Η ΔΕΗ ενδυναμώνεται (μέσω ΑΠΕ), η ΓΕΚ Τέρνα προστατεύεται, ο ΤΙΤΑΝ πειραματίζεται (με το υδρογόνο) και η Logicom Public Limited προειδοποιεί (για καλό)!

08:49 6/10/2022 - Πηγή: Emea.gr

Λίγες μόλις εβδομάδες απέμειναν από τη στιγμή κατά την οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρόκειται να θέσει σε λειτουργία μια σειρά από σημαντικά έργα, τα οποία εκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα και αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά σε πολλαπλούς τομείς.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται η κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 39MW και 11ΜW αντίστοιχα, με ιχνηλάτες μονού άξονα για τη στήριξη των φωτοβολαταϊκών πλαισίων διπλής όψης και ενός Υ/Σ 33/150kV, συνολικού προϋπολογισμού 23,9 εκατομμυρίων ευρώ, στη θέση «Μεγάλες

Λάκκες» του Νομού Αρκαδίας. Σημειώνεται πως οι προαναφερθέντες σταθμοί ανήκουν στις 100% θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «Αρκαδικός Ήλιος Ένα Μονοπρόσωπη ΑΕ» και «Αρκαδικός Ήλιος Δύο Μονοπρόσωπη ΑΕ», με την μεν πρώτη να συμμετάσχει στην αγορά με τον αντίστοιχο Φ/Β Σταθμό ισχύος 39MW, στο πλαίσιο του Target Model, μέσω της σύναψης διμερούς σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (bilateral PPA), ενώ η έτερη («Αρκαδικός Ήλιος Δύο Μονοπρόσωπη ΑΕ») έχει εξασφαλίσει τιμή αναφοράς για τον αντίστοιχο Φωτοβολταϊκό Σταθμό ισχύος 11MW, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής της στη Διαγωνιστική Διαδικασία της ΡΑΕ τον Ιούλιο του 2020.

Στο μεταξύ, η εταιρεία «Ηλιακό Βέλος Ένα Μονοπρόσωπη ΑΕ», 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, βρίσκεται ελάχιστα προ της ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 200MW, με ιχνηλάτες μονού άξονα για τη στήριξη των Φ/Β Πλαισίων διπλής όψης, αλλά και στις αντίστοιχες για την επέκταση των 33kV/150kV Υποσταθμών «Χαραυγή» και «Άγιος Χριστόφορος» με υλοποίηση τριών νέων πυλών Μ/Σ 33kV, συνολικού προϋπολογισμού 83,8 εκατομμυρίων ευρώ, στη θέση «Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας» του Νομού Κοζάνης. Οι εν λόγω εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2021 με ανάδοχο την εταιρεία
ΜΕΤΚΑ-EGN LTD.

Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και των εν γένει κυβερνοεπιθέσεων βρίσκεται ψηλά στην καθημερινότητα των «πονοκεφάλων» και αγωνιών πάσης φύσεως επιχειρήσεων και οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, που συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, καθώς κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, της παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ΑΠΕ, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, δραστηριοποιούμενος σε περισσότερες από 16 χώρες, προχώρησε σε μια στρατηγική κίνηση μεγαλύτερης -κατά το δυνατόν- διασφάλισης του IP (Intellectual Property) του.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός ισχυρού πλαισίου κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να προστατεύσει τις πολλαπλές τοποθεσίες υποδομής της, η ΓΕΚ Τέρνα επέλεξε την Dell Technologies και τις λύσεις που βασίζονται στο Dell PowerProtect και το Cyber Recovery. Στόχος τους να διατηρούν τις απομακρυσμένες τοποθεσίες σε κορυφαία απόδοση, διατηρώντας τα κρίσιμα επιχειρησιακά δεδομένα σε ένα ασφαλές και ξεχωριστό θησαυροφυλάκιο στον κυβερνοχώρο, μακριά από πιθανούς εισβολείς. Με προληπτικό έλεγχο ασφαλείας 24 ώρες το 24ωρο και ανίχνευση απειλών σε πραγματικό χρόνο, συστήματα υποδομής ζωτικής σημασίας, όπως μονάδες θερμικής και αιολικής ενέργειας, είναι σε θέση να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και μετά από μια πιθανή προσπάθεια υπονόμευσης
των λειτουργιών τους. Μάλιστα, σε περίπτωση εισβολής, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει και να διαγνώσει γρήγορα την απειλή, να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις και να επιταχύνει τη συνέχιση της χρήσης του CyberSense για να μειώσει σημαντικά τους χρόνους δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης δεδομένων.

Υπογραμμίζεται πως το έργο έφερε σε πέρας ο Titanium Partner της Dell, INFINITUM.

