Το «Μεγάλη Βρεταννία» συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής – Η ιστορία μέσα στην ιστορία

13:03 10/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το εμβληματικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, συμπλήρωσε 150 χρόνια λειτουργίας και γιόρτασε τα «γενέθλιά» του με μία μεγαλοπρεπή τελετή στο θέατρο Παλλάς με την προβολή του ντοκιμαντέρ «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία», σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Από την ίδρυσή του το 1874, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, μέλος σήμερα της Luxury Collection, αποτελεί τη ναυαρχίδα της ελληνικής φιλοξενίας, γράφοντας, παράλληλα

με την εξέλιξη της Αθήνας, τη δική του ιστορία διαχρονικής κομψότητας. Ως ένα από τα ελάχιστα ξενοδοχεία παγκοσμίως με 150 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, έχει κατακτήσει τον τίτλο του ορόσημου για την αθηναϊκή κοινωνία και η φήμη του ως αγαπημένου οικοδεσπότη για αρχηγούς κρατών, βασιλείς και σημαντικές προσωπικότητες, παραμένει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο.

Τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία και King George, των οποίων την λειτουργική διεύθυνση έχει η Marriott International Inc, είναι ιδιοκτησία της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ, συμφερόντων του ομίλου Λασκαρίδη.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία ξεχωριστή ευκαιρία για κάποιον που θέλει να ανατρέξει στην πλούσια κληρονομιά της Μεγάλης Βρεταννίας. Μέσα από τις εικόνες και την ιστορική τεκμηρίωση αναδείχθηκε η πορεία των 150 χρόνων λειτουργίας του θρυλικού ξενοδοχείου, εμβληματικού συμβόλου φιλοξενίας της Αθήνας. Η Μεγάλη Βρεταννία ανήκει σε εκείνη τη γενιά των μεγάλων μητροπολιτικών ξενοδοχείων, που δημιούργησαν ένα δίκτυο στην Ευρώπη στο διάστημα από το 1870 έως τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό που οι ιστορικοί ονομάζουν πρώτη παγκοσμιοποίηση. Αλλά αυτό που ήταν φυσικό για πόλεις σαν το Παρίσι ήταν φυσικό για την Αθήνα; Η Αθήνα τότε ήταν μία μικρή πόλη 40.000 κατοίκων, πρωτεύουσα μιας νεαρής χώρας με 1,5 εκατομμύριο πληθυσμό, αγροτική και φτωχή.

Το κλειδί της ιστορίας και του ρόλου που έπαιξε η Μεγάλη Βρεταννία είναι ακριβώς ότι στο επίκεντρό της δεν ήταν πάντα η πραγματικότητα της πόλης και της χώρας αλλά η φιλοδοξία της. Ήταν το ξενοδοχείο μιας πόλης που δεν ήταν αλλά ήθελε να γίνει μία δυτική μητρόπολη, μιας χώρας που σύμφωνα με τις διακηρύξεις των αγωνιστών του ’21 ήθελε να μοιάσει στις στις πιο πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης. Και αυτό ίσως ήταν το μυστικό που έδωσε στη Μεγάλη Βρεταννία τη θέση της στην ιστορία της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Από την ίδρυση του ξενοδοχείου έως και σήμερα στους χώρους του έχουν διαδραματιστεί τόσο ευχάριστες όσο και δραματικές στιγμές της ιστορίας.

Η υπουργός Πολιτισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε σχετικά: «Η ίδρυση του ξενοδοχείου πριν από 150 χρόνια σήμανε την έναρξη μιας πορείας, που έγινε συνώνυμη με την πολυτέλεια και την εκλεπτυσμένη φιλοξενία. Η διαρκής προσπάθεια για πρόοδο, η αδιαπραγμάτευτη δέσμευση για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου έχουν καταστήσει το ξενοδοχείο αυτό ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού της Αθήνας και του αστικού πολιτισμού.

Είναι ένα ξενοδοχείο θεσμός που εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα έχει συνδέσει το όνομά του με τα υψηλότερα ποιοτικά πρότυπα. Μία επιχείρηση που άντεξε στο χρόνο έχοντας διανύσει μια διαδρομή που δεν ήταν πάντα εύκολη. Μία πορεία στην οποία υπήρχαν στιγμές αισιοδοξίας και χαράς αλλά και δύσκολες εποχές για τον τουρισμό της Αθήνας.

Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό για τους ταξιδιώτες που επιζητούν την εξαιρετική ελληνική φιλοξενία. Πρόκειται για μία από τις πλέον διακεκριμένες ιστορίες επιτυχίας, μία ιστορία ανθεκτικότητας, μία ιστορία βιωσιμότητας, που στηρίζεται στην παράδοση αλλά και την ανανέωση, την επιμονή στη λεπτομέρεια και την υψηλή ποιότητα. Είναι παράδειγμα για κάθε επιχείρηση, σε οποιοδήποτε χώρο και ειδικά στο ξενοδοχειακό κλάδο».

«Συνάμα η Μεγάλη Βρεταννία συνεχίζει να αποτελεί μέρος της ιστορίας της Αθήνας, ένα τοπόσημο το οποίο έχει συμβάλει ιστορικά στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της. Συμπορεύεται με τη διαδρομή αυτής της πόλης, και το όνομά της έχει συνδεθεί με τα μεγάλα γεγονότα, τις ένδοξες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Αναμφίβολα η Μεγάλη Βρετανία έχει σφραγίσει προσωπικά βιώματα και σχέσεις ζωής. Αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνείδηση των Αθηναίων. Το φως της Μεγάλης Βρεταννίας είναι πάντα εδώ, ανατροφοδοτεί καθημερινά, σταθερά τη σύνδεσή μας με την πόλη. Είναι μία σταθερά ομορφιάς, μία αθηναϊκή ”κιβωτός” υψηλής αισθητικής», συμπλήρωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η πρόεδρος της ΛΑΜΨΑ ΑΕ,  Χλόη Λασκαρίδη, δήλωσε: «Εκ μέρους των ιδιοκτητών και της διοίκησης της ΛΑΜΨΑ θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο μοναδικό γεγονός του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση του ξενοδοχείου. Και λέω μοναδικό γεγονός, γιατί είμαστε από τα λίγα ξενοδοχεία στην Ευρώπη που γιορτάζουν τέτοια επέτειο. Είμαστε περήφανοι που έχουμε την τιμή η επέτειος αυτή να μας βρίσκει στην ιδιοκτησία και στη διοίκηση του ξενοδοχείου αλλά και της ΛΑΜΨΑ, η οποία είναι μία από τις παλιότερες ξενοδοχειακές εισηγμένες εταιρείες και περιλαμβάνει σήμερα εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία και το King George, το Athens Capital & Gallery, καθώς και δύο ξενοδοχεία στο Βελιγράδι. Η Μεγάλη Βρεταννία δεν είναι μόνο ένα ιστορικό ξενοδοχείο».

Ο Θόδωρος Παπαδουλάκης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, δήλωσε: «Όταν μου ανατέθηκε αυτό το πρότζεκτ και μπήκα μέσα στο ξενοδοχείο ένιωσα μεγάλο δέος. Δεν είχα ξανακάνει γύρισμα σε τόσο επιβλητικό σκηνικό ποτέ στη ζωή μου. Αναρωτήθηκα πως θα μπορούσαν να χωρέσουν σε 50 λεπτά όλα όσα έχει να πει αυτό το ξενοδοχείο».

Keywords
Αναζητήσεις
i-megali-vretannia-syblirose-150-chronia-zois--i-istoria-mesa-stin-istoria.htm
Τυχαία Θέματα