Η Mytilineos δικτυώνεται, η United Maritime Corporation “χρυσώνεται”, το gov-ERP “θεμελιώνεται”, το turn-key project της ΔΕΗ παρατείνεται και το Νότιο Αιγαίο “πρασινίζει”!

Το «παρών» στη μεγαλύτερη συνάντηση παραγωγών, παρόχων και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έδωσε η Mytilineos στο Re-Source, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για την πράσινη ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε προ μερικών ημερών στο Άμστερνταμ.

Η ενεργειακή μετάβαση και οι συμβάσεις απευθείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε συνάρτηση με την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα, την

ασφάλεια και τους στόχους της Ευρώπης για το κλίμα ήταν το βασικό αντικείμενο στο Re-Source 2022, όπου η Mytilineos από φέτος αποτελεί έναν εκ των δέκα στρατηγικών εταίρων του RE-Source Platform.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα “πράσινα” Power Purchase Agreements (PPAs), ήτοι οι διμερείς συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο, τόσο για την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής, όσο και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, με πολλαπλά οφέλη: διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας και προσιτή ενέργεια για όλους!

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη συγκυρία και η απάντηση στις προκλήσεις δεν μπορεί να είναι η διαρκής πλασματική αύξηση ή επίσπευση των πράσινων στόχων χωρίς κατάλληλες υποστηρικτικές ενέργειες», όπως τόνισε σχετικά ο Νίκος Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου, με αφορμή το REPowerEU, το σχέδιο που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την απεξάρτηση της ΕΕ από ρωσικές πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπίτσιος, επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της Mytilineos αναφέρθηκε στη σημασία των διασυνοριακών PPAs.

Στην πώληση 2 δεξαμενόπλοιων Aframax, μεταφοράς πετρελαίου, τα οποία είχε αγοράσει μόλις τον Ιούλιο του 2022, επιτυγχάνοντας να προσποριστεί κέρδος που υπερβαίνει το 125% επί της αξίας κτήσης τους, προχώρησε η United Maritime Corporation. Συγκεκριμένα, η τελευταία ολοκλήρωσε την συμφωνία πώλησης του M/V Bluesea και του M/V Parosea, χωρητικότητας 114,000 dwt τόνων έκαστο, με τιμή πώλησης των 62,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, η United Maritime Corporation παρέλαβε τα δύο εναπομείναντα LR2 δεξαμενόπλοια, με το μεν πρώτο product τάνκερ να

μετονομάζεται σε M/T Minoansea, διαθέτοντας χωρητικότητα της τάξεως των 109,000 dwt τόνων και το έτερο, M/T Epanastasea, με χωρητικότητα 109,600 dwt τόνων. Αμφότερα δε, ναυπηγήθηκαν στην Κίνα προ 14ετίας.

Υπενθυμίζεται πως η ναυτιλιακή εταιρεία United Maritime Corporation ειδικεύεται στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, με τον στόλο της να απαρτίζεται -πλέον- από 2 LR2 δεξαμενόπλοια και 1 Capesize πλοίο ξηρού φορτίου με συνολική μεταφορική ικανότητα 389,778 dwt τόνων περίπου.

Νέα εποχή για την διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σήμανε έπειτα από την ένταξη στο σχετικό ΕΣΠΑ της καινοτόμου Πράξης «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων σε οικίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» για την ανάπτυξη του δικτύου οικιακής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων.

Όπως προβλέπεται, θα διανεμηθούν συνολικά 10.275 οικιακοί μηχανικοί κομποστοποιητές και 25.550 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης κήπου, σε 45.055 νοικοκυριά

Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι κάτοικοι της Περιφέρειας θα είναι σε θέση να διαχωρίζουν τα οικιακά βιοαπόβλητα και να τα επεξεργάζονται τοπικά́ σε οικιακούς κομποστοποιητές.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση νέου ΠΕΣΔΑ, με σκοπό να επιτευχθεί η εκτροπή του 8,72% των παραγόμενων βιοαποβλήτων των μόνιμων κατοίκων της περιοχής έως το 2030.

Όσο για το συνολικό κόστος της Πράξης ανέρχεται σε 12.198.624,00 ευρώ.

