης τηρήθηκαν στο ακέραιο και ότι η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει σύντομα ένα πολύ σημαντικό

έργο υποδομής.

«Σήμερα κάνουμε το τελικό βήμα, σημαντικό τελικό βήμα, για να μπορέσουμε παραδώσουμε το Μέτρο της Θεσσαλονίκης, επιτέλους, σε πλήρη λειτουργία, εντός του 2024» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι, στο σταθμό του έργου του μετρό στην Αγίας Σοφίας, κατά την υπογραφή της σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι σήμερα ολοκληρώνεται «μια τολμηρή απόφαση, που «είχε συμφωνηθεί και με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών», να χρησιμοποιηθεί ιδιωτική τεχνογνωσία, η καλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη, ασφαλή λειτουργία αυτού του σημαντικότατου έργου υποδομής.

Αλλά, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε ότι και για όσα χρόνια διαρκεί η σύμβαση θα είναι εξασφαλισμένη η συντήρηση του έργου αυτού. Δεν το λέω αυτό τυχαία, καθώς πρόσφατα γεγονότα επανέφεραν στη μνήμη μας αμαρτίες του παρελθόντος, όπου δεν γνωρίζαμε ουσιαστικά ποιος ήταν ο υπόλογος για τη συντήρηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία πληρώθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους στο παρελθόν», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τη δέσμευση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν θέλω να υποτιμήσετε την τεράστια τεχνική δυσκολία για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, αλλά και την πολύ μεγάλη επιτυχία αυτής της δημιουργικής συνεργασίας -όχι χωρίς εντάσεις- μεταξύ της Αττικό Μετρό, του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Πολιτισμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση που είχα προσωπικά δώσει στους Θεσσαλονικείς. Η δέσμευση αυτή τηρήθηκε και τηρείται στο ακέραιο.

Με την ανάδειξη καινούργιων αρχαιολογικών χώρων, με την απόσπαση και επανατοποθέτηση πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, ταυτισμένων με την ιστορία της Θεσσαλονίκης στο βάθος των αιώνων. Με πέντε σταθμούς που ουσιαστικά θα είναι ταυτόχρονα και μουσεία. Με δύο καινούργια μουσεία τα οποία θα φιλοξενήσουν εκθέματα από το Μετρό. Πετύχαμε εδώ κάτι πραγματικά μοναδικό».

Στην πλήρη ανάπτυξή τους, η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης και η επέκταση προς την Καλαμαριά αναμένεται να εξυπηρετούν καθημερινά περίπου 313.000 επιβάτες, μειώνοντας την κυκλοφορία στην πόλη κατά περίπου 57.000 οχήματα και τις εκπομπές ρύπων κατά 212 τόνους ανά ημέρα. Η κύρια γραμμή αποτελείται από 13 σταθμούς και έχει μήκος 9,6 χιλιόμετρα, ενώ η γραμμή της επέκτασης θα έχει μήκος 4,8 χιλιόμετρα και θα διαθέτει πέντε σταθμούς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρηστος Σταϊκούρας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Κωνσταντινος Μαγουλάς, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γ. Καραγιάννης, βουλευτές, ο διευθύνων σύμβουλος της “Ελληνικό Μέτρο” Νίκος Κουρέτας και εκπρόσωποι της αναδόχου κοινοπραξίας (Thema Α.Ε.).

Τη σύμβαση υπέγραψαν, παρουσία του πρωθυπουργού, εκ μέρους της “Ελληνικό Μέτρο”, ο διευθύνων σύμβουλος της Νίκος Κουρέτας και εκ μέρους της κοινοπραξίας, οι Arrigo Giana (ATM), Renaud Beziade (Egis) και Carlo Bianko (Thema Α.Ε.).

Keywords
Αναζητήσεις
kyr-mitsotakis-kanoume-to-teliko-vima-gia-tin-paradosi-tou-metro-thessalonikis-entos-tou-2024.htm
Τυχαία Θέματα