Η μάχη της Αθήνας: Ο φορτσάτος Πιερρακάκης, η ωραία Όλγα, το αίνιγμα «Αβραμόπουλος» και η εκλογική πρόβλεψη Λιβάνιου

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά αγαπητοί αναγνώστες και ευτυχισμένο το νέο (δίσεκτο και εκλογικό) έτος. Μπορεί στην Αθήνα μας οι θερμοκρασίες να παραμένουν πολύ υψηλές για την εποχή και ο καιρός ευχάριστος, ωστόσο είναι το… γαλάζιο βουλευτικό θερμόμετρο που κοντεύει να σπάσει στη βαρυσήμαντη εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών. Παραδοσιακό «οχυρό» της Νέας Δημοκρατίας (στις προηγούμενες βουλευτικές

εκλογές το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε περισσότερους από 100.000 σταυρούς, είχε αποσπάσει «ισοπαλία» από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στη σαρωτική νίκη του Αλέξη τον Σεπτέμβριο του 2015), με 14 βουλευτές να εκλέγονται αντί για 18 που ήταν προ δεκαετίας και αρκετά «βαριά χαρτιά» στα ψηφοδέλτια όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον «Στρατηγό» της Νέας Δημοκρατίας στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, τον πολύπειρο Θεόδωρο Λιβάνιο, οι Γαλάζιοι μπορούν να θεωρούν βέβαιη την εκλογή πέντε βουλευτών τους στην πρώτη κάλπη και να ελπίζουν βάσιμα ότι θα τους αυξήσουν σε έξι ή επτά (όσους έβγαλαν το 2019, για να μειωθούν κατά έναν όταν ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αποφάσισε να επαναφέρει τον Εμφύλιο έξι και πλέον δεκαετίες μετά τη λήξη του) στη δεύτερη. Αισιόδοξη και «ζόρικη» πρόβλεψη για μια εκλογική περιφέρεια όπου και οι αντίπαλοι ρίχνουν στη μάχη ό,τι καλύτερο έχουν, από τον Νίκο Βούτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο έως τον Κώστα Σκανδαλίδη και την Λιάνα Κανέλλη, ωστόσο έχει την αξία της καθώς ο υφυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν πέφτει εύκολα έξω.

 Πάμε να δούμε λοιπόν ποιοι Γαλάζιοι υποψήφιοι μπορούν να θεωρούν δεδομένη – όσο γίνεται αυτό, καθότι την τελική απόφαση την παίρνει ο λαός και όχι οι στήλες των ιστοσελίδων- την εκλογή τους στην περιφέρεια της Α΄ Αθηνών: Αναμφίβολα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μπαίνει με παράσημο το τιτάνιο έργο του τα τελευταία χρόνια στην ψηφιοποίηση και την αναμόρφωση της καθυστερημένης γραφειοκρατικά χώρας μας, στην πρώτη του «βουλευτική μάχη» είναι το dark horse της Νέας Δημοκρατίας και το φαβορί για τη συγκέντρωση των περισσότερων σταυρών από κάθε άλλο υποψήφιο, καθώς σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δημοφιλίας υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών φιγουράρει σταθερά στην πρώτη θέση.

Ήσυχο το ωραίο κεφάλι της μπορεί να έχει και η… κυρίαρχος της Α΄ Αθηνών την τελευταία δεκαετία (από τον Μάιο του 2012 σταθερά πρώτη σε σταυρούς προτίμησης), η Όλγα Κεφαλογιάννη, παρότι εσχάτως δείχνει να διαχωρίζει τη θέση της από την επίσημη κομματική γραμμή σε σημαντικά ζητήματα όπως το απόρρητο και οι παρακολουθήσεις. Οι ψηφοφόροι σπάνια υπεισέρχονται σε τόσο «βαθιά» εσωκομματικά ζητήματα και όλες οι ενδείξεις προβλέπουν άνετη εκλογή της δημοφιλούς Όλγας, με ελπίδες ακόμα και για τη διατήρηση της «πρωτιάς» γοήτρου.

Δύναμη στην πρωτεύουσα θεωρείται και ο Βασίλης Κικίλιας, για τον οποίο εκτιμάται η επιτυχημένη διαχείριση του υπουργείου Υγείας στην τρομερά δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και η «εκτόξευση» του τουρισμού κατά τη διάρκεια του έτους 2022, με στοχευμένο πλάνο και μεγάλη έμφαση στην ικανοποίηση συμπατριωτών μας με χαμηλό εισόδημα, ώστε να απολαύσουν και αυτοί τις διακοπές τους. Από κοντά και ο «διάδοχός» του, ο νυν υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο μεγάλος άτυχος τόσο του 2012 όσο και του 2015 που εμφανίζεται αποφασισμένος να… πάρει το αίμα του πίσω και να πρωταγωνιστήσει πολιτικά στην Α΄ Αθηνών.

 Αναλυτές και ειδικοί επί των εκλογικών συμφωνούν μέχρι κεραίας στο ότι όλα τα δεδομένα αλλάζουν σε περίπτωση που επισημοποιηθεί τελικά η πολύ πιθανή υποψηφιότητα του βετεράνου της πολιτικής σκηνής Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Α΄ Αθηνών. Μπορεί ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας και τέως Επίτροπος να μην περνάει και τις καλύτερες ημέρες του στις Βρυξέλλες, ωστόσο στην πόλη που έχει αφήσει το έντονο αποτύπωμά του εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια παραμένει ισχυρός και η μη εκλογή του -εφόσον επαναλαμβάνουμε οριστικοποιηθεί η κάθοδός του στη «μάχη» της Αθήνας και δεν πολιτευτεί στην Αρκαδία- θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου βαθμού για φίλους και αντιπάλους.

Ένας ακόμη πρώην δήμαρχος Αθηνών και παλιά καραβάνα τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των βουλευτικών εδράνων, ο 77χρονος πλέον Νικήτας Κακλαμάνης, θα επιχειρήσει να διατηρήσει την έδρα του στην Α΄ σε πείσμα όσων των θεωρούν «ξεγραμμένο» προς χάριν πιο… φρέσκων προσώπων. Λιγότερες οι πιθανότητες επανεκλογής για τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο και την μαχητική Φωτεινή Πιπιλή, ειδικά από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε το καλοκαίρι να «ρίξει» σε αυτή την εκλογική περιφέρεια και την προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ (κόρη του υπουργού του, Χρήστου) δικηγόρο Άννα Ροκοφύλλου, η οποία είναι Αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας και έχει το κοινό της.

Στον Sniper αρέσουν τόσο τα νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή όσο και οι πιθανές ευχάριστες «εκπλήξεις» της κάλπης, αρκεί φυσικά οι εκλεγμένοι βουλευτές να τιμήσουν τον σημαντικό ρόλο τους και να μην τους ψάχνουμε μια μέρα σε βελγικές φυλακές. Για αυτό, αναφέρει ενδεικτικά ορισμένα νέα πρόσωπα τα οποία αναμένεται να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για την Α΄ Αθηνών και να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους δίπλα στον «φρέσκο» Κυριάκο Πιερρακάκη, την ωραία Όλγα Κεφαλογιάννη και τις… παλιοσειρές σαν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: πρόκειται για τον τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δημόπουλο, τον εκπρόσωπο του ΕΦΚΑ Όμηρο Τσάπαλο, την Πώλα Δαμιανού, την Εβίτα Βαρελά και τον αντιδήμαρχο Χρήστο Τεντόμα, ο καθένας με το δικό του καλό βιογραφικό και τον κομματικό «οπλισμό» του για την πολυαναμενόμενη εκλογική μάχη της Αθήνας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023…

Keywords
Τυχαία Θέματα