«Κλειδώνει» από την ΕΚΤ η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

11:41 12/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δείχνει να λύνει τα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αναμένεται να αποφασίσει στη συνεδρίαση του ΔΣ  της 6ης Ιουνίου τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή), η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% στο πρώτο τρίμηνο

του 2024 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, επιβεβαίωσαν την δυναμική της οικονομίας.

Πληροφορίες του Euronews αναφέρουν πως o γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,4% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, όσο δηλαδή είχε αυξηθεί και τον Μάρτιο, παραμένοντας κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις μισθών καθώς αποτελούν το βασικό κόστος για τις επιχειρήσεις του κλάδου, μειώθηκαν στο 3,7% από το 4% που είχαν μείνει  τους πέντε προηγούμενους μήνες.

Η αποκλιμάκωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο 2,7% από 2,9% τον Μάρτιο ο δομικός πληθωρισμός, ένας δείκτης που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι αντανακλά καλύτερα τη δυναμική του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ είχε από καιρό επισημάνει την ανησυχία της για την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών και έτσι το γεγονός ότι αυτές αποκλιμακώθηκαν ενίσχυσε την πεποίθηση των στελεχών της ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της για τον πληθωρισμό, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση των επιτοκίων.

Keywords
Αναζητήσεις
kleidonei-apo-tin-ekt-i-meiosi-epitokion-ton-iounio.htm
Τυχαία Θέματα