Η καινοτομία της Πράξης έγκειται στο γεγονός ότι μέσω του προτεινόμενου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων, θα πραγματοποιείται επιτόπια διαχείριση των παραγόμενων ποσοτήτων βιοαποβλήτων και ως εκ τούτου η κυκλική οικονομία πραγματοποιείται σε επίπεδο οικίας.

Παράγοντα καινοτομίας, επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι το προτεινόμενο δίκτυο θα εξοικειώσει τους πολίτες με τις έννοιες χωριστής συλλογής, «Συμμετέχω – ανακυκλώνω – κερδίζω», και καθώς το ρεύμα των βιοαποβλήτων δύναται να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιβράβευσης και ανταπόδοσης πολιτών (μέσω των οικιακών μηχανικών κομποστοποιητών), η υλοποίηση της πράξης θα συνδέσει την πραγματική παραγωγή βιοαποβλήτων με παραμέτρους του νοικοκυριού (μέγεθος, τύπος κατοικίας, τόπος κατοικίας), θα συμβάλει στη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί για δημιουργία ενός νέου μοντέλου τιμολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης των παραγόμενων απορριμμάτων και να συνδυαστεί και με πρόγραμμα επιβράβευσης και ανταπόδοσης πολιτών για το ρεύμα των βιοαποβλήτων.

Αποτέλεσμα; Τα εξυπηρετούμενα νοικοκυριά μέσω του δικτύου των μηχανικών οικιακών κομποστοποιητών και των οικιακών κομποστοποιητών αυλής, σύμφωνα το σχεδιασμό της πράξης, ανέρχονται σε 45.055 και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός σε 117.143 κατοίκους. Με τη δημιουργία και τη λειτουργία του προτεινόμενου δικτύου, αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οφέλη τόσο περιβαλλοντικού όσο και κοινωνικο-οικονομικού χαρακτήρα, όπως λ.χ. η προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, η ενίσχυση δραστηριοτήτων διαλογής στην πηγή και επιτόπιας διαχείρισης μέσω διαδικασίας οικιακής κομποστοποίησης, η ευαισθητοποίηση των πολιτών με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται υπεύθυνα σε σχέση με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, η επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στην επίτευξη στόχων (ΕΣΔΑ/ ΠΕΣΔΑ/ ΤΣΔΑ) και φυσικά η μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ, με την συνεπακόλουθη μείωση των αναγκών για τη μεταφορά των αποβλήτων.

Πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την σύναψη της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης με τίτλο: «Εκπόνηση Επιχειρησιακών Μελετών Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικής Διαχείρισης (ΟΠΣΥΔΔ)» για τo έργο: «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (gov-ERP)», δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.656.900 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, έχει οριστεί η Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022.

Μιας και ο λόγος για διαγωνισμούς, η ΔΕΗ προχώρησε σε χρονική παράταση του διαγωνισμού για την μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία (turn-key project) συστήματος παραγωγής θερμότητας με λέβητες ζεστού νερού με καύσιμο φυσικού αερίου παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος τουλάχιστον 140 μwth στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις για το εν λόγω έργο, το οποίο και «τρέχει» η Διεύθυνση Μελετών Κατασκευών Θερμοηλεκτρικών Έργων (ΔΜΚΘ) της ΔΕΗ, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, αναμένεται να κατατίθενται μέχρι και την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2022.

Παραμένοντας στο ίδιο πνεύμα, ηλεκτρονικό διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως προσφορά, βάσει αποκλειστικά της χαμηλότερης τιμής στο σύνολο των ειδών, για την ανάδειξη αναδόχου στον διαγωνισμό / προμήθεια με θέμα την «Αντικατάσταση δικτυακού εξοπλισμού της πληροφοριακής πλατφόρμας του Συστήματος Ελέγχου Ενέργειας, θέση σε λειτουργία και συντήρηση» πραγματοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 380.000 ευρώ, ενώ ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών, έχει οριστεί η Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022.

