Κατώτατος μισθός: Σήμερα οι ανακοινώσεις – Τα επικρατέστερα σενάρια

07:01 17/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Έφτασε η μέρα των ανακοινώσεων για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, με τις εξελίξεις να έχουν «παγώσει» για λίγο εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κωστή Χατζηδάκη, με τους δύο άνδρες να συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα παραδώσει στον πρωθυπουργό την έκθεση του ΚΕΠΕ,

ενώ με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα, ο νέος κατώτατος μισθός θα κινείται κοντά στα 770 ευρώ. Δηλαδή θα σημειωθεί αύξηση κοντά στο 7,5%, αντίστοιχη δηλαδή με εκείνη στις συντάξεις. Σημειώνεται ότι η αύξηση θα επηρεάσει και το επίδομα ανεργίας.

Αφού συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ο Κωστής Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας.

Τι είχε δηλώσει ο υπουργός Εργασίας

Ενδεικτικές για το ύψος της αύξησης ήταν οι δηλώσεις που παραχώρησε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας, στο Mega.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ, δηλώνοντας: «Ο κατώτατος μισθός δε θα έχει το ”8” μπροστά. Τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί».

Αναλυτικά οι προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων περιλαμβάνουν αυξήσεις που ξεκινάνε από το 5% και φτάνουν το 10%.

Όπως μετέδωσε τις προηγούμενες ημέρες η ΕΡΤ, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει 770 – 784 ευρώ, ο ΣΕΤΕ 753 ευρώ, η ΕΣΕΕ 763 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 780 ευρώ, ενώ η υψηλότερη πρόταση είναι της ΓΣΕΕ, που τοποθετεί τον βασικό μισθό στα 826 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ μικτά, ενώ ο νέος βασικός μισθός θα ισχύσει από 1η Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα