Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το ΤAA
Στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), βρίσκεται η Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC).
Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ορέστης Καβαλάκης τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ότι: «Οι εκταμιεύσεις, στις αρχές Μαΐου,
Είπε ότι: «έχουν επιτευχθεί 113 ορόσημα και στόχοι, πάνω από 100 έργα έχουν εγκριθεί, με συνολική αξία 21,1 δισ. ευρώ, οι πληρωμές έφτασαν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ».
«Ο στόχος για το 2024 έχει επιτευχθεί, ενώ για το 2025 είναι η εκταμίευση 4,9 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Καβαλάκης συμπληρώνοντας πως ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος, όμως αναμένεται επιτάχυνση εξόδων, με 35 συμβάσεις δανεισμού για έργα ύψους 35 δισ. ευρώ, ενώ ήδη 15,6 δισ. ευρώ βρήκαν θέση στην πραγματική οικονομία. Για την Ελλάδα, οι αξιοποιημένοι πόροι του Ταμείου αντιστοιχούν περίπου στο 4,5% του ΑΕΠ.
Με την ευκαιρία έκανε γνωστό ότι «μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται νέο σχέδιο, και ετοιμάζονται το 6ο και 7ο αίτημα εκταμίευσης μέχρι το τέλος του έτους και πρόσθεσε: «Έχουμε 15 μήνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Παράλληλα, εξήγησε πως πάνω από το 50% των δανειακών συμβάσεων, ως αιτήσεις, όχι ως ποσό, αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναφερόμενος σε έργα ενταγμένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μίλησε για την Αμφιλοχία με έργα 250 εκατ. ευρώ, το έργο «Πάτρα έξυπνη πόλη», το πρόγραμμα προστασίας δασών, έργα στην Ολυμπία και τη Ναύπακτο, όπως και ότι 21 αγροτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας έχουν λάβει 25 εκατ. ευρώ για 10 επενδυτικά σχέδια.
Ο Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για τις Οικονομίες εννέα Κρατών Μελών, Luc Tholoniat, εκτίμησε, ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν μία «μοναδική πρωτοβουλία μετά από τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση λόγω της Covid 19», ενώ συμπλήρωσε, ότι «δεν είναι ένα στατικό εργαλείο, αλλά εργαλείο μεταρρύθμισης, το οποίο αντιμετώπισε από την ίδρυσή του, επιπλέον τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Και ο κ.Tholoniat επισήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις» και πρόσθεσε πως έχουν υποβληθεί 46 αιτήσεις πληρωμών, ενώ το 2024 έγιναν διπλάσιες πληρωμές από το 2023. Αναφερόμενος στις μελλοντικές προκλήσεις μίλησε για την ανάγκη να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κωλύματα, να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, αλλά και να ενταθεί ο συντονισμός μεταξύ των χωρών-μελών για έργα, που έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας, επεσήμανε την ανάγκη «να προετοιμαστούμε να λειτουργήσουμε και χωρίς τους πόρους ενός νέου Ταμείου» και να συνεχιστούν οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Εκτίμησε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν ώθησε την Ελλάδα και την Ε.Ε. σε μία πιο δυναμική πορεία, αλλά ήταν περισσότερο «εργαλείο ανθεκτικότητας».
«Η αύξηση των συνολικών επενδύσεων δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Η χώρα να σκεφτεί από τώρα τί θα γίνει χωρίς νέο κύμα πόρων και μόνοι μας να προσελκύσουμε επενδύσεις», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Βέττας, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει άλλο Ταμείο, καθώς η Άμυνα θα απορροφήσει επιπλέον 1-2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ».
