Κλειστή η περιοχή του Έβερεστ για τους τουρίστες μετά τον σεισμό

14:33 7/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 6,8 βαθμών ρίχτερ που έπληξε κυρίως την κομητεία Ντινγκρί, στην περιφέρεια του Θιβέτ, στη νοτιοδυτική Κίνα. Mάλιστα, μετά τον σεισμό η Κίνα έκλεισε την περιοχή του Έβερεστ για τους τουρίστες. 

Ο σεισμός σημειώθηκε περί τις 09:05 (03:05 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη CENC, δημόσια σεισμολογική υπηρεσία της Κίνας.

Κινητοποιήθηκαν πάνω
από 1.500 πυροσβέστες και διασώστες

Ο αντίκτυπος του σεισμού έγινε αισθητός σε ολόκληρη την περιοχή Σιγκάτσε του Θιβέτ, όπου ζουν 800.000 άνθρωποι. Η περιοχή διοικείται από την πόλη Σιγκάτσε, την παραδοσιακή έδρα του Πάντσεν Λάμα, μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του θιβετιανού βουδισμού.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, να επανεγκατασταθούν σωστά οι πληγέντες και να διασφαλιστεί ένας ασφαλής και ζεστός χειμώνας.

Περισσότεροι από 1.500 τοπικοί πυροσβέστες και διασώστες έχουν αποσταλεί στις πληγείσες περιοχές, ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Περίπου 22.000 είδη, συμπεριλαμβανομένων βαμβακερών σκηνών, βαμβακερών παλτών, παπλωμάτων και πτυσσόμενων κρεβατιών, έχουν επίσης σταλεί στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, ανέφερε.

Το ρήγμα

Η σημερινή δόνηση προκλήθηκε από ένα ρήγμα σε αυτό που είναι γνωστό ως μπλοκ Λάσα σε μια περιοχή υπό συμπίεση από βορρά προς νότο και πίεση από δυτικά προς ανατολικά, μετέδωσε το CCTV, επικαλούμενο Κινέζους εμπειρογνώμονες.

Από το 1950, έχουν σημειωθεί 21 σεισμοί μεγέθους 6 ή μεγαλύτερου στο μπλοκ Λάσα, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν ο σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών στο Μέινλινγκ το 2017, σύμφωνα με το CCTV.

Μια δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, το 2015, σκοτώνοντας περίπου 9.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες στον χειρότερο σεισμό της χώρας. Μεταξύ των νεκρών ήταν τουλάχιστον 18 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ όταν χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα.

Keywords
Αναζητήσεις
kleisti-i-periochi-tou-everest-gia-tous-touristes-meta-ton-seismo.htm
Τυχαία Θέματα