Η παρακάμερα του εκλογικού αγώνα – Οι τέσσερις εκπλήξεις και ο επόμενος γύρος

07:16 25/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρώτος γύρος των εθνικών εκλογών έκλεισε το βράδυ της 21ης Μαΐου με το αποτέλεσμα να εκπλήσσει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους υποστηρικτές της κυβέρνησης. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωτοφανής με την ψαλίδα να αγγίζει το 20,7% αποτελώντας τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο παρατάξεων από το 1974.

Οι ανατροπές όμως δεν σταματούν

εδώ καθώς υπήρχαν και άλλα νέα δεδομένα που συνόδευσαν την πρώτη αυτή Κυριακή των εκλογών. Πρωτίστως η Κρήτη που άλλαξε στρατόπεδο και έκανε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ να δύσει και τον πυρσό της ΝΔ να καίει πιο δυνατά. Δεύτερον, οι Έλληνες του εξωτερικού που ψήφισαν από τον τόπο κατοικίας τους για πρώτη φορά. Επίσης, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι ευχάριστες, ανάλαφρες στιγμές με το μοναδικό κόμμα που έλαβε μία μόνο ψήφο η οποία μάλιστα δεν ανήκει καν στον πρόεδρο του. Τέλος, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές.

Κάπως έτσι τελείωσε το πρώτο μέρος των εκλογών αφού λαός και παρατάξεις ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 25η Ιουνίου όταν και θα συμμετάσχουν στο δεύτερο ημίχρονο της εκλογικής μάχης. Οι κάλπες μας καλούν και πάλι να συμβάλλουμε στην έκβαση αυτής της αναμέτρησης όμως όχι σαν απλοί θεατές στις κερκίδες αλλά με τη δύναμη να κρίνουμε εμείς το αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά.

Η επόμενη μέρα των εκλογών

Μετά τα πρώτα exit polls και αφού οι κάλπες έκλεισαν τα ποσοστά που χώριζαν τα δύο πρώτα κόμματα ήταν τεράστια αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους υποστηρικτές κάθε πολιτικής παράταξης αφού προεκλογικά δεν υπήρχε σημάδι για μία τέτοια συντριπτική διαφορά. Ο εκλογικός χάρτης της χώρας έχει ένα μόνο χρώμα, το γαλάζιο.

Η Κρήτη βάφτηκε μπλε

Όλη η Ελλάδα ένα απέραντο γαλάζιο αφού με εξαίρεση τη Ροδόπη που κυριάρχησε ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα από άκρη σε άκρη στράφηκε προς την ΝΔ. Η επικράτηση στην Κρήτη αποτέλεσε ίσως μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Το νησί παραδοσιακά ήταν βαμμένο πράσινο αφού ανέκαθεν το ΠΑΣΟΚ επικρατούσε σχεδόν καθολικά και μετέπειτα τη σκυτάλη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ποτέ δεν είχε βαφτεί μπλε και μάλιστα με τόσο υψηλό ποσοστό. Στα Χανιά ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού η ΝΔ ξεπέρασε το 40% ενώ και οι υπόλοιποι νόμοι ακολούθησαν με ανάλογα ποσοστά, ρίχνοντας το κάστρο του ΠΑΣΟΚ μετά από πολλά χρόνια απόλυτης κυριαρχίας.

Οι Έλληνες του εξωτερικού ψήφισαν εξ αποστάσεως

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ψήφισαν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς να πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα αφού τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού ήταν ελάχιστα και σε μακρινές αποστάσεις αποτελώντας βραχνά για τους ανθρώπους που έπρεπε να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να ψηφίσουν. Ενώ ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός ήταν πως κόμματα όπως το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, το οποίο δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, πήραν υψηλά ποσοστά άνω του 10% από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ένα κόμμα πήρε μόνο μία ψήφο

Το υποψήφιο κόμμα του Δημοσθένη Βεργή “Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι” πήρε μόλις μία ψήφο. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μετέπειτα αυτή η ψήφος δεν ήταν ούτε δική του ούτε της συζύγου του και αναζητεί τον μοναδικό ψηφοφόρο του για να τον κεράσει όπως δηλώνει με σκοπό να τον ευχαριστήσει για τη στήριξη του. Το πρωτοφανές αυτό σκηνικό δίνει μια πιο ανάλαφρη νότα στην εκλογική διαδικασία κάνοντας τον κύριο Βεργή viral.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης το κόμμα “ΚΟΤΕΣ” με το αν μη τι άλλο ευφάνταστο όνομα που υπεραμύνεται τα δικαιώματα των καπνιστών και συγκέντρωσε 11.515 ψήφους. Μπορεί να μην μπήκε στη Βουλή σίγουρα όμως έκλεψε τις εντυπώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτιά στις φυλακές

Οι κρατούμενοι που ήθελαν να ψηφίσουν είχαν υποβάλει αιτήσεις με τις οποίες εξέφρασαν την επιθυμία τους να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία και αφού εξετάστηκαν έγιναν δεκτές.

Οι κρατούμενοι σε φυλακές της Βόρειας Ελλάδας προσήλθαν στις κάλπες και η πλειοψηφία συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία. Τα αποτελέσματα έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση προτίμησής τους. Αντίστοιχα και στις φυλακές Κορυδαλλού το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το 80%. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πρώτος αφού το ίδιο είχε συμβεί και το 2019.

Η Κρήτη που βάφτηκε μπλε, οι Έλληνες του εξωτερικού που ψήφισαν χωρίς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, η μοναδική ψήφος που πήρε το κόμμα του κυρίου Βεργή και η πρώτη θέση που κατέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές είναι εικόνες που συνθέτουν το σκηνικό της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Εικόνες που αποτελούν το μικρότερο ίσως κομμάτι του εκλογικού παζλ.

Οι εκλογές και συμμετοχή των πολιτών σε αυτές με την ψήφο τους που είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους αποτελεί σοβαρό ζήτημα και σε ένα πολιτικό σκηνικό που βράζει η συμμετοχή είναι πιο επιτακτική από ποτέ, αφού ο λαός έχει τη δύναμη στα χέρια του, κλισέ μεν αληθινό δε. Παρόλα αυτά ακόμα και στην εκλογική διαδικασία που κρίνει το μέλλον της χώρας υπάρχει και η άλλη πλευρά η πιο ανάλαφρη ή αυτή που φέρνει ανατροπές που εντυπωσιάζουν όπως η πράσινη Κρήτη που μεταμορφώθηκε σε μπλε κέντρο αλλά και βήματα, αργά βέβαια, προόδου που δίνουν τη δυνατότητα στον απόδημο ελληνισμό να έχει άποψη και συμβολή στα δρώμενα της Ελλάδας χωρίς να απαιτείται η παρουσία τους στα πάτρια εδάφη μόνο και μόνο για να ψηφίσουν.

Η πρώτη εκλογική μάχη αποτελεί πλέον παρελθόν και ξεκινάει η προετοιμασία για την δεύτερη. Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή και θα διαλυθεί τη Δευτέρα αφού ο δεύτερος κύκλος των εκλογών ορίστηκε για τις 25 Ιουνίου και απαιτούνται τουλάχιστον 22 μέρες για την προεκλογική περίοδο για αυτό και επισπεύδονται οι διαδικασίες.

Τα κόμματα καλούνται να κερδίσουν το νέο στοίχημα που βρίσκεται μπροστά τους. Η ΝΔ να κρατήσει τις έδρες της, ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως δυναμική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ να πάρει κι άλλες ψηφους και να πανηγυρίσει ξανά αλλά με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο μεταξύ τους ντέρμπι για την κεντροαριστερά. Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση να δυναμώσουν και να λάβουν μερικές ακόμα ψήφους και γιατί όχι να καταφέρουν και δύο ακόμα κόμματα να μπουν στη Βουλή αυτή τη φορά.

Keywords
Αναζητήσεις
i-parakamera-tou-eklogikou-agona--oi-tesseris-ekplixeis-kai-o-epomenos-gyros.htm
Τυχαία Θέματα