Η νέα ήττα των τραπεζιτών, η επιβράδυνση της απανθρακοποίησης και ο… φερετζές των διαδικτυακών ΜΜΕ

10:02 6/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η νέα ήττα των τραπεζιτών που προμηνύει νέο κύμα φυγής κορυφαίων στελεχών

Ένα από τα πλέον βασικά αιτήματα των τραπεζιτών κατά τις πρόσφατες συναντήσεις και συζητήσεις με σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη ήταν αυτό της δυνατότητας να τους δοθεί το «πράσινο» φως να προχωρήσουν στην επιλεκτική παροχή bonus σε κορυφαία στελέχη τους.

Πρόκειται για μια πρακτική την οποία δικαιολογούν τα εντυπωσιακά οικονομικά

αποτελέσματα που κατάφεραν να πετύχουν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, και τα οποία με τη σειρά τους απαίτησαν γνώση, ικανότητα, ρίσκο και φυσικά τον ανάλογο κόπο.

Παράλληλα, οι διοικήσεις των συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας έχουν θορυβηθεί εντόνως, τελευταία, από ένα «κύμα» φυγής που καταγράφεται μεταξύ κορυφαίων στελεχών τους, με κατεύθυνση προς επιχειρηματικούς ομίλους ή ακόμη και τραπεζικά ιδρύματα στο εξωτερικό. Οπότε, με την παροχή bonus, μέσω της διανομής μετοχών, θεωρούν πως δύναται να δελεάσουν από τη μια και να αποτρέψουν από την άλλη τους επόμενους… φευγάτους. Και πάλι, όμως, η απάντηση που έλαβαν από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη ήταν να μην προχωρήσουν σχετικά. Αιτία; Μα, προφανώς, ο φόβος μήπως τους… κρεμάσουν στα μανταλάκια με τις συνήθειες, ξεπερασμένες, όσο και έωλες κατηγορίες και χαρακτηρισμούς περί «Golden Boys», «Βολεμένους» κ.ο.κ. 

Εάν αναρωτιέστε για ποιο λόγο οι διοικήσεις των τραπεζών δεν προχωρούν υλοποιώντας την βούλησή τους, ωθούμενες και από το γεγονός πως οσονούπω η σχέση με το Κράτος θα αποτελεί παρελθόν, έπειτα από την απεμπλοκή και αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό τους κεφάλαιο, η απάντηση «κρύβεται» στην διάθεση των διοικήσεων να αποφύγουν να συναντήσουν ποικιλοτρόπως το Full Force του ελληνικού Δημοσίου. Γιατί η αλήθεια είναι πως όταν το Κράτος θέσει στο στόχαστρό του έναν τομέα, μια επιχείρηση ή μια επαγγελματική κατηγορία, οι κινήσεις του είναι άμεσες, δυναμικές, πιεστικές και ιδιαίτερα αποδοτικές. Εις βάρος, φυσικά, όσων ελέγχει… 

Οπότε, τα κορυφαία διοικητικά στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναγκάζονται να μετριάσουν τις αντιδράσεις τους, αναμένοντας την αναπόφευκτη νέα έξοδο ικανότατων στελεχών τους.

Επιβράδυνση του ρυθμού απανθρακοποίησης

Μπορεί τα στελέχη εταιρειών του κλάδου της ενέργειας να εμφανίζονται ιδιαίτερα φιλόδοξα ως προς την επίτευξη των στόχων τους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, εντούτοις όμως αναμένουν βραχυπρόθεσμα μια επιβράδυνση του ρυθμού απαλλαγής από τον άνθρακα ως συνέπεια των αναταραχών που αναδύονται στην αγορά της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, πολλοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα επέλθει μια ακόμα αλλαγή στην έμφαση που θα δοθεί στις διάφορες πηγές ενέργειας εξαιτίας της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων και του υψηλού κόστους τα επόμενα χρόνια. 

Αυτά καταδεικνύονται σε σχετική έρευνα της εταιρείας συμβούλων Bain & Company, η οποία θεωρεί πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εν γένει κλάδο της ενέργειας αναμένεται προσεχώς να βρεθούν αντιμέτωποι ενώπιον ενός ενδιαφέροντος τριπλού διλήμματος τεχνολογικής φύσεως που προϋποθέτει άμεσες, όσο και πειστικές απαντήσεις. Πρόκειται για την αξιοποίηση των Α.Π.Ε., της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), καθώς επίσης και η αποθήκευση ενέργειας, οι οποίες φαίνεται πως ζητούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις κατά την προσεχή εξαετία. Το πολύ, μάλιστα!

Την ίδια στιγμή, η διαμόρφωση των ανάλογων οργανωτικών δομών, σε συνάρτηση με την εξεύρεση ικανών στελεχών, βρίσκονται αρκούντως  ψηλά στο επίπεδο των προκλήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη επιχειρήσεων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Τα ταλαντούχα στελέχη στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και της πληροφορικής είναι περιζήτητα σε όλους τους κλάδους και τις γεωγραφικές περιοχές. 

Σύμφωνα με την μελέτη της Bain & Company, περίπου το 60% των στελεχών αναμένουν ότι έως το 2023, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, παρατηρούν όμως μια δυσκολία στο να βρεθούν ταλαντούχα στελέχη ώστε να αξιοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες. Ειδικότερα, μία στις τρεις εταιρείες αναφέρει ότι δυσκολεύεται να βρει τους μηχανικούς υπολογιστών που χρειάζεται και μία στις τέσσερις αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πρόσληψη εργαζομένων πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 2023 οι εταιρείες αναμένεται να επενδύσουν σχεδόν το ένα τέταρτο του διαθέσιμου κεφαλαίου τους σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς, πολλοί εκ των οποίων δίνουν έμφαση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν για την πρόσβαση σε κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε πολιτικές μείωσης των εκπομπών. Ειδικότερα, μόνο το 20% εξ αυτών εξέφρασε σημαντικές ανησυχίες για την πρόσβαση σε κεφάλαια. Ωστόσο, οι περισσότεροι ανησυχούν για τη διασφάλιση επαρκών αποδόσεων για τις επενδύσεις σχετικά με την απανθρακοποίηση, καθώς το 80% θεωρεί ότι η ικανότητα δημιουργίας ικανοποιητικών αποδόσεων αποτελεί βασικό τροχοπέδη για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Αυτό οφείλεται στην απροθυμία για επενδύσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας που θα καθιστούν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ συγκριτικά πιο συμφέρουσες. 

Για να το αντισταθμίσουν αυτό, οι εταιρείες προσβλέπουν στις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές που θα ευνοήσουν την επένδυση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η αποποίηση ευθύνης και η αίσθηση του φερετζέ…

Φαντάζομαι πως δεν σας έχει διαφύγει από το νου το γεγονός ότι πληθαίνουν οι στήλες σε σειρά από διαδικτυακά Μέσα, οι οποίες μπορεί να έχουν ως κύριο αντικείμενό τους την παρουσίαση σειράς ειδήσεων και πληροφοριών -με τον ανάλογο σχολιασμό- που αφορούν στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. 

Πολλές από αυτές είναι επιτυχημένες, προβάλλοντας πρωτόλειο περιεχόμενο, αποκαλύπτοντας Business news και κινήσεις, που μέχρι τότε δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Από την άλλη, βέβαια, δεν λείπουν και όσες φαίνεται πως λειτουργούν ως άλλοι broker συγκεκριμένων συμφερόντων και δη μετοχών. Το promotion πάει σύννεφο, σε σημείο που πολλοί να αναρωτιούνται πως γίνεται όσοι τις διαχειρίζονται να μην λαμβάνουν το ανάλογο… μπαχτσίσι για τις «υπηρεσίες» τους.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο τελείωμα των εν λόγω στηλών δεν λείπει η (τυπική, τουλάχιστον) αναγραφή της Αποποίησης Ευθύνης περί του περιεχομένου και της λογικής αναγραφής του. Ξέρετε, το περίφημο πως «…δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης».

Καθώς η… σύγκρουση δύο λογικών είναι κάτι παραπάνω από φανερή, στο μας ήρθαν οι στίχοι ενός ελληνικού άσματος των ’80s που έθεταν το ερώτημα: «Κιθαρίστας ή ντράμερ;» Έλα ντε…

Keywords
Αναζητήσεις
i-nea-itta-ton-trapeziton-i-epivradynsi-tis-apanthrakopoiisis-kai-o-feretzes-ton-diadiktyakon-mme.htm
Τυχαία Θέματα