Μπορεί η προσοχή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να στράφηκε αποκλειστικά -και δικαίως- στην εντυπωσιακή κίνηση της Google για την χώρα μας, ωστόσο η διοίκηση της τελευταίας δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει εδώ. Μάλιστα, σε συνεργασία με την Deloitte, σχεδιάζεται η επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στην Ελλάδα. Ζητούμενο; Διττό! Η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Αριστείας Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) αναφορικά με την Βιωσιμότητα (Sustainability), τόσο στη
Θεσσαλονίκη, όσο και στην Πάτρα. Οι δύο πόλεις, μόνο τυχαία δεν επελέγησαν, καθώς η μεν πρώτη τείνει να μετεξελιχθεί σε ΙΤ Hub για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η πρωτεύουσα της Αχαΐας διαθέτει κορυφαίες Πανεπιστημιακές σχολές που σχετίζονται με την τεχνολογική επιστήμη και τις ποικίλες εκφάνσεις της. Απώτερος σκοπός της Deloitte είναι να ωθήσει ακόμη πιο δυναμικά τις κοινότητες και τους πελάτες της προκειμένου να κάνουν πράξη τον βιώσιμο μετασχηματισμό τους, δια μέσω των αντίστοιχης λογικής υπηρεσιών που η κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία ήδη διαθέτει στην αγορά, σε συνάρτηση με τις edge τεχνολογίες cloud της Google.

Την πεποίθησή του πως ο πληθωρισμός νομοτελειακά θα μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα που κινείται διεθνώς σήμερα, ωστόσο και πάλι θα κυμαίνεται σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα των όσων είχαμε συνηθίσει κατά το κοντινό παρελθόν, εκφράζει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο Νίκος Σταθόπουλος, Partner, Πρόεδρος Ευρώπης και Μέλος του Management Committee της BC Partners. Γεγονός, το οποίο θα επιδράσει από τα επιχειρηματικά σχέδια μέχρι τις επενδύσεις και την επίτευξη των πάσης φύσεως deals, που θα πρέπει να κάνουν την «άσκηση» της αναπροσαρμογής των μεγεθών και της εν γένει λογικής τους, λαμβάνοντας υπόψη τον εν λόγω αστάθμητο -εν πολλοίς- παράγοντα. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή που συνεπάγεται με υψηλότερο κόστος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει άλλους δείκτες, μεταξύ των οποίων και την κερδοφορία και τα πάσης φύσεως περιθώρια.

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος («ΣΕΚΕΕ» ή «IPCEI») για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, την πρώτη βιομηχανική αξιοποίηση και την κατασκευή σημαντικών υποδομών στην αξιακή αλυσίδα υδρογόνου, συμμετέχει η εταιρεία ΤΙΤΑΝ.

Το έργο, που ονομάζεται “IPCEI Hy2Use”, καταρτίστηκε και κοινοποιήθηκε από κοινού από δεκατρία κράτη μέλη και δη τις Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Φινλανδία.

Τα κράτη μέλη θα παράσχουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους έως και 5,2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 7 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του ΣΕΚΕΕ, 29 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, στις οποίες περιλαμβάνονται μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, θα συμμετάσχουν σε συνολικά 35 έργα.

Το IPCEI Hy2Use θα καλύπτει ένα ευρύ μέρος της αξιακής αλυσίδας υδρογόνου, με τη στήριξη της κατασκευής υποδομών που σχετίζονται με το υδρογόνο, ιδίως ηλεκτρολυτικές κυψέλες μεγάλης κλίμακας και υποδομές μεταφοράς, για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, καθώς επίσης και την ανάπτυξη καινοτόμων και πιο βιώσιμων τεχνολογιών για την ενσωμάτωση του υδρογόνου στις βιομηχανικές διαδικασίες σε πολλούς τομείς, ιδίως εκείνους στους οποίους η απανθρακοποίηση είναι πιο δύσκολη, όπως λ.χ. ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί.

