Η «ακτινογραφία» της ορκωμοσίας και τα πρόσωπα που ξεχώρισαν

06:33 28/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν εχθές, Τρίτη 27.06, τα μέλη της νέας κυβέρνησης από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Όλοι οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, πλην του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πάνου Τσακλόγλου που ορκίστηκε με πολιτικό.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με πρώτο που υπέγραψε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μετά τη διαδικασία των υπογραφών όλα τα μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος κατευθύνθηκαν στα υπουργεία που αναλαμβάνουν, για τις τελετές παράδοσης – παραλαβής.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 28.06, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου, κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης.

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό, καθηγητή Παντελή Κάπρο.

Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».

«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση, η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, η δασοπροστασία, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Κωστής Χατζηδάκης

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τον Θ. Πελαγίδη στον Κ. Χατζηδάκη οι ομιλητές προχώρησαν σε μια ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετώπισαν, αλλά και τους στόχους του υπουργείου τους. 

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε:

«Κρατάμε τις μηχανές της οικονομίας αναμμένες, ώστε να συνεχίσουμε να κλείνουμε το χάσμα που μας χωρίζει από τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε μιλήσει για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ύψους 3% στην τετραετία, ο οποίος θα μας βοηθήσει να πετύχουμε και το στόχο για 25% αύξηση στον μέσο μισθό στο ίδιο διάστημα.

Για να τα καταφέρουμε, πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες αναπτυξιακές πολιτικές. Για παράδειγμα, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οποίες δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Ενώ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, η οποία θεωρούμε ότι είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

Σημαντικός σύμμαχός μας στην προσπάθεια για ισχυρή ανάπτυξη, θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στους αμέσως επόμενους μήνες. Η επενδυτική βαθμίδα θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας και θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις και ρευστότητα για την οικονομία, κάτι που δημιουργεί οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά».

Κώστας Φραγκογιάννης

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ο τομέας με τον οποίο θα ασχοληθεί είναι:

«Η οικονομική διπλωματία και Εξωστρέφεια, που πρακτικά είναι οι οικονομικές διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της χώρας, καθώς επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματική κοινότητα στην εξωστρέφειά τους, στις αγορές του εξωτερικού και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας». Πρόσθεσε πως: «Θα συνεχίσω να δουλεύω με την γείτονα χώρα την θετική ατζέντα, την ίδια στιγμή που παράλληλα με τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, χειριζόμαστε τα πιο ευαίσθητα θέματα στη σχέση μας με τους Τούρκους».

Κώστας Σκρέκας

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης  τόνισε:

«Είναι παλιά λημέρια . Έχει πολύ ενδιαφέρον για μένα και λίγο συγκινητικό θα έλεγα και περιμένω με πολύ χαρά να δω γνώριμα πρόσωπα. Σκληρή δουλειά, λίγα λόγια, σεμνότητα, εντιμότητα και αποτελεσματικότητα».

Νότης Μηταράκης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι προέρχεται από υπουργείο με «προκλήσεις» και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα γίνει καλή δουλειά» στο νέο κυβερνητικό πόστο.

Άννα-Μάνη Παπαδημητρίου

Η υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Είναι μια κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να δουλέψει σκληρά ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Ήδη έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης και συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Keywords
Αναζητήσεις
i-aktinografia-tis-orkomosias-kai-ta-prosopa-pou-xechorisan.htm
Τυχαία Θέματα