Κ. Μητσοτάκης: Έρχεται οικονομική ενίσχυση €350 εκατ. στους πιο ευάλωτους

Πακέτο ενίσχυσης ύψους 350 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα έχουμε αύξηση 150 ευρώ σε όλα τα επιδόματα π.χ.

ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα έπαιρνε 140 ευρώ και τον Δεκέμβριο θα πάρει 350 ευρώ. Θα ενισχύσουμε με 200 ευρώ συμπολίτες μας με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ . Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τέλος θα ενισχύσουμε με 150 ευρώ και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά και αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας λέμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 από ό,τι οι ευρωπαικές χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει».

Για τη φορολόγηση: Χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax). «Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Όποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να φορολογείται αναλογικά με έναν συντελεστή που είναι λογικός. Εμείς μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και γι αυτό όταν γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις οτι δεν βρίσκουν προσωπικό τους λέω πληρώστε περισσότερο».

Για την αισχροκέρδεια και τους ελέγχους: «Είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι ότι μετά την επιβολή προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται. Το εννοώ ότι δεν είμαστε μπανανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται».

Για την αποχή συμβολαιογράφων: «Θα τα λύσουμε αυτά, Κάποιες αντιδράσεις ήταν υπερβολικές. Δεν πάει πίσω η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους, είμαστε σε καλό δρόμο για να επιλυθούν οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν».

Για την κυβέρνηση και το μεταρρυθμιστικό έργο: «Έχω πάνω από όλα την υποχρέωση τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Είμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων και βάρος στους ώμους μου όταν έχεις αυξήσει τα ποσοστά στην δεύτερη 4ετια. Δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης με 41%. Δεν μου λέει τίποτα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει και υπενθυμίζω σε συνεργάτες και υπουργούς ότι θα κριθούμε από το μηδέν. Μην έχετε αμφιβολία ότι για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων υπάρχει προσήλωση στον στόχο».

Για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα: «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί και δεν έχει εύκολες λύσεις καθώς όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα έχουμε μεγαλύτερη κίνηση και αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις όπως η γραμμή 4 του Μετρό. Στον επόμενο μήνα οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παραλάβουμε τα νέα λεωφορεία καθώς πολλά απο τα λεωφορεία μας είναι απαράδεκτα και δεν συμβαδίζουν με την εικόνα μιας χώρας που προοδεύει. Θα δώσουμε έμφαση και στο ποδήλατο. Θέλω να φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο που θα έχουν νόημα. Π.χ. να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την Πανεπιστημιούπολη ώστε να μπορεί να συνδεθεί με το κέντρο. Σε συνδυασμό με μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο της τροχαίας αλλά αν ήταν αυτό το πρόβλημα θα το είχαν λύσει όλες οι χώρες. Έχουμε πεπερασμένο αριθμό δρόμων και πολλά αυτοκίνητα. Γι’ αυτό θα δώσουμε έμφαση στην καλύτερη λειτουργία των λεωφορείων. Μέσα στο 2024 μπορούμε να έχουμε βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάμερες θα μπουν. Ο προγραμματισμός είναι για 700 ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας. Από τη στιγμή που καλύπτουν δημόσιο χώρο δεν βλέπω να υπάρχει κανένα ζήτημα. Και στα ζητήματα της γενικότερης παραβατικότητας προσφεύγουμε σε ιδιωτικές κάμερες. Είναι καλύτερο αυτό να μπορούμε να το κάνουμε δημόσια. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε την καθημερινότητα καλύτερη».

Για τη συνάντηση με τον Χάρη Δούκα: «Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία. Υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της ζωής του δήμου αλλά οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης. Για παράδειγμα το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προχωρήσει κανονικά. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας, στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται.νΠολύ δύσκολο και λάθος να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα».

Για την υγεία: «Η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μεγάλη πρόκληση και μας ενδιαφέρει να έχουμε ενιαία στοιχεία. Όταν συζητάμε πως θα στηρίξουμε τους γιατρούς του ΕΣΥ και να εξοικονομήσουμε περισσότερους πόρους για την υγεία, πρέπει να μην κάνουμε σπατάλες. Σημαντική παρέμβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Θυμάστε την παρέμβαση στο ΕΚΑΒ. Ευτυχώς τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα με το ΕΚΑΒ. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για τα εγκεφαλικά είναι σημαντική μεταρρύθμιση», απάντησε μεταξύ άλλων μετά από σχετική ερώτηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσλήψεις που έχουν γίνει στο χώρο της υγείας αλλά και στο γεγονός ότι κορυφαίοι γιατροί επιστρέφουν από το εξωτερικό. «Είμαστε καλύτερα από εκεί που ήμασταν. Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε αλλά θα φτάσουμε ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας, τις δημοσιονομικές αντοχές και τις προτεραιότητες», είπε για το ύψος των μισθών.

Για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών δήλωσε: «Λίγη υπομονή. Έξι μήνες πριν τις εκλογές θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα».

Σε ότι αφορά το θέμα της στέγης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πριν από 3 χρόνια δεν κάναμε αυτή τη συζήτηση και τώρα που η οικονομία πάει καλύτερα την κάνουμε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Στέγη μου» και σημείωσε ότι έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και έχει σημασία τι κίνητρα θα δοθούν στους ιδιοκτήτες να τα επισκευάσουν και να τα ανοίξουν. «Τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά. Πώς θα βάλουμε περισσότερα διαμερίσματα στην αγορά. Πώς χρησιμοποιούμε μέχρι και το εργαλείο της golden visa. Ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά της. Τι κάνουμε με το Airbnb.. Αν χρειαστεί να κάνουμε κι άλλες παρεμβάσεις είμαι διατεθειμένος να τις συζητήσω. Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο πιστεύω θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι σε μια εποχή μεγάλων καταστροφών δεν μπορεί το κράτος μόνο του να επωμίζεται όλο το κόστος αποκατάστασης και πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά της ιδιωτικής ασφάλισης. «Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι ένα μέτρο. Θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα», ανέφερε.

Για τη Θεσσαλία είπε ότι: «πρέπει να υποστηρίξουμε αφενός τους ανθρώπους που έπαθαν μια μεγάλη καταστροφή και έχουμε κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Είπε επίσης ότι έχουμε ζήτημα με τα έργα υποδομών και υπενθύμισε ότι την επόμενη Τετάρτη θα συζητηθούν όλα στη Βουλή. «Το μέγαλο πρόβλημα είναι η διαχείριση του νερού. Θα δούμε αποτελέσματα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες. Δεν έχουμε αρκετό νερό για άδρευση στη Θεσσαλία», σημείωσε.

Για τα Τέμπη και τη συζήτηση στη βουλή είπε: «ό,τι και να κάνουμε κατηγορούμαστε για συγκάλυψη, ναι στην εξεταστική συγκάλυψη, όχι στην εξεταστική συγκάλυψη». «Είναι μεγάλο άλμα να πεις ότι επειδή δεν έγινε κάτι καλά στην “717” υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα θα γινόταν αυτή η προκαταρκτική; Εμείς είπαμε ναι στην εξεταστική. Ηταν η πιο δύσκολη στιγμή για μένα όταν επισκέφτηκα το σημείο. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει ποτέ», πρόσθεσε.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε δεν συζητάμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία. «κάνουμε μια προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή. Πιστεύω ότι και το Ανώτατο Συμβούλιο στην Αθήνα μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε θετική ατζέντα. Αν διαφωνήσουμε στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών δεν πρέπει αυτή η διαφωνία να μας οδηγεί στα άκρα. Θα κάνουμε το Ανώτατο Συμβούλιο και θα είναι ένα ακόμα βήμα σε μια προσπάθεια. Έχω λόγο να είμαι πιο αισιόδοξος», ανέφερε.

Για τη στάση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν υπέρ της Χαμάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μεγάλη διαφωνία. «Είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Θα αγωνιστούμε να παίξουμε ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές παύσεις. Και για την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτόν τον ρόλο θα προσπαθήσουμε να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε.

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη είπε ότι έχει δώσει υπόσχεση στον εαυτό του να μη μιλάει για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει. Τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας ανακαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες ενός μορφώματος του οποίου ουσιαστικά ο μόνος λόγος ύπαρξης ήταν η εξουσία», σημείωσε

Για την πρόσκληση του κ. Κασσελάκη να πάνε μαζί σε λαϊκή αγορά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ωραία είναι όλα αυτά. Η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελάκη τον οποίο σέβομαι και τιμώ. Είκοσι χρόνια πηγαίνω στους πολίτες , συνομιλώ, συζητώ, ακούω κριτική. Δεν είναι κάτι καινούργιο να πηγαίνουμε. Τα κάνουμε αυτά τα πράγματα όλοι μας από τότε που μπήκαμε στα κοινά».

Επίσης δήλωσε πως δεν είναι δική του δουλειά να υποδείξει στην αντιπολίτευση πως θα ασκήσει τα καθήκοντά της και τόνισε πως οι πολίτες δεν θέλουν τοξικότητα αλλά συγκεκριμένες προτάσεις. «Για παράδειγμα εμείς κάνουμε μία πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ποια είναι η αντιπρόταση; Μέχρι στιγμής στο επίπεδο των τεκμηριωμένων προτάσεων η αντιπολίτευση συνολικά πάσχει και ίσως αυτό εξηγεί το γεγονός ότι η ΝΔ έχει καταφέρει να πετύχει αυτά τα εκλογικά ποσοστά γιατί είναι η μόνη που μιλά για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και προσπαθεί να τα λύσει», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενος στην αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου δήλωσε πως είναι πολύ σημαντική. «Πενήντα χρόνια και του χρόνου θα είναι 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Είναι ευκαιρία για ουσιαστικό αναστοχασμό για το τί έχουμε πετύχει, ποιες είναι οι αδυναμίες και πώς θα κάνουμε τη Δημοκρατία μας πιο ισχυρή, πιο ποιοτική, πιο συμπεριληπτική για όλους», επισήμανε.

Keywords
ερχεται, μητσοτακης, μεσα μαζικης μεταφορας, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επιδομα, επιδοματα, ελλαδα, tax, ώμους, αθηνα, μετρο, νέα, λεωφορεια, δεδικασμένο, ηλεκτρονική, εκαβ, εκλογες, golden, visa, ενφια, βουλη, συριζα, άφιξη, νεα δημοκρατια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, κλειστα σχολεια, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, ογα επιδοματα, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα ευρωεκλογων, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, ξανα, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποτελεσματα, μιλα, συνταγογραφηση, ποδηλατο, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, αυτοκινητα, αυριανη, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εκαβ, εργαλεια, θεμα, ισραηλ, οικονομια, προγραμμα, ραδιοφωνο, τα νεα, υγεια, υψος, αγορα, αυξηση, αξιζει, αναπηρια, ατζεντα, άφιξη, γεγονος, γινει, γιατροι, δεδικασμένο, δυνατοτητα, δημοσιο, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκχωρηση, εργα, εξι, εποχη, ερντογαν, εφυγε, ζωη, ζωης, εικοσι, υπομονη, θεσσαλια, εικονα, καμερες, κυβερνηση, κινηση, λαθος, λειτουργια, λογο, μηνες, μηδεν, νερο, νοημα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, προσληψεις, πρωι, ρολο, συζητηση, στα ακρα, σχεδιο, τεκμηριο, τεμπη, ψηφιακη, δικαιωμα, ειπαμε, εξεταστικη, εμφαση, golden, θελω να, υγειας, ώμους, ξεκινησε, ζευγαρι
Αναζητήσεις
k-mitsotakis-erchetai-oikonomiki-enischysi-350-ekat-stous-pio-evalotous.htm
Τυχαία Θέματα