Το ΣΕΚΕΕ αναμένεται να ενισχύσει τον εφοδιασμό με ανανεώσιμο υδρογόνο και υδρογόνο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την εξάρτηση από τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Αρκετά έργα αναμένεται να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, καθώς διάφορες ηλεκτρολυτικές κυψέλες μεγάλης κλίμακας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2024-2026 και πολλές από τις καινοτόμες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν έως το 2026-2027. Η ολοκλήρωση του συνολικού έργου είναι προγραμματισμένη για το 2036, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ανάλογα με το έργο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση-προειδοποίηση αναφορικά με την κερδοφορία της κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 εξέδωσε προς γνώση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, το οποίο και εδρεύει στη Λευκωσία, η Logicom Public Limited. Όπως τονίζεται σε αυτήν, ο Κύκλος Εργασιών και το Λειτουργικό Κέρδος από τις συνήθεις/υφιστάμενες εργασίες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, κυρίως λόγω της διεύρυνσης της γκάμας των διαθέσιμων προϊόντων στον τομέα της διανομής. Μάλιστα, στην προαναφερθείσα ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η Κερδοφορία μη συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της συνδεδεμένης εταιρείας Demetra Holdings Plc (“Δήμητρα”) αναμένεται σημαντικά βελτιωμένη, κυρίως λόγω της αύξησης του Κύκλου Εργασιών, ενώ δεν μπορεί να δοθεί ασφαλής εκτίμηση για την τελική Κερδοφορία μετά τη Φορολογία, ως αποτέλεσμα της μη διαθεσιμότητας της απαιτούμενης πληροφόρησης σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα της εταιρείας “Δήμητρα”, συνεπεία της μη διαθεσιμότητας της απαιτούμενης πληροφόρησης των αντίστοιχων αναμενόμενων αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας για συμπερίληψη τους στα αποτελέσματα της εταιρείας “Δήμητρα”.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Logicom Public Limited αποτελεί -μεταξύ άλλων και- μητρική εταιρεία -σε ποσοστό 100%- της Enet Solutions Logicom S.A., η οποία δραστηριοποιείται στον ευρύτερο τομέα της διανομής προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής στην χώρα μας. Η Enet Solutions την τελευταία διετία εμφανίζει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη των πωλήσεων, καθώς από 100.325.030 ευρώ το 2020, διαμορφώθηκαν σε 131.103.726 ευρώ το 2021, δυναμική η οποία φέτος δείχνει να… ξεφουσκώνει και να κινείται σε περισσότερο “εξορθολογισμένα” επίπεδα, εάν ληφθεί υπόψη πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, πέτυχε πωλήσεις της τάξεως των 59.129.743 ευρώ, έναντι 65.089.855 ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Μεγέθη, βεβαίως, που κινούνται σε σαφώς καλύτερα επίπεδα εν συγκρίσει με τα 44.550.047 ευρώ που σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, χρονικό διάστημα κατά το οποίο είχε μόλις ενσκήψει ο κορωνοϊός και η αγορά κινούταν στους πανδημικούς, όσο και ασαφείς -τότε- ρυθμούς.

Η Αθήνα υπέγραψε πρόσφατα τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό, με στόχο να υποστηρίξει ενεργά τις παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση στο μισό των εκπομπών CO2 έως το 2030. H Διακήρυξη υπογράφηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον του Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε προ μερικών ημερών στην ελληνική πρωτεύουσα. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 500 οργανισμοί έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη της Γλασκώβης, αποσκοπώντας να υποστηρίξουν την παγκόσμια δέσμευση για εκπομπές NetZero πριν από το 2050. Κατά τη διάρκεια του Future of Tourism Summit, η Αθήνα παρουσίασε επίσης τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Keywords
δεη, απε, γεκ, τιταν, public, τιταν, public, γεκ τερνα, γεκ, τερνα, εν λόγω, target, ραε, εταιρεία, θυγατρική, κοζανη, property, dell, cyber, google, ελλαδα, βιωσιμότητα, πατρα, hub, edge, cloud, deals, επηρεάζει, σεκεε, γαλλια, σλοβακία, κυπρος, plc, τραπεζες, enet, αθηνα, δραση, future, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , θεσσαλονικη, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, τραπεζα κυπρου, φορολογια 2013, ιχνηλατες, αποτελεσματα, σλοβακία, χωρες, βελγιο, γνωση, δανια, ισπανια, ιταλια, κυπρου, πλαισιο, ραε, σουηδια, σχολες, υδρογονο, φυσικο αεριο, dell, edge, enet, αγορα, αυξηση, αυστρια, απε, εβδομαδες, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γυαλι, διαστημα, διοικηση, δειχνει, δοθει, ευρω, εκτιμηση, ενεργα, εν λόγω, εργα, επενδυσεις, επηρεάζει, εταιρεία, ηλιος, θυγατρική, κινηση, κυκλος, κυψελες, λευκωσια, λειτουργια, μακρια, μειωση, ομιλος, πληθωρισμος, πολωνια, πορτογαλια, πωλησεις, σεκεε, σειρα, σχεδια, τιμη, τσιμεντο, υλοποιηση, φυσικο, φινλανδια, φορολογια, ωρες, αλυσιδα, cloud, cyber, deals, εξαρτηση, εκπομπες, future, hub, χωρα, ιδιαιτερα, πηγες, plc, target, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα