Η Trenitalia πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα και την καινοτομία στις μεταφορές

09:09 27/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Trenitalia, ηγετική εταιρεία του Ομίλου FS, λαμβάνει καθημερινά μέτρα για να καταστήσει τις μεταφορές όλο και πιο βιώσιμες και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της κινητικότητας.

Σύμφωνα με έρευνα της SWG που ανατέθηκε από την Trenitalia, 8 στους 10 Ιταλούς πιστεύουν ότι το τρένο είναι το πιο βιώσιμο μέσο μεταφοράς. Η διαπίστωση επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς: το 2023, 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα επιλέξουν τα τρένα Frecciarossa αντί να ταξιδέψουν αεροπορικώς ή οδικώς. Το εβδομαδιαίο ταξίδι μεταξύ

Μιλάνου και Ρώμης με τρένο αντί για αεροπλάνο δημιουργεί ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 9 τόνους, ενώ η επιλογή του τρένου αντί του αυτοκινήτου επιφέρει εξοικονόμηση CO2 κατά 4 τόνους.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, μια ανάλυση του Bloomberg που επεξεργάστηκε η McKinsey αποκαλύπτει ότι οι 47.000 εταιρείες που έχουν ήδη επιλέξει να ταξιδεύουν με την Trenitalia αντί για το αυτοκίνητο απέτρεψαν εκπομπές 100.000 τόνων CO2 το 2023. Σε επενδυτικό επίπεδο, εκτός από τη διάθεση περισσότερου από ένα δισ. ευρώ για την αγορά 40 νέων τρένων Frecciarossa, η Trenitalia αναπτύσσει σχέδια για τη μείωση του δικού της αποτυπώματος άνθρακα μέσω δράσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης.

Σήμερα, διαθέτει ήδη 10 εγκαταστάσεις συντήρησης εξοπλισμένες με φωτοβολταϊκή τεχνολογία, αλλά μέχρι το 2032 ο αριθμός τους θα έχει αυξηθεί σε 24. Στη συνέντευξη, ο Pietro Diamantini, Διευθυντής της επιχείρησης υψηλής ταχύτητας της Trenitalia, μιλάει για τα έργα που σχεδιάζει ο Όμιλος και οι επιχειρηματικές μονάδες του για τα επόμενα χρόνια.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Pietro Diamantini, Διευθυντή της Trenitalia High Speed Business:

«Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, επενδύσαμε στην αγορά 40 νέων τρένων ETR1000, τα οποία, από μηχανικής άποψης, παρέχουν σίγουρα πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τους προκατόχους τους. Αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι ένα ταξίδι με τα συγκεκριμένα τρένα καταναλώνει λιγότερα, χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα των υπηρεσιών, την ταχύτητα και την άνεση.

Όσον αφορά τη συνολική βιωσιμότητα, η προσοχή μας επικεντρώνεται όχι μόνο στα ταξίδια με τρένο, αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις συντήρησης, όπου έχουμε εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες, ώστε οι υπηρεσίες να τροφοδοτούνται απευθείας από τον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ενέργεια για τη συντήρηση. Παράλληλα, η ανακυκλωσιμότητα των τρένων μας είναι πολύ υψηλή. Έτσι, όταν πρέπει να αποσύρουμε τρένα ή τμήματα αυτών, η εργασία της διάθεσης είναι λιγότερο επαχθής. Έχουμε ένα ευρύ όραμα για την παρουσία μας στο έργο της βιωσιμότητας και στην εξασφάλιση αυτού που θα αποκαλούσα "πράσινη τοποθέτηση" της εταιρείας μας.

Θα μπορούσα να σας δώσω περισσότερα παραδείγματα: όλα τα αυτοκίνητα στις εγκαταστάσεις συντήρησης υψηλών ταχυτήτων είναι ηλεκτρικά. Δεν χρησιμοποιούμε πλέον αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Έτσι, έχουμε μια ποικιλία πρωτοβουλιών που, αν τις βάλουμε μαζί, παράγουν ένα πολύ σημαντικό όφελος.

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της ψηφιοποίησης, οι εξελίξεις στις υπηρεσίες χαμηλής ορατότητας. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών συντήρησης, για παράδειγμα. Χάρη στην προληπτική συντήρηση, ο αριθμός των αμαξοστοιχιών με μικρά ελαττώματα στα εξαρτήματά τους ή δυσλειτουργίες επί του οχήματος θα είναι λιγότερος. Έτσι, η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού θα συνεχίσει να μειώνεται. Με την προηγμένη ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, είμαστε επίσης σε θέση να εγγυηθούμε βελτιωμένη επικοινωνία με τους επιβάτες επί του οχήματος».

Keywords
Αναζητήσεις
i-trenitalia-protoporos-sti-viosimotita-kai-tin-kainotomia-stis-metafores.htm
Τυχαία Θέματα