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο «Οικονομική Πολιτική και Ανταγωνιστικότητα» στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γιώργος Γαλανός, σημείωσε πως «αναδείχθηκαν δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» και πως «τα δάνεια του Ταμείου κατευθύνονται σε μεγάλες εταιρίες, που διαθέτουν ισχυρά οικονομικά και νομικά τμήματα», όμως οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που είναι η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας δεν διαθέτουν πληροφορίες και καθοδήγηση για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Τόνισε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστούν χρονοβόρες διαδικασίες με αρχαιολογικές υπηρεσίες ή τη δικαιοσύνη, που καθυστερούν σημαντικά έργα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νέο υψηλό 15ετίας για το Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο με επικεφαλής τον τραπεζικό κλάδο. Σημαντική αύξηση των συναλλαγών
- Η πρώτη «ρήξη» του πάπα Λέοντα με τον Φραγκίσκο είναι γεγονός
- Κάλλας: Ο Πούτιν "δεν θα τολμήσει" να συναντήσει τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη
- ΕΛΤΕ - Συνεδρίασαν στην Νέα Υόρκη το IAASB και το IESBA με την ομάδα εργασίας Stakeholder Advisory Council
- ΗΠΑ: Στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Χαμηλότερος των προβλέψεων
- Αυτό είναι το νέο προεδρικό αυτοκίνητο του Εμανουέλ Μακρόν
- «Δεν χρειάζεστε 10.000 ώρες για να πετύχετε» – Τι συμβουλεύει ο Γουόρεν Μπάφετ
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Γουίτκοφ και Κέλογκ θα μεταβούν στην Τουρκία για τις συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου
- Ξεπέρασαν τις 200 οι συμμετοχές για το «Πράσινο Μπαλκόνι» του δήμου Θεσσαλονίκης
- Ζ. Κωνσταντοπούλου για το πόρισμα του ΕΜΠ: Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Καρώνης – «Τα πορίσματα σε αντίθεση με τα πειράματα που ο ίδιος έχει διεξαγάγει»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το ΤAA
- Wood’s Greek Retreat 2025: Ρεκόρ συμμετοχών από ελληνικές εταιρείες
- Η Rakuten Viber Λανσάρει το Viber Ads Manager στην Ελλάδα
- Εξοικονόμηση έως και 1.500 ευρώ τον χρόνο με τα προνόμια της Lidl plus
- Huawei European Roadshow 2025: Επιτυχημένη στάση στην Αθήνα
- Ανοίγουν στις 20 Μαΐου οι εγγραφές για τα summer camps του δήμου Αθηναίων
- ΗΠΑ: Στο 2,3% υποχώρησε οριακά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
- Εκτεταμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Νομική Αθηνών – Επτά προσαγωγές και μία σύλληψη
- Μητσοτάκης σε Μερτς: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις»
- Για δύο χρόνια η έκπτωση φόρου των 16.000 ευρώ για τις ανακαινίσεις
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το ΤAA
- ΗΠΑ: Στο 2,3% υποχώρησε οριακά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
- Εξοικονόμηση έως και 1.500 ευρώ τον χρόνο με τα προνόμια της Lidl plus
- Η Rakuten Viber Λανσάρει το Viber Ads Manager στην Ελλάδα
- Huawei European Roadshow 2025: Επιτυχημένη στάση στην Αθήνα
- Hisense: Στρατηγική συνεργασία με το FIFA Club World Cup 2025
- Ανοίγουν στις 20 Μαΐου οι εγγραφές για τα summer camps του δήμου Αθηναίων
- Wood’s Greek Retreat 2025: Ρεκόρ συμμετοχών από ελληνικές εταιρείες
- Εκτεταμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Νομική Αθηνών – Επτά προσαγωγές και μία σύλληψη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εδραιώνεται σε θετικά επίπεδα ο δείκτης αγροτικών μηχανημάτων της CEMA, μικρός ο αντίκτυπος δασμών στους κατασκευαστές
- Δ. Χούπης: Απονομή βραβείου «Distinguished Ancien» στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
- Το Πακιστάν «δεσμεύεται» για τήρηση της εκεχειρίας με την Ινδία, αλλά «θα απαντήσει» στην επιθετικότητα
- Ηνωμένο Βασίλειο: Επιβράδυνση στην αγορά εργασίας
- Η Mediacube αναγνωρίζεται ως Meta Marketing Science Certified Company
- ΗΠΑ: Στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Χαμηλότερος των προβλέψεων
- Στις Βρυξέλλες τα τρακτέρ αγροτών στις 20 Μαΐου κατά του ενιαίου ταμείου ΚΑΠ
- Ο Όμιλος AKTOR εξαγοράζει μονάδες ΑΠΕ 20MW
- Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός θα εισέλθει στην Λωρίδα της Γάζας με όλη του την ισχύ
- Ζ. Κωνσταντοπούλου για το πόρισμα του ΕΜΠ: Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Καρώνης – «Τα πορίσματα σε αντίθεση με τα πειράματα που ο ίδιος έχει διεξαγάγει»