Σταθερά στον στόχο της επέκτασης του δικτύου της προσθέτοντας 28 νέα σημεία συνεργασίας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, κινείται η AVIN OIL. Η εταιρεία προσφέρει υψηλής ποιότητας καύσιμα τροφοδοσίας και ενέργειας σε βιομηχανικά, αεροπορικά, ιδιωτικά και επαγγελματικά οχήματα, ενώ τα προϊόντα της περιλαμβάνουν από βενζίνη, LNG, CNG και ντίζελ, μέχρι άσφαλτο, μαζούτ και λιπαντικά που πληρούν τις αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές και συνθέτουν ένα πλήρες πακέτο προϊόντων για την κινητικότητα, θέρμανση, λίπανση, οδοποιία και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων.

Όσο για την πρόταση αξίας πελατών της AVIN OIL, περιλαμβάνει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο καυσίμων, eMobility, καταστήματα λιανικής πώλησης (Agora), Πρόγραμμα Πιστότητας, CarWash και Εξυπηρέτηση Πελατών.

Παράλληλα, ήδη από το 2021 η AVIN OIL έχει αναπτύξει ένα ισχυρό Δίκτυο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, μετρώντας συνολικά περισσότερους από 87 φορτιστές που συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια διαμόρφωσης της αγοράς από τα παραδοσιακά καύσιμα στις εναλλακτικές επιλογές κινητικότητας.

Σημειώνεται δε, πως στα τέλη της περυσινής χρονιάς, η θυγατρική εταιρεία «Μακραίων Α.Ε.». είχε υπό τον διαχειριστικό έλεγχο της 160 πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ το σχετικό αναπτυξιακό σχέδιο προβλέπει την ένταξη τουλάχιστον 8 νέων πρατηρίων εντός του 2022, καθώς και την περαιτέρω εύρεση και απόκτηση χώρων κατάλληλων για την εγκατάσταση πρατηρίων, εντός των επομένων ετών.

Ένα από τα πλέον γνωστά, όσο και έμπειρα στελέχη της ΙΤ αγοράς, ο Ξενοφών Λιαπάκης, αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Technology & Information Officer στον Όμιλο Επιχειρήσεων ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ.

Ο κ. Λιαπάκης έχει θητεύσει σε διευθυντικές θέσεις, για περισσότερα από 30 χρόνια, στον ασφαλιστικό τομέα (λ.χ. επί δωδεκαετία στην Interamerican και για 17,5 χρόνια στην Groupama Phoenix), εκπονώντας σύνθετα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού.

Μέχρι πρότινος και για χρονικό διάστημα 33 μηνών, κατείχε τη θέση του VP Business Technology (CTIO) στην Peoplecert.

Keywords
project, δεη, αιγαιο, erp, gov, project, key, εν λόγω, απε, power, ήτοι, πετρελαιο, dwt, εταιρεία, νέα, χυτα, προσφορες, ΦΠΑ, αησ, αδμηε, προυπολογισμος, avin, lng, agora, θυγατρική, ιντερσαλονικα, interamerican, groupama, phoenix, business, peoplecert, σταση εργασιας, πετρελαιο θερμανσης, αυξηση φπα, νεα κυβερνηση, 600 δις, εσπα 2021, ήτοι, ημερομήνια, ξενοφων, ιντερσαλονικα, αησ, θεμα, κινα, νησια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, χυτα, lng, αγορα, αεροπορικα, αυξηση, αμστερνταμ, απε, ασφαλιστικο, αφορμη, βενζινη, γεγονος, διαστημα, διευθυνση, διοικηση, δικτυο, ευρω, ενεργεια, ενεργα, εν λόγω, εξυπηρετηση, εποχη, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, κυβερνηση, κλιμα, λειτουργια, λιπαντικα, μειωση, ντιζελ, οχηματων, οχηματα, πηγες ενεργειας, πηγη, πλοιο, πρασινη, προγραμματα, ρευμα, συγκεκριμενα, σχεδιο, τιμη, τυπος, τριτη, υλοποιηση, φυσικα, ασφαλεια, avin, business, dwt, groupama, interamerican, υπουργειο, μελετη, μπροστα, πακετο, peoplecert, πηγες, power, πωληση, θερμανση, θεσεις
Τυχαία Θέματα