Η «απόδραση» από το Σουδάν, η αποφασιστικότητα Μητσοτάκη και η επιτυχία της κυβέρνησης

06:45 29/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε ακόμη μια δύσκολη κατάσταση, που διαδραματίζεται σε μια χώρα με πολλά προβλήματα, η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και ουσιαστικά, σώζοντας ζωές.

Ο λόγος για τον εμφύλιο στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό δεκάδων Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Σταδιακά βλέπουν το φως της δημοσιότητας άγνωστες πτυχές τις επιχείρησης, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες,

αμέσως μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στην Αφρικανική χώρα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Μόλις ενημερώθηκε για τον εγκλωβισμό Ελλήνων στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και τον ρώτησε κατά πόσο είναι εφικτό να απεγκλωβιστούν άμεσα, χωρίς να κινδυνέψουν οι ζωές τους.

Ο Αρχηγός απάντησε καταφατικά και το σχέδιο καταστρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Αποφασίστηκε να σταλεί ένα C-130 στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Σουδάν το Χαρτούμ, προκειμένου να παραλάβει δεκάδες Έλληνες πολίτες και υπηκόους άλλων χωρών.

Οι άριστες διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας την τελευταία 4ετια με χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, αποδείχθηκαν στην πράξη, καθώς βοήθησαν ενεργά στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη.

Περίπου στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, το ελληνικό C-130 προσγειώθηκε στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν. Πλήρωμά του 10 αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και 13 Έλληνες κομάντος με πλήρη εξάρτηση μάχης.

Σε ολόκληρη την πόλη ακούγονται πυρά και σφοδρές μάχες. Το αεροδρόμιο το έχουν «ασφαλίσει» κυβερνητικές δυνάμεις του Σουδάν, αλλά ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.

Το C-130 μένει για περίπου μιάμιση ώρα στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ και στις 14:00 ώρα Ελλάδος απογειώνεται για τη βάση της Ελευσίνας.

Έχουν επιβιβαστεί και έχουν σωθεί 39 άτομα. Εκ των οποίων 20 Έλληνες, 5 Ολλανδοί, 4 Ισπανοί, 8 Φιλιππινέζοι που ζήτησε η Μάλτα, ένας Γερμανός, ένας Σέρβος και μαζί τους επτά σκυλιά.

Η επικίνδυνη αποστολή απέδειξε σε φίλους, συμμάχους, αλλά και εχθρούς, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας είναι έτοιμες αν πάσα στιγμή να προσφέρουν στην πατρίδα άριστες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά από επτά ώρες πτήσης το C-130 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Τους διασωθέντες και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων τους υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωσταντίνος Φλώρος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και εις ανώτερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα