Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ψηφιακής Ευρώπης
Ημερίδα Προσέλκυσης Ισπανικών Επενδύσεων διοργανώθηκε, πριν από λίγες ημέρες, από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μαδρίτη, το Επιμελητήριο Μαδρίτης και την Enterprise Greece, στο Επιμελητήριο Μαδρίτης, στην οποία συμμετείχαν 80 ισπανικές εταιρείες από όλο το φάσμα της τεχνολογίας, της ψηφιακής οικονομίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και της Έρευνας και Ανάπτυξης.
Τις εργασίες άνοιξε η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του Επιμελητηρίου Μαδρίτης κα Esther
Η ημερίδα ανέδειξε την πρόοδο και την επενδυτική ωριμότητα της Ελλάδας στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, με την Enterprise Greece να παρουσιάζει το νέο επενδυτικό αφήγημα της χώρας, την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, τα διαθέσιμα επενδυτικά κίνητρα και το ενισχυμένο οικοσύστημα καινοτομίας. Ο Διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων για τον τομέα της Τεχνολογίας και Καινοτομίας, κ. Ηλίας Ηλιάδης, ανέδειξε τις πρόσφατες μεγάλες επενδύσεις διεθνών ομίλων, επιβεβαιώνοντας τη μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία υψηλής εξειδίκευσης και τεχνολογικού περιεχομένου.
Στη συνέχεια, η κα Στεφανία Μουρούζη, εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Σύμβουλος επί θεμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στο Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέδειξε τη συστηματική πρόοδο της χώρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, με αναφορές σε έργα όπως το G-Cloud, το Gov.gr Wallet, KYC και KYB, το myCoast και το mAI-Gov. Τόνισε ότι η πρόοδος αυτή είναι αποτέλεσμα ενός συνεκτικού και μακρόπνοου σχεδιασμού που ξεκίνησε το 2019 με τη δημιουργία της Ψηφιακής Βίβλου Μετασχηματισμού 2020–2025, η οποία έθεσε σαφή στρατηγική κατεύθυνση και ορόσημα για την πενταετία, επιτρέποντας την υλοποίηση μεγάλων έργων που σήμερα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ψηφιακού κράτους.
Η προσέγγισή της τόνισε το ρόλο των ψηφιακών υποδομών στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις και στη δημιουργία ενός προβλέψιμου, λειτουργικού και τεχνολογικά προηγμένου επενδυτικού περιβάλλοντος.
Η συμμετοχή της ισπανικής Islalink και η παρουσία της CEO, κα Esther Garcés, ανέδειξε με χειροπιαστό τρόπο το δυναμικό της Ελλάδας στις ψηφιακές υποδομές. Η υλοποίηση του υποθαλάσσιου καλωδίου Ελλάδας–Ιταλίας, η αποτελεσματικότητα των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών και η ποιότητα των τοπικών συνεργατών επιβεβαίωσαν ότι η χώρα πλέον προσφέρει ένα ώριμο, προβλέψιμο και λειτουργικό επενδυτικό περιβάλλον. Το γεγονός ότι ένα τόσο σύνθετο έργο προχώρησε ταχύτερα των αρχικών προβλέψεων υπογραμμίζει την επενδυτική ετοιμότητα της Ελλάδας και τη δυνατότητά της να υποστηρίξει μεγάλης κλίμακας, στρατηγικές επενδύσεις.
Στην ίδια λογική, αλλά σε ένα διαφορετικό πεδίο υψηλής τεχνολογίας, ο κ. Μιχάλης Κασιμιώτης, Γενικός Διευθυντής για Ελλάδα και Κύπρο της Hewlett Packard Enterprise παρουσίασε το έργο Pharos AI Factory και τον υπερυπολογιστή DAEDALUS που αποτελούν την εθνική πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης της Ελλάδας, προσφέροντας υπολογιστική ισχύ, υποδομές και εργαλεία αιχμής για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών. Με τη λειτουργία του η χώρα ενισχύει την ψηφιακή της αυτονομία, προσελκύει επενδύσεις και επιταχύνει την έρευνα, την επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. O Pharos, ένα από τα πρώτα AI Factories της Ευρώπης τοποθετεί την Ελλάδα δυναμικά στο διεθνή χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης και του high-performance computing και όπως η Islalink απέδειξε την ικανότητα της χώρας να υλοποιεί κρίσιμες υποδομές, η HPΕ ανέδειξε τη δυνατότητα της Ελλάδας να φιλοξενεί έργα αιχμής, να προσελκύει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και να δημιουργεί τεχνολογικό κεφάλαιο με πολλαπλασιαστική οικονομική αξία. Η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον όχι μόνο ως τόπος υλοποίησης, αλλά και ως στρατηγικός κόμβος για την ανάπτυξη διεθνών high-tech projects και με σημαντική συμβολή στην προσπάθεια της Ευρώπης να γίνει η πρωτοπόρος ήπειρος στο χώρο του ΑΙ (ΑΙ continent)
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε επίσης σύντομη, αλλά ουσιαστική παρουσίαση του υπό δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη ThessINTEC. Το ThessINTEC φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και να υποστηρίξει start-ups, ερευνητικά έργα και διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, προβάλλοντας τη χώρα ως κόμβο που συνδυάζει υποδομές αιχμής με υποστήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναντήσεις δικτύωσης που δημιούργησαν πολλαπλά ανοίγματα συνεργασίας, ενώ την επόμενη ημέρα ακολούθησαν υψηλού επιπέδου επαφές με τους ισπανικούς τεχνολογικούς συνδέσμους AMETIC και DigitalES. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε δυνατότητες διμερών συνεργειών, μεταφορά τεχνογνωσίας, προώθηση συμπράξεων σε ψηφιακά έργα και διερεύνηση κοινών πρωτοβουλιών στον τεχνολογικό τομέα, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου σε αγορές της ΝΑ Ευρώπης και ως τεχνολογικός κόμβος της Μεσογείου.
Με αφορμή την επιτυχή διοργάνωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση οικονομικής διαφοροποίησης. Η στροφή προς την τεχνολογία, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό θέτει τα θεμέλια για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών υποδομών και οικοσυστημάτων τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί προοπτικές για αύξηση της παραγωγικότητας, ενίσχυση του ΑΕΠ και δημιουργία καλύτερα αμειβόμενων, εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον τα ανθρώπινα και τεχνικά κεφάλαια, καθώς και το σταθερό θεσμικό περιβάλλον, για να προσελκύσει και να στηρίξει επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας σε βάθος χρόνου, ανοίγοντας το δρόμο για βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη.»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΚΤ: Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες
- Δωροεπιταγή 200€ από τη Vodafone για νέους συνδρομητές κινητής και σταθερής
- Η Επιτροπή προτείνει να ενισχυθούν οι επικουρικές συντάξεις ώστε να εξασφαλιστεί επαρκές συνταξιοδοτικό εισόδημα
- Reuters: Τελεσίγραφο και διπλή απειλή από ΗΠΑ στο Κίεβο για να πει «ναι» στο σχέδιο ειρήνης
- Κόκκαλης: «Κόλαφος» για την κυβέρνηση η επίσημη απάντηση της Κομισιόν για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού στη φέτα
- ΤτΕ: Μείωση 3,6% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το Σεπτέμβριο - Πλεόνασμα 17,48 δισ. ευρώ στο 9μηνο
- Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων στις 26 Νοεμβρίου
- Κρεμλίνο: 5.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εγκλωβιστεί στο Χάρκοβο
- 24th NAVIGATOR 2025: Green, digital and human-centric shipping
- Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων στις 26 Νοεμβρίου
- Η Μόνικα Μπελούτσι επιστρέφει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο
- Ασκήσεις ισορροπίας της κυβέρνησης στην κόντρα ΗΠΑ-Κίνας
- ΕΤΑΔ: Μη δεσμευτικές προτάσεις για Ξενία Ηγουμενίτσας
- Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ψηφιακής Ευρώπης
- ΤτΕ: Πάνω από 20 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό
- Υπ. Υγείας: Έγκριση προκήρυξης για 276 θέσεις ιατρών
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ψηφιακής Ευρώπης
- ΕΤΑΔ: Μη δεσμευτικές προτάσεις για Ξενία Ηγουμενίτσας
- ΤτΕ: Πάνω από 20 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό
- Ασκήσεις ισορροπίας της κυβέρνησης στην κόντρα ΗΠΑ-Κίνας
- Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων στις 26 Νοεμβρίου
- Υπ. Υγείας: Έγκριση προκήρυξης για 276 θέσεις ιατρών
- Η Μόνικα Μπελούτσι επιστρέφει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο
- Μέσω mobile app θα βλέπουμε τα δεδομένα μας στον Τειρεσία
- Κατά 14,8% αυξήθηκαν οι συμβολαιογραφικές πράξεις το 2024
- Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί, 100 τραυματίες από τον σεισμό 5,5 βαθμών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Ασφυκτική πίεση σε Ζελένσκι και Ουκρανία για αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ
- «Το ημερολόγιο ενός φυλακισμένου»: Στην κυκλοφορία τον επόμενο μήνα το βιβλίο του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί
- Στις 23 Νοεμβρίου η 28η ετήσια Συγκέντρωση - Ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας
- Βελόπουλος υπέρ... Ζαχάροβα: "Μόνο μια επικίνδυνη κυβέρνηση θα έβαζε απέναντί της μια υπερδύναμη όπως η Ρωσία"
- "Το ημερολόγιο ενός φυλακισμένου": Ο Νικολά Σαρκοζί έγραψε βιβλίο για τις 20 ημέρες στη φυλακή
- Κόκκαλης: «Κόλαφος» για την κυβέρνηση η επίσημη απάντηση της Κομισιόν για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού στη φέτα
- Ολγα Κεφαλογιάννη: Σε δυναμική εξέλιξη ο ελληνικός τουρισμός
- Ηράκλειο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος για τη βόμβα στα Βορίζια
- Συγκροτήθηκε σε Σώμα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών



