Κώστας Σκρέκας: «Ίδρυση 12 νέων μορφών επιχειρήσεων σε μόλις 10 λεπτά!»

09:51 11/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει καν τα 10 λεπτά έναντι 1 -τουλάχιστον- μήνα που απαιτείται σήμερα, θα απαιτείται για την ίδρυση επιχειρήσεων 12 διαφορετικών νομικών μορφών, έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Αρκεί να σημειωθεί πως μέχρι τώρα, ο ενδιαφερόμενος νέος επιχειρηματίας έπρεπε να επισκεφτεί κάτι παραπάνω από τρεις διαφορετικές υπηρεσίες (λ.χ. Υπηρεσία ΓΕΜΗ Επιμελητηρίου, αρμόδια ΔΟΥ και ΕΦΚΑ).

Διάβασε εδώ την Business

Voice του Σαββάτου

Όσο για το κόστος που προϋποθέτει η… express ίδρυση νέας επιχείρησης στην χώρα μας, θα κυμαίνεται από 15 έως 18 ευρώ, ενώ ο ενδιαφερόμενος επαγγελματίες ή επιχειρηματίας θα μπορεί να προβαίνει στη σύσταση εταιρείας έχοντας ως μοναδικό εχέγγυο και «εργαλείο», τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή!

Συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Πρότυπα καταστατικά για τη σύσταση εταιρειών μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης (ΥΜΣ) και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας» ο απαιτούμενος χρόνος για την ηλεκτρονική σύσταση μειώνεται στο ελάχιστο. Από την 1η Μαρτίου 2024, και σταδιακά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ξεκινά η χρήση πρότυπων καταστατικών σύστασης όλων των νομικών μορφών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα προκειμένου να απλουστευτεί και να ομογενοποιηθεί η διαδικασία σύστασης εταιρείας.

Αυτό προβλέπει η απόφαση 5186/2024 του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με την οποία αποφασίζεται ο καθορισμός του περιεχομένου και της μορφής των πρότυπων καταστατικών για τη σύσταση εταιρείας είτε μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης είτε μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ). Αυτά τα πρότυπα σύστασης αφορούν σε 17 νομικούς τύπους και θα είναι, σταδιακά, διαθέσιμα μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης (ΥΜΣ) και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ). Από την 1η Μαρτίου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για την Ανώνυμη Εταιρεία, την Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, την Ετερόρρυθμη Εταιρεία και την Ομόρρυθμη Εταιρεία.

Διάβασε εδώ την Business Voice του Σαββάτου

Όλες οι νομικές μορφές θα μπορούν να συστήνονται με πρότυπο καταστατικό και με πρόσθετο περιεχόμενο ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συντάσσουν και να υποβάλλουν το καταστατικό της εταιρείας τους.

Ποιες νομικές μορφές επιχειρήσεων αφορά – Οι 12 νομικές μορφές, οι οποίες εντάσσονται επιπλέον, είναι οι εξής:

-Ετερόρρυθμη εταιρεία κατά μετοχές (από 01/05/2024)
-Κοινοπραξία (από 01/05/2024)
-Αστική Εταιρεία (από 01/05/2024)
-Αστικός Συνεταιρισμός (από 01/07/2024)
-Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (από 01/07/2024)
-Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας (από 01/07/2024)
-Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (από 01/10/2024)
-Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (από 01/10/2024)
-Συνεταιρισμός Εργαζομένων (από 01/10/2024)
-Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία (από 01/12/2024)
-Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού (από 01/12/2024)
-Ευρωπαϊκή Εταιρεία (από 01/12/2024)

Διάβασε εδώ την Business Voice του Σαββάτου

«Πόλεμος» απέναντι στην γραφειοκρατία

Στην δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργείου που ηγείται, να απλοποιήσει κατά το δυνατόν περισσότερο τις ποικίλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που άπτονται μιας ευρείας σειράς δράσεων και ενεργειών που αφορούν στις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος δήλωσε: «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε καθημερινά για να σπάσουμε τα δεσμά της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί επαγγελματίες και πολίτες. Το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που οικοδομεί η Κυβέρνηση είναι έμπρακτο. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής σύστασης εταιρείας επεκτείνεται και σε ακόμα 12 νομικές μορφές. Απλουστεύονται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προάγεται και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων. Η απλοποίηση, τυποποίηση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία στην ρίζα της. Η κυβέρνησή μας αλλάζει την Ελλάδα και το αποδεικνύει καθημερινά».

Keywords
Αναζητήσεις
kostas-skrekas-idrysi-12-neon-morfon-epicheiriseon-se-molis-10-lepta.htm
Τυχαία Θέματα