Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με φόντο τις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν

12:35 12/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται ύστερα από την απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό. Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζει να ανεβάζει τον πυρετό στην περιοχή.

Σύμφωνα με οδηγία της πρεσβείας των

ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, προληπτικά οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα μέχρι νεοτέρας.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως παρατείνει την αναστολή των πτήσεών της προς και από την Τεχεράνη, πιθανόν «ως αύριο Σάββατο», εξαιτίας της έντασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφος του, το Ισραήλ θα ανταποδώσει την επίθεση.

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε «προειδοποίηση» στο Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ρωσία και Γερμανία κάλεσαν από την πλευρά τους σε «αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις βρίσκονται στο κόκκινο ανάμεσα στο Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους αντίστοιχα αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου στη Γάζα, που συνεχίζεται αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Keywords
Αναζητήσεις
klimakonetai-i-entasi-sti-mesi-anatoli-me-fonto-tis-scheseis-israil-kai-iran.htm
Τυχαία Θέματα