Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας!

13:51 18/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μπορεί η κατάσταση στο εξωτερικό να είναι εκρηκτική μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και πολλοί αναλυτές να είναι αυτοί που θεωρούν πως έρχεται μια νέα μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Μπορεί και η απάντηση να είναι ναι και είναι επίσης πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα ντόμινο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως αυτή την φορά η Ελλάδα δεν “στέκεται” στο διεθνές οικονομικό σύστημα όπως “στεκόταν” το 2008.

Η χώρα, η οικονομία, οι πολίτες, έχουμε

περάσει μια «βαριά» οικονομική κρίση, το αποτύπωμα της οποίας μας έχει μείνει ανεξίτηλο και σε πολλά επίπεδα μας έκανε πιο ώριμους και πιο σοφούς. Συνειδητοποιήσαμε με τον πλέον βίαιο τρόπο ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις φτάνουν σε πολύ λίγο διάστημα στο κατώφλι της χώρας μας και μας επηρεάζουν σε ένα βαθμό που ούτε φανταζόμασταν και μας αναγκάζουν να δρούμε, να σκεφτόμαστε κάθετα και οριζόντια και να προστατευόμαστε.

Μάθαμε να κοιτάμε περισσότερο τη μεγάλη διεθνή εικόνα, να λειτουργούμε περισσότερο προληπτικά και να θωρακιζόμαστε καλύτερα. Παράλληλα όμως και η οικονομία και οι πυλώνες αυτής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τις κατάλληλες «άμυνες».

Αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι το 2023 και τα πρώτα σύννεφα στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, βρίσκουν τη χώρα μας καλύτερα προετοιμασμένη, υποψιασμένη και περισσότερο έτοιμη απέναντι σε μια οικονομική «καταιγίδα».

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά σε καμιά περίπτωση ούτε να πανικοβαλλόμαστε.

Μάλιστα, «κόντρα» σε όλα αυτά θα μπορούσε κάποιος να αντιπαραβάλει -κάτι που ο γράφων – προσυπογράφει – πως η κρίση αυτή ίσως να είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, προκειμένου να προσελκύσει ακόμη περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Εκτός αν πάλι αποφασίσουμε πως η Ελλάδα και η οικονομία της δεν χρειάζονται τα κεφάλαια αυτά ή εάν ολιγωρήσουμε ξανά ή καθυστερήσουμε και δεν δημιουργήσουμε τις επενδυτικές συνθήκες,το δίχτυ ασφαλείας και τις κατάλληλες πολιτικές για να υποδεχθούμε αυτή την ευκαιρία.

Σήμερα υπάρχουν πολλά κεφάλαια προς επένδυση, στο παγκόσμιο σύστημα και τα χρήματα αυτά θέλουν να βρουν ένα ασφαλές «καταφύγιο». Η  Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει αυτό το «καταφύγιο» και μπορεί να το προσφέρει σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας!

Το θέμα είναι ποιες επιλογές θα κάνουμε και ως χώρα και ως πολίτες! Είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε αν οι προηγούμενες κρίσεις μας δίδαξαν και μας ωρίμασαν ή αν απλώς χαράχτηκαν ως μια κακή ανάμνηση, χωρίς να μας οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής.

Θα δείξει!

Keywords
Τυχαία Θέματα