Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «βλέπει Κατάρ» – Θα έπρεπε ένα κράτος να ελέγχει μια ομάδα ποδοσφαίρου;

19:53 21/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο λόγος για τις χώρες του Κόλπου που μετά από την Μάντσεστερ Σίτυ (ΗΑΕ) και την Νιουκάσλ (Σαουδική Αραβία), πλέον το Κατάρ ετοιμάζεται με υψηλότερη πρόταση να αγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αν η νέα αυξημένη πρόταση που Κατάρ στην οικογένεια Γκλέιζερ ευοδωθεί (που επίσης οι Βρετανοί δεν ήθελαν αμερικάνους ιδιοκτήτες στην Γιουνάιτεντ), τότε δύο από τα πιο επιδραστικά κλαμπ στην ιστορία της Ευρώπης (ΠΣΖ-Μάντσεστερ Γ.) θα βρίσκονται υπό την σκέπη της Κυβέρνησης του Κατάρ. Αλλά σε διαφορετικές εταιρείες!

Είναι αξιοπερίεργο πως η Ευρώπη θεώρησε το σκάνδαλο του Qatargate ως μια προσπάθεια επέμβασης του Κατάρ στα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά δεν θεωρεί την εξαγορά μιας ομάδας ποδοσφαίρου από ένα κράτος ώς sportswashing. To sportswashing είναι ουσιαστικά το ξέπλυμα της φήμης ενός προσώπου/οργανισμού/οντότητας ή στην περίπτωσή μας κράτους, μέσα από τον αθλητισμό. Ταυτόχρονα οι ομάδες λειτουργούν και ως ομάδες πίεσης στις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Το να ελέγχονται ομάδες ποδοσφαίρου από κράτη τον 21ο αιώνα είναι πασιφανές πως αποσκοπεί κάπου. Όχι, οι ζάμπλουτοι άραβες του κόλπου δεν βαρέθηκαν τα καθαρόαιμα αραβικά άλογα και το έριξαν στο ποδόσφαιρο. Αλλά όπως με κάθε τους επένδυση θέλουν ένα απτό κέρδος. Όχι υποχρεωτικά χρήματα από το ποδόσφαιρο. Όταν σχεδόν μισό δις φεύγει από τα κρατικά ταμεία του Κατάρ για τον Νεϋμάρ, καταλαβαίνει κανείς πως αυτά τα χρήματα δεν προορίζονται για το καλό των υπηκόων. Ούτε ως διαφήμιση. Καμία εκλεγμένη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δώσει μισό δις στον Ηρακλή για παράδειγμα. Αυτό μας κάνει αισθητό πως αυτά τα χρήματα από κάπου θα λείψουν. Και κάτι αγοράζεις. Το ίδιο ισχύει και για την σχέση της ελεγχόμενης από την Ρωσία Gazprom με την Σάλκε ή με την διάσωση του Ερυθρού Αστέρα που πωλήθηκε πακέτο με ένα καλό ποσοστό της δημόσιας εταιρείας πετρελαίου. Ουσιαστικά δεν πρέπει να είμαστε πάντα καχύποπτοι, όμως όταν τα παραδείγματα είναι μπροστά σου δεν μπορείς να τα αγνοήσεις.

Ο νόμος ενάντια στην πολυϊδιοκτησία είναι σε ισχύ στις περισσότερες χώρες του κόσμου και την UEFA, όμως αυτό δεν εμποδίζει την Red Bull να κατέχει ομάδες σε Γερμανία, Αυστρία, στις ΗΠΑ και την Βραζιλία. Ουσιαστικά το νομικό κώλυμα είναι να βρίσκονται στην ίδια χώρα. Στην περίπτωση της Αγγλίας οι αντιδράσεις προέρχονται και από τους ανταγωνιστές της: Ποιος θα μπορέσει να αντισταθεί στα πετροδόλαρα; Ποιος θα «χτυπήσει» παίχτη σε διαπραγματεύσεις από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αν αυτή ανήκει σε κράτος;

Αναμένουμε να δούμε πως θα κυλίσει η εβδομάδα αυτή και θα επανέλθουμε με περισσότερα νέα από την Αγγλία και την επίμαχη πώληση!

Keywords
Τυχαία